2014. október 23., csütörtök

A. Meredith Walters: Find You in the Dark - Utánad a sötétbe

 
Október 14 - 30 között kilenc blogger mutatja be nektek A. Meredith Walters: Find You in the Dark - Utánad a sötétben című regényét, Maggie és Clay szívszorító történetét. Az értékelések mellett egy rendhagyó extrával készültünk és persze lesz játék is, ahol 3 példányt nyerhettek a könyvből. 

A. Meredith Walters: Find You in the Dark - Utánad a sötétbe 

Miért pont ez? A fülszöveg elcsábított.
 
Fülszöveg: „Valami tényleg gyönyörű volt köztünk néhány boldog hónapon át. Valami őrülten szép. Vagy csak simán őrült.” 
Maggie Young átlagos lány volt. Átlagos barátokkal, átlagos szülőkkel, átlagos eredményekkel… átlagos élettel. 
Aztán jött A Fiú. 
Clayton Reed a múltja elől menekült, olyan démonokkal a nyomában, amelyek bármikor leteríthették volna. Soha nem hitte, hogy esélye lehet a boldogságra. 
 Aztán jött A Lány. 
Maggie abban hitt, hogy a szerelmük mindent túlél. Clay abban, hogy csak a lány kell, és zavaros életének rendje helyreáll. Hogy együtt lesznek, ketten a világ ellen. De a sötétség mindig ott ólálkodik a közelben. 
Néha az igaz szerelem legnagyobb gátját saját magadban kell keresned. 
A New York Times-sikerlistás írónő, A. Meredith Walters érzelmes, szívszorító történetet mesél az első szerelem mindent felemésztő hatalmáról. 

Vélemény: A fülszöveg csapdájába estem megint, mert ismét sikerült egy olyan könyvet kiválasztanom, ahol nem azt kaptam, amit vártam. Azt hittem, hogy valami izgalmas szerelmi történetet kapok, ahol menekülnek a szerelmesek, mert a srác sötét múltjából felbukkannak a "rosszfiúk". Ehelyett egy olyan sztoriba szaladtam bele, ahol a sötét múlt egyenlő a mentális betegséggel és ez mérgezi meg a szerelmi kapcsolatot. A könyv is beteg, nem csak Clay. Nem tudom eldönteni, hogy utáltam a könyvet vagy nem, nem tudom egyértelműen leírni, hogy nem tetszett, de azt sem, hogy szerettem. Maga a könyv témája nagyon nehéz és komor volt, általában az ember kerüli a nyomasztó sztorikat, de nagyon sok tanulság volt benne és erről is kell valakinek írnia. Fontos témát dolgozott fel az írónő és emiatt nem tudom utálni a könyvet. 


 Maggie átlagos életében felbukkan az első szerelem, mondhatnám azt is, hogy berobban az életébe. Egy véletlen találkozás és máris a feje tetején áll az egész élete. A jókislány Maggie kifordul önmagából és egyre több akadállyal szembesül. Az első szerelem elsöprő erejében részesül, de a szépségében nem. Mondhatnám azt is, hogy pokoli szerelemben lesz része. Clay ugyanis mániás-depresszióval és borderline személyiségzavarral küzd. Hol letargiába zuhan, hol pedig olyan, mint egy dühöngő bika, tör-zúz, tombol. Ha nem fizikailag nyilvánul meg a tombolása, akkor szavakkal bántja a környezetét, magyarán szólva hisztizik, uralkodik, letarol és megaláz embereket, majd bociszemekkel bocsánatot kér a következő dührohamig. Ha szedi a gyógyszereit, akkor ahelyett, hogy jobban lenne, szinte használhatatlan, mert vagy alszik vagy olyan nyomott hangulat árad belőle, hogy mindenki depressziós lesz körülötte. 

 Maggie őrülten beleszeret Clay-be és Clay is viszonozza az érzéseit, ezzel nincs is baj. Szépen beindul az udvarlás folyamata, összebarátkoznak, majd járni kezdenek. Kapcsolatukat már eleve nehezíti az, hogy az eddig jókislány Maggie-t iszonyatosan féltik a szülei és nagyon szigorúan fogják. Maggie barátai sem tudják elfogadni Clay-t, mert érzik, hogy valami nem stimmel a sráccal. De a legnagyobb gondot Clay betegsége okozza, hiszen nagyon nehéz egy olyan emberrel, aki folyamatosan a betonba tapos, miközben azt mondja, hogy szeret. A sok sérelem után a rengeteg bocsánatkérés pedig egy idő után már nem bír jelentőséggel. Egy idő után nem elég egy bocsánat, egy idő után változás kell vagy szakítás. Maggie viszont az első szerelem rózsaszín ködében van, így nem hajlandó felfigyelni arra, hogy mennyire rossz irányba halad minden. 

Maggie segíteni akar Clay-nek és végig sem gondolja, hogy ennek milyen következményei lesznek. Nem is értettem, hogy mit gondolt a főhősnő. Ha annyi szakképzett orvos, terápia, meg gyógyszeres kezelés nem segített a srácon, akkor egy tinilány hogyan tudná kirángatni a gödörből? Itt nem egy átmenti depressziós időszakról vagy egy trauma feldolgozásáról van szó, hanem egy hosszan tartó mentális betegségről. A szeretlekezés, meg az ölelgetés nagyon keveset segít. Ahelyett, hogy tudott volna segíteni a srácnak, ő is belemerült a posványba. Észre sem vette, de lassan őt is magával rántotta a sötétség. 

