2012. január 13., péntek

Cynthia Hand - Angyalsors

Miért pont ez? A külföldi kiadással már régóta szemeztem, mikor megláttam, hogy kiadták magyarul, ráadásul a borítót is meghagyták, nem kellett ennél több, rohantam is a könyvesboltba.

Történet: Clara Gardner részben angyal, részben ember. Azon kívül, hogy szuperképességei vannak látomások gyötrik, amelyben egy fiút lát és egy erdőtüzet. Hamarosan megtudja, hogy a látomásainak célja van, ugyanis az angyalszármazásúaknak is kötelességeik vannak, egy küldetésük, amiért a világra jöttek. Clara tudja, hogy a látomásaiban szereplő fiú lesz a "feladata", de egyedül kell rájönnie, hogy az mi is lesz. A család elköltözik, így Clara új iskolába kerül, ahol megismerkedik látomásainak főszereplőjével. Persze felbukkan egy másik fiú is, így nem olyan egyszerű a küldetést véghez vinni. 

Vélemény: A fülszöveg alapján a történet nagyon egyszerűnek és egy kicsit sablonosnak tűnik: egy lány, aki részben fantasylény, költözés egy másik városba, új iskola és persze a mostanában elmaradhatatlan adalék, a szerelmi háromszög teszi fel a sablonosságra a koronát, de a könyvet elolvasva nagy meglepetések érik az embert. 

  Először is Clara már a kezdetektől fogva tudja, hogy ő angyalvérű, mint ahogy az édesanyja és az öccse is. Nem kell több száz oldalt és szenvelgést legyűrni, hogy az ember megtudja végre, hogy a főhősünk mi fán terem vagy ha nem is ő, akkor a szerelme micsoda, milyen lény, mit akar az emberek között és főleg egy embertől. Clara részben angyal, tudjuk mi is, a családja is, apránként pedig minden szükséges információ kiderül: a látomások célja, a feladat, mi miért és hogyan történik. Clarával együtt "nyomozunk", hogy mi is lesz a konkrét feladata. Az idézőjelet azért használom, mert a történet nem éppen mozgalmas, mégsem laposodik el és nem untatja az embert. Nagy izgalmakra és hatalmas harcokra nem lehet számítani, mégis van egy varázsa és bája az Angyalsorsnak.

Miben rejlik a varázsa?  Már majdnem a könyv felénél jártam, amikor rájöttem, hogy mindjárt vége és bár nem nagyon történt semmi, én igenis imádom ezt az alkotást. A stílusa humoros, bájos, gördülékeny és körbelengi valami könnyedség. A könyv külső megjelenése (a fejezetek feletti grafikával és a szerkesztéssel együtt) kiváló. 

  Clara, mint tinédzser, átlagos. Nem idegesítő, nem Mary-Sue, nem egy anyámasszony katonája, de nem is egy badass csaj, hanem egy mindennapi lány. Ugyanarra vágyik, mint mindenki: szerető családra, jó baráti kapcsolatokra, a szülői szeretetre, jó jegyekre és mindemellett az se lenne rossz, ha esetleg egy kis szerelmet is kaphatna és adhatna. 

  Clara, mint angyalvérű, nem átlagos. Csetlik-botlik, rácsodálkozik a saját erejére, ki szeretne tűnni a többiek közül, szeretne megfelelni az édesanyjának és a küldetésének, mindent megpróbál, amit csak tud, hogy méltó legyen mindenhez. Izgatottan várja, hogy megkapja a küldetését, igyekszik a legjobbat kihozni magából. Meg kell tanulnia repülni, kontrollálni az erejét és a képességeit, miközben azt is meg kell tanulnia, hogyan használja fel mindezt a küldetésénél. 

  A történet főszála nem éppen szokványos, más jellegű problémákkal küzd meg a főhősnő, mint a mai hősnő társai a fantasy-regényekben. A legviccesebb jelenetek Clara angyali létével függtek össze, így az írónőnek sikerült elvennie a drámai hangulatból. A főszereplőből nem lett egy tragikus hős, sem egy végletekig esetlen figura, hanem átlagos és szerethető. A szerelmi szál is bájos volt és kellőképpen megzavarta az események menetét, mégsem ez lett a főszál. Meglepő dolgok derültek ki a szereplőkről, rengeteg találgatást is hagyott maga után a történet, így nagyon kíváncsi vagyok a trilógia további két részére is.

