2014. szeptember 28., vasárnap

Maria V. Snyder - Méregtan (Poison Study #1)

Szeptember 9-től egy újabb blogturnén vehettek részt, ahol megismerkedhettek Yelenával, aki a mérgek szakértője. De a turné során a tudásotokra is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon ti felismeritek-e a mérgeket... Természetesen itt a tét nem az életetek, csak 3 példány a könyvből. Ezenkívül izgalmas extrákkal és véleményekkel várunk benneteket! Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz! ;) 

Maria V. Snyder - Méregtan (Poison Study #1)

Miért pont ez? A sorozatot már régebben kiszúrtam magamnak és felkerült az angol várólistámra. Természetesen, mire eljutottam volna odáig, hogy olvassam, addigra már meg is jelenik magyarul. 

Fülszöveg: Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok. Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget. Merénylet, mágia, megpróbáltatások… 

Vélemény: Különösen szerettem ezt a könyvet, mert majdnem mindent megkaptam tőle, amit elvárok a YA fantasyktől. (Bár én ezt nem igazán a YA kategóriába sorolnám, már csak a szereplők kora miatt sem, de nem vitatkozok. :D) Teljesen kikapcsolt és egy mágikus, középkori világba kalauzolt el. Tudom, hogy gonosz vagyok, de én kimondottan élveztem, hogy a romantika szál ennyire halványan jelent meg. Pont ez volt a szépsége. A romantika nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lapoknak csöpögni kell a cukros létől. Talán pont emiatt volt nagyobb jelentősége a szerelmi szálnak, mert nem volt túlspilázva.

Összegyűjtöttem 6 dolgot, hogy szerintem miért is érdemes elolvasni ezt a könyvet és belekezdeni a sorozatba.

1) Ixia, avagy a könyv világa

  Szeretem, ha a fantasyk már eleve egy elképzelt helyen játszódnak, mert ez azt bizonyítja, hogy a szerző tényleg elengedte a fantáziáját és nemcsak a történettel vagy a karakterekkel foglalkozott. Ettől már alapjáraton érdekesebbé válik minden. Kényelmesebb egy amerikai kisvárosba helyezni a szereplőket, egy mindennapi környezetbe, de ha egy helyszínt kitalálnak, akkor ott bizony mindent újra fel kell építeni. Saját gazdaság, saját történelem, saját társadalmi berendezkedés, építészet, esetleg művészet, szóval minden ilyet meg kell tervezni és lehetőleg gondosan. Többnyire a középkori mintát szokták lekoppintani, egy kicsit átalakítani, ami szintén egy nyerő húzás. Éppen ezért sok újdonságot nem lehetett felfedezni Ixiában, de megadta a könyv alaphangulatát és sokat dobott rajta. Saját történelmének és a társadalmi berendezkedésnek viszont jelentősége van. Ixia élén Ambrosius Parancsnok áll, az ő ételkóstolója lesz Yelena. Fontos megemlíteni Ixiával kapcsolatban, hogy a mágiát száműzték a területről, sőt, halálos büntetés jár a mágiahasználatért. Esetleg le is vadásszák a mágiahasználókat.

2) Stílus és hangulat

  Ahogy fentebb írtam, a középkori mintát másolta az írónő, ezzel is megadva egy alaphangulatot. A sötét középkor még a suliban, a történelem órákon is izgalmas volt. Annyi minden történt, annyi rejtély volt ott, hogy bőven lehet meríteni ebből a korból. Snyder, mint sok máson, ezen is rendesen dolgozott. Egy-két mondattal pillanatok alatt elérte, hogy a középkorba repüljek gondolatban. A leírások rövidek voltak, de nagyon plasztikusak, így a szokottnál könnyebben tudtam "bekerülni" a könyv világába. Meg se erőltettem magam, mert magába rántott. Bár a könyv hosszú, annyi minden történik benne és annyira jó a stílus, hogy észre se veszi az ember, hogy hány oldal van még hátra. Sőt! Azt se vettem észre, hogy mi történik körülöttem. Pont ez a célja egy könyvnek és pont ezt várjuk el tőle, nem? Hogy magába rántson, ott éljünk mi is a szereplőkkel pár óra erejéig, és teljesen elfelejtsünk mindent, ami éppen körülöttünk vagy az életünkben zajlik.

3) Mágia és mérgek

  Nem tudom, ki hogy van vele, de ha középkor, akkor nekem kell mágia is. A középkori ember hitt benne, így nekem a mágia a korhoz tapadt fogalom. Egyszerűen kell, hogy legyen, nekem hiányozna, ha nem lenne. Ugyan a mágia itt nem annyira erős, mint mondjuk a Harry Potterben, de nem is annyira halvány, mint a Vér énekében. Valahol a kettő között van. Ixiából ugye száműzték a mágiahasználókat, sőt sportot űznek a levadászásukból, de Ixián túl van egy hely, ahol bujkálnak ezek az emberek. Nekik is van saját történetük és saját szemszögük, amire az írónő sok utalást tett, de mivel egyelőre csak Ixián belül mozgott a történet homály és rejtély övezi a területen túli világot. Borzasztóan kíváncsi lettem arra, hogy Ixián túl mi van. Remélem, sőt biztos, hogy a későbbi részekben lelepleződik a rejtély és eloszlik a köd. 
  A mágiához és a középkori hangulathoz társulnak még a mérgek. Mivel a kiindulópont az, hogy Yelena a Parancsnok ételkóstolója lesz, fontossá válik a mérgek szerepe a történetben. Szerencsére ezzel is sokat foglalkozott az írónő, érdekes mérgekről olvashatunk, a hatásaikról, hogyan lehet felismerni őket, szóval roppant érdekes volt ez a vonal is. Főleg, hogy Yelena élete múlik a mérgeken.

