2014. november 21., péntek

Ian McDonald - Síkvándor (Örökkévaló-sorozat 1.)

Gondolkodtál már azon, vajon léteznek-e párhuzamos univerzumok, és benne számtalan hasonmásod? Everett Singh sem tette, míg nem tudta meg, hogy szinte végtelen számú világ létezik… Ha szereted az intelligens ifjúsági regényeket, a kalandokat és a steampunk világát, akkor mindenképp meg kell ismerkedj a Síkvándorral! Mi is ezt tesszük november 19-e és november 23-a között, amelyben a véleményünk mellett sok más extrával is igyekszünk meghozni a regényhez a kedveteket! 3 szerencsés olvasónk pedig könyvet is nyerhet a GABO Kiadó jóvoltából. 

Ian McDonald - Síkvándor 

Miért pont ez? Ránéztem a borítóra - ez steampunk lesz. Elolvastam a fülszöveget - párhuzamos dimenziók. Naná, hogy el kellett olvasnom. 

Fülszöveg: NEM CSAK EGYETLEN VAN BELŐLED, HANEM SZÁMTALAN. 

Mind részei vagyunk az univerzumok sokaságának a párhuzamos dimenziókban – és Everett Singh apja éppen most találta meg az odavezető utat. Csakhogy elrabolták, és most úgy tűnik, mintha Everett édesapja soha nem is létezett volna. 
Egyetlen nyom bukkan fel, amelyet fia követhet, egy titokzatos program: az Infundibulum – egy térkép, és nemcsak a Tíz Ismert Világ térképe, hanem az egész multiverzumé. Persze léteznek olyanok is, akik nagyon szeretnék rátenni a kezüket. Ahhoz, hogy Everett épségben megőrizze, és megmentse édesapját, szüksége lesz barátokra: Anastasia Sixsmyth kapitányra, annak fogadott lányára, Senre és az Örökkévaló léghajó legénységére. 

Vélemény: Ritkán kerülök a sci-fi közelébe, a ritka alkalmak is azért vannak, mert két téma borzasztóan érdekel. Az egyik az időutazás, a másik pedig a párhuzamos világok. Ha ezek valamelyike benne van egy könyvben vagy filmben, akkor megvett magának. Ez a könyv szerelem volt elő látásra, a borító (London a másik gyengém, és a steampunkot sem vetem meg) és a fülszöveg is egy nagyon érdekes sztorit ígért. Egyáltalán nem csalódtam. 

Annyira elvakított a kezdeti rajongás, hogy nem is vettem észre, hogy ez YA. Nem mintha sokat változtatna a tényen, hogy egy piszok jó könyv, de csalódást okozhat annak, aki egy nagyon tudományosan kidolgozott felnőttszereplős sztorira számít. Én arra számítottam, emiatt egy kicsit aggódtam is, hogy nehéz olvasmány lesz, de annyira magába szippantott az egész sztori és annyira élveztem az olvasást, hogy egyik nap még a metróról is elfelejtettem leszállni. A főszereplő srác, Everett kb. 14 éves, de annyira penge a fiú, főleg az elméleti fizika terén, hogy egy pillanatra sem ment át nagyon gyerekesbe a stílus vagy a sztori. Teljesen korrekt hangvétele és kidolgozott világa van a könyvnek, így felnőtt fejjel is nagyon tudtam élvezni a kalandot. 

Ez a történet maximálisan ki tudja kapcsolni az embert, olyan, mint egy kis ékszeres doboz vagy mint maga az Infindubulum, a világok térképe. Annyiféle különlegesség van a sztoriban, hogy még felsorolni is sok, de azért megpróbálom.

Az alaptörténet

  Everett apukája, Tejendra fizikusként részt vesz egy kutatásban, aminek célja, hogy a párhuzamos világokba nyíló átjárókat megtalálják. A kutatócsapatnak ez sikerül is, felveszik a kapcsolatot még pár világgal, amikor is kiderül, hogy nem "mi" voltunk az első felfedezők. A "mi" Földünk már az F10-es besorolást kapja. A többi kilenc világ már korábban megtalálta egymást, az Európai Unióhoz hasonló szövetséget is kötöttek egymással. Everett világa lenne az új belépő tagvilág. A tudományt tehát megmérgezi a politika. Everett minderről akkor szerez tudomást, miután édesapját a szeme láttára elrabolják, majd váratlanul egy fájlt kap a számítógépére. Ez a fájl maga az Infindubulum, a világok térképe. Everett hirtelen a kezében tartja azt az egy dolgot, ami a legfontosabb az összes világon és mindezt az apja fedezte fel. A fiú elindul, hogy a térkép segítségével megkeresse az apját a világok között. 

Ian McDonald

A világok

Everett kalandos és izgalmas úton eljut az F3-ra és a történet legnagyobb része is itt játszódik. Az F3 nagyon hasonlít a "mi" világunkra, csakhogy itt az elektromosság és a léghajók uralkodnak az olaj és a benzin helyett. Az egész F3 világa hihetetlenül érdekes volt, ráadásul az író annyira plasztikusan ír, hogy olyan érzésem volt, mintha nem is egy könyvet olvasnék, hanem egy filmet látnék. Ezt a világot ismerjük meg a legrészletesebben, de említésre kerülnek a többiek is. Az F1-et annyi titok övezi, hogy biztos vagyok benne, az író még fog vele valamit kezdeni a későbbi részekben, legalábbis nagyon remélem, mert fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi a fene is van abban a világban és mi történt ott. Az F2 világába is belekukkanthatunk egy kicsit, ami viszont teljesen más, mint a "mi" világunk, és a többiekről is itt-ott elejtett egy-egy megjegyzést az író, pont annyit, hogy kellően felcsigázza az érdeklődést. Ian McDonald hihetetlenül kreatív!