Fontos téma, kell róla írni és reális is, mert vannak ilyen kapcsolatok az életben, nem is kevés. Érdemes ezért elolvasni. Hogy tanuljon belőle az ember. Megtanulja, hogy a szerelem ugyan nem válogat és megmenti az embert, de van egy határ, amikor nem így van. Ha az ember átlépi azt a határt, akkor önmagát veszíti el a kapcsolatban. A szerelem, a béke és a nyugalom helyett a pokolba kerül és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud belőle kikeveredni. Örökre megváltoztatja és megmérgezi a személyiségét és a lelkét. Ez egy beteg és egészségtelen szerelem volt és teljesen kiborított. 

Iszonyatosan dühös voltam a szereplőkre, hülyeséget hülyeségre halmoztak. Nagyon érezni lehetett, hogy tinédzserek, mert rosszabbnál rosszabb döntéseket hoztak meg és egyszerűen nem voltak képesek tisztán látni. Maggie sem volt normális. Ha normális lett volna vagy lett volna már élettapasztalata, akkor az első adandó alkalommal otthagyta volna a fenébe Clayt. Ha egy pasi nyilvánosan ölre megy egy másik pasival, csak azért, mert az hozzá mert szólni a barátnőjéhez, majd a barátnőt is hibássá teszi, akkor ott már valami gáz van. Az betegesen féltékeny és nem normális. Az teljesen tönkre fogja tenni a ragaszkodásával a másikat, a nő elszürkül, majd teljesen megsemmisül a kapcsolatban. Folyamatosan jöttek az ilyen előjelek, ráadásul Clay-jel rengeteget kellett kínlódni, de Maggie nem adta fel. Szép az önfeláldozás meg a szándék, hogy segítsünk, de amikor az ember beledöglik ebbe és csak ez teszi ki az életét, az maga a pokol és egy nagy hülyeség. Maggie-nek úgy látszik megérte, de nekem, mint kívülállónak ez egy eszement kapcsolat volt. Eleinte tényleg szurkoltam nekik, szurkoltam, hogy Claynek sikerüljön megváltozni, de a sok dráma után már én is megelégeltem a kínlódást és azért drukkoltam, hogy valahogy vessenek véget az egésznek. Nem lett pozitív a vége, sőt megcsinálták a lehető legnagyobb hülyeségeket. 

Az egyedüli színfoltja a sztorinak, az a baráti társaság volt. Daniel és Rachel. Gyerekkoruk óta barátkoznak egymással, de ahogy az lenni szokott fiú és lány között nehéz a barátságot fenntartani. Rachel szerelmes lesz Danielbe, aki ezt nem veszi észre. Ő a suli legjobb pasija, akárkit megkaphat és menetrendszerűen olyan lányok mellett köt ki, akik nem hozzá valók. Nagyon bírtam a baráti beszélgetéseket, meg amikor együtt volt a csapat és nekik nagyon szurkoltam. Nagyon is kellettek a nyomasztó hangulatú könyvbe, hogy valamennyire lazuljon a sötétség. 


A történet tanulsága és fontossága miatt kapta a könyv a jó pontokat. Viszont nem tudtam megszeretni a történetet, mert az ilyen történeket nem is lehet. Sokat rontott a vegyes érzelmeimen az is, hogy ezt a sztorit nem tini szereplőkkel kellett volna megírni véleményem szerint. A sok tinis dráma feleslegesen nyújtotta az egészet és csak feldühített. 
________________________________________________________________________________________________
Történet: 3,5/5 pontból
Kedvenc: Daniel és Rachel
Tetszett: a barátok kitartása és a kezdeti időszak
Nem tetszett: a sok drámázás és idióta döntés
Fordította: Somogyi Eszter
Oldalszám: 408 oldal
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2014
________________________________________________________________________________________________  
 Blogturné extra 

A mára már ismerőssé váló turnés poszt-ráadások helyett ezúttal rendhagyó extrával készültünk. Minden állomáson 3-3 olyan zeneszámot ajánlunk figyelmetekbe, amelyek szerintünk megragadják a regény egészének vagy egy-egy jelenetének hangulatát. Az utolsó bejegyzés közreadását követően pedig valamennyi dalt megtaláljátok majd egy playlistre gyűjtve a klub honlapján, hogy akár olvasás közben is hallgathassátok a válogatást. 

Placebo - Running Up That Hill 

Skillet - Whispres In The Dark 

Simon Curtis - Super Psycho Love 
________________________________________________________________________________________________  
 Nyereményjáték 

Mert az első szerelem a legnagyobb... Nem minden esetben persze, de lévén van bennük valami utánozhatatlanul megkapó, nagyon kedvelt téma a tűzen-vízen át kitartó első nagy szerelem. A regényekben… és a mozivásznon is. Mostani játékunkban ez utóbbiakat szeretnénk kicsit feleleveníteni. Ahhoz, hogy a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyv egyikét megnyerhessétek, ki kell találnotok, hogy mely filmből származó jelenetet idéz fel a bejegyzésekben közreadott fénykép. 

Tehát: kilenc turné állomás, kilenc filmcím, kilencszeres esély a nyereményre.

(Figyelem! A Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtést. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)


 a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________  
 További állomások 

10/14 Angelika blogja 
10/16 Kristina blogja 
10/18 Deszy könyvajánlója
10/20 Kelly és Lupi olvas 
10/23 Könyvszeretet
10/24 Nem harap a...
10/26 Dreamworld
10/28 CBooks
10.30  Media Addict
________________________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...