4) Yelena és a karakterfejlődés

  Ő lett az egyik kedvenc főhősnőm, pedig általában nem bírom a főszereplő csajokat. Nagyon badass-nek kell lenniük, hogy el tudjam viselni őket. Ahhoz, hogy meg tudjam kedvelni bármelyiket, le kell valamit tennie az asztalra. Yelenát pont amiatt sikerült nagyon megkedvelnem, hogy az írónő végigvezette őt egy karakterfejlődésen. A mentálisan és fizikailag is összetört, madárcsontú lányból, akiben rengeteg félelem volt és az életről is lemondott, a végére egy erős női hős lesz. A körülötte lévő emberek segítségével lassan kinyílik, mint egy virág, visszatér belé az élni akarás, a küzdeni vágyás, a remény. Fizikailag is megerősödik és tanulni kezd, hogy meg tudja magát védeni. Jó volt látni, hogy a kezdeti gyenge karakterből hogyan alakul ki egy teljesen más ember. Néhány elejtett mondatból és emlékképből megtudhatjuk, hogy valami iszonyatosan rossz dolog történt vele, így könnyen megérthetjük, hogy mitől sorvadt el Yelena és ezért is nagy öröm, amikor sikerül magát összeszednie. 

5) Valek

  Valek karaktere is nagyon érdekes volt. Az írónő nagyon jól játszott vele és velünk. A történet elején nem is gondoltam volna, hogy nem csak egy öreg tanár lesz. Aztán ledöbbentem, mert Valek nem is öreg, pedig én annak hittem (:D), ráadásul nem csak annyi a szerepe, hogy Yelenát a mérgekre oktatja. Valek tipikusan az a pasi, aki igyekszik háttérben maradni, csendesen meghúzódni, de egyszerűen képtelen észrevétlen maradni. Minél inkább hallgat, minél kevesebbszer nyilvánul meg, annál jobban felfigyelsz rá és annál jobban érdekelni kezd. Engem kimondottan feszélyezett, hogy az írónő nem hajlandó Valekot jobban megmutatni, nem hajlandó titkokat elárulni róla, Ezzel sikerült elérnie, hogy várjam azokat a jeleneteket, hogy mikor fog végre felbukkanni és mit fog reagálni. Totál rejtélyes és kiszámíthatatlan volt. Méltó társa lenne Yelenának.

6) Ambrosius Parancsnok, Ari és Janco, avagy a mellékszereplők

 Arit és Jancót nagyon hamar megkedveltem, mert egyszerűen nem lehet nem szeretni őket. Humorosak, élettel teliek, jólelkűek és a legfontosabb, hogy törődnek a körülöttük lévő emberekkel. Méltó támaszai voltak Yelenának, bajtársai lettek és talán ők segítettek neki a legtöbbet. Egy olyan ember mellé, aki már nem vár semmit az élettől, már le is mondott róla, pont az ilyen figurák való, akikben annyi életkedv van, még a rossz helyzet ellenére is, hogy egyszerűen magukkal rántanak. Akármilyen Füles is legyen valaki a Micimackóból, Ari és Janco képes lenne arra, hogy a puszta létével pár perc alatt vigyort csaljon az ember arcára. 
  Bár mellékszereplő, de fontos mellékszereplő, Ambrosius Parancsnok mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Kimondottan tetszett, hogy neki is van egy rejtélyes háttértörténete, hogy nem csak a hatalom megtestesítője, hanem egy emberközelibb figura. Ráadásul megdöbbentő a saját története és még a könyv után sem tudom hová helyezni magamban a karaktert. Ő most vajon jó vagy gonosz? Melyik oldal fog meggyőzni? 

Összességében nagyon megszerettem a könyvet, mert egy korrekt munka. Jó a sztori, jók a karakterek, karakterfejlődés is van benne, egy enyhe romantikus szál, szórakoztató figurák, rejtélyek, középkori és mágikus hangulat, jó stílus, plasztikus írás, szóval tényleg nem tudok rá rosszat mondani. Minden percét megérte és már nagyon várom a folytatást, hogy visszatérjek Ixiába. 
________________________________________________________________________________________________  
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Ari, Janco, Yelena, Valek
Tetszett: az egész világ, a szereplők, az is, hogy jó hosszú volt, szóval minden
Nem tetszett: - 
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Robin Edina
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2014.10.31. (elit start 09.30.)
________________________________________________________________________________________________  
Nyereményjáték 

  A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.
   Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon. 

Piroska 
4.5cl Vodka
9cl Paradicsomlé
1.5cl Citromlé
4db ricinus mag
Egy csipet só
Egy csipet bors
Egy öntet Tabasco szósz
Egy öntet Worcestershire szósz

A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk. Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.

 a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________  
 További állomások 

09/09 MFKata gondolatai 
09/11 Nem harap a... 
09/13 Insane life 
09/15 Kelly és Lupi olvas 
09/17 Deszy könyvajánlója 
09/19 Roni olvas
09/21 Függővég
09/23 Zakkant olvas 
09/25 Dreamworld
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict
________________________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...