Steampunk és a "kalózok"

Ahogy fentebb írtam, az F3 világában az olajat és a benzint nem tartották számon mint erőforrás, helyette a gőz, a levegő és az elektromosság uralkodik, így már alapjaiban más a közlekedés is. Everett meg is jegyzi, hogy az F3 Londonja mennyivel csendesebb így, hogy elektromos autók közlekednek a hangos benzinüzemű autók helyett. De ami még fontosabb, hogy rengeteg léghajó van ezen a világon, még külön társadalmi réteg is kialakult a sajátos közlekedési eszköznek köszönhetően, a légiek társadalma. A légiek világát úgy kell elképzelni, mint a kalózokét, csak víz helyett értelemszerűen a levegőben. Everett a légiekhez keveredik, köztük találja meg a segítőit és csatlakozik az Örökkévaló legénységéhez. Innentől a sztori egy steampunk kalóztörténetté válik és kevésbé jut szerepe az elméleti fizikai résznek, ami egyébként a könyv végére megint előtérbe kerül. 

A karakterek

Everett tinédzser kora ellenére egy nagyon okos srác, elméje vetekedik az apjáéval. Ennek köszönhetően sikerül megfejtenie azt a rejtvényt, amit az apja hagyott maga után és ennek köszönhetően talál rá a világok térképére is. Mivel a srác nagyon okos, ezért nem ment át a regény nagyon ifjúságiba, de annyira nem volt kiélezve sem Everett intelligenciája, hogy ne lehessen követni a tudományos részeket. De azért néha kibukott, hogy ő még csak egy gyerek, aki elveszítette az apukáját, emiatt szerethetővé és esendővé is vált a karaktere. 

  A mellékszereplők is annyira változatosra sikeredtek, mint maguk a világok. Mindenki egy fura figura volt, mindenkiben találtam valami érdekeset, megkapót. Bár megszeretni nem szerettem meg mindenkit, de minden egyes karakter elvarázsolt valamivel. Legfőképp Sharkey volt a kedvencem, aki az Örökkévaló legénységéhez tartozott. Sharkey egy fura amerikai figura, aki halálos a harcban, de közben állandóan a Bibliából idéz (betéve tudja) és egy angol gentleman modorával rendelkezik. A bibliai idézetei azonban nem teszik ájtatos manóvá, éppen ellenkezőleg, ettől lesz vicces a figura. Nagyon bírtam, hogy halálközeli szituációkban sztoikus nyugalommal belekezdett egy hosszabb bibliai idézetbe, ami éppen odaillett. 

Pozitívumként éltem meg, hogy szerelmi szál nincs. Nagyon nem is kellett és nem is illet volna ide, mert ez elsősorban egy sci-fi/kalóztörténet/steampunk/kalandregény fura keveréke, ahol minden egyes jelenet vagy gondolat bőven leköti az ember figyelmét. Alig bírtam kiszakadni a könyv világából, végigámuldoztam, és -izgultam az egészet. Itt is vérig voltam sértve, hogy befejeződött a sztori, a második részre meg várni kell. 

Everett és Sen
  Két negatívumot vagy inkább nekem nem tetsző dolgot említenék meg: az indiai vonal és a palari nyelv, aminek az eredete a londoni tolvajnyelvre vezethető vissza. A könyv végi kis magyarázatból kiderült, hogy ez tényleg létezik és beépült az angol nyelvbe. Az indiai vonal Everett származása miatt indokolt lenne, de egyébként nekem nem sokat adott a sztorihoz, talán csak még egy kis érdekességet. A palari nyelv viszont idegesített, de ez eredhet a fordításból is. Az eredeti nyelven íródott szövegben és az angol kultúrában lehet, hogy egy vagány nyelvhasználat, de szerintem ezt szinte lehetetlen magyarul úgy átadni, hogy nálunk ne hangozzon vacakul. A magyarban inkább szlengként lehet visszaadni és így is történt, de a mi szlengünk (ráadásul az idióta szavaink, pl. kecó, zaba, purdé, frankó, sasol, stb.) nem úgy épül be a sztoriba, nem lesz meg ugyanaz a hangulat. 

A két negatívum ellenére egy kihagyhatatlan könyvnek tartom. Örülök, hogy engedtem a csábításnak, ezért tényleg megérte kevesebbet aludni.
____________________________________________________________________________________  
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Everett, Sharkey
Tetszett: az alapötlet, a léghajók
Nem tetszett: az indiai vonal és a palari nyelv
Fordító: Sziklai István
Oldalszám: 336 oldal
Kiadó: Gabo Kiadó
Megjelenés: 2014
____________________________________________________________________________________  
Nyereményjáték 

Ha szeretnétek, hogy hozzátok is behajózzon a Síkvándor, nincs más dolgotok, mint három nagyon egyszerű kérdésre válaszolni a Rafflecopterben! 

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 a Rafflecopter giveaway

____________________________________________________________________________________  
                                       A turné állomásai 

11/19 Könyvgalaxis 
11/21 Könyvszeretet
11/23 Bibliotheca Fummie
____________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...