  Külön tetszett a hideg, hóval borított táj, mint díszlet: eddig sosem érdekelt a síelés és egyenesen kerültem a hideg tájakon játszódó történeteket, mégis ez a könyv elvarázsolt a világával. Bár egy kicsit furcsának tartottam emellé a country-sítlust, amit az egyik mellékszereplő srác, Tucker testesített meg, de szerencsére nem vitte túlzásba az írónő a két világ összekutyulását. 

  A szerelmi háromszög, ha egyáltalán beszélhetünk háromszögről, sem ment át csöpögős és nyálas jelenetekbe, nem volt hihetetlen a helyzet, sem a vonzódás, Clara csak az elvárható minimális szinten csapongott a két srác között és elég gyorsan le is zárta az egész huzavonát. Nem volt sokáig döntésképtelen, nem rohant az egyik fiútól a másikig, hogyha megbántották, mindvégig tisztában volt vele, hogy mit érez. Meglepetést is tartogatott a könyv ezen része, mert nem annál a fiúnál kötött ki, akit hittem és furcsa mód nem tudtam eldönteni, hogy ez most tetszik vagy sem. Általában mindig annak drukkoltam, akit az író(nő) eleve a szereplőnek szánt, most valahogy sikerült "mellényúlnom". 

  A mellékszereplők is kivételesen érdekes figurák egytől-egyig. Két barátnője is lesz Clara-nak és mind a kettő nagyon különbözik. Az egyiket ezért, a másikat azért kedveli meg és mint ahogy a való életben lenni szokott, a barátnők között is megjelenik a versengés és a féltékenység zöld szemű szörnye. A család sem háttérszereplőnek vagy az idilli/nem idilli hangulat megteremtésének eszköze volt, hanem ugyanannyira "élő" szereplők voltak. Mindvégig úgy éreztem, hogy Clara öccsére is jobban kíváncsi vagyok, elvégre a srác is angyalvérű, nagyon jó kis stílusa van (bár elég ritkán szerepel és szólal meg), remélem, hogy később nagyobb szerephez jut. Clara édesanyja pedig megint csak egy nagy rejtély, alig várom, hogy megismerhessem a történetét. 

  Annak ellenére, hogy szinte a legelejétől tudunk "mindent" (angyallét, küldetés, stb.) Cynthia Hand mégis a homályban tartja az olvasót. A könyv vége felé egyre több rejtély üti fel a fejét és a világ kezd kibontakozni és körvonalazódni. Ha nem lenne egy sajátos, bájos és szép hangulata a könyvnek, a humorral együtt, akkor igencsak húztam volna az orromat, hogy a történet elején szinte semmi se történik, csak a végén kezd beindulni, mégsem volt egy fejezete sem a könyvnek, ami felesleges lett volna, vagy unalmas, mindegyik maximálisan elszórakoztatja az olvasót. Az angyalos történetek egyik legjobbika!

Miért olvasd el? Ha szereted az angyalos könyveket, akkor ne hagyd ki. Nagyon érdekes úgy elolvasni egy könyvet, hogy nem egy olyan tini fejében vagy, aki belezúgott valami lénybe, hanem egy olyanéban, aki angyal és más szemszögből látja a dolgokat és a világot. Clara nagyon vicces lány, még akkor is, ha a gondolataiban vagyunk.

Miért ne olvasd el? Ez is egy YA-fantasy, bár a kategória egyik legjobbika szerintem és más megközelítése van az egésznek, egy kicsit anti YA-fantasy is, hiszen totál másképp történnek a dolgok, mint azt elvárnánk az eddigi ilyen jellegű olvasmányok után, de ha nem szereted a műfajt, a könyvet sem fogod tudni értékelni. Nem egy pörgős és izgalmas könyv, hanem inkább érdekes.

______________________________________________________________________
A második rész 2012. őszén jelenik meg! 

Történet: 5/6 pontból

Szereplők: 6/6 pontból 

Tetszett: Clara humora (nagyon sokszor felnevettem), a télies táj, a könyv varázsa

Nem tetszett: hogy vége lett :D

Kedvenc: Angela, Christian, Jeffrey (Clara öccse) és persze a sötét bukott angyal, Samjeeza, azaz Sam

Kiadás: Maxim Könyvkiadó Kft., 2011.

Oldalszám: 452 oldal

Hivatalos booktrailer:

______________________________________________________________________

3 megjegyzés:

  1. Én annyira nem rajongok az angyalos könyvekért, de ehhez meghoztad a kedvem.

    VálaszTörlés
  2. Ajjaj! Aztán meg engem szidsz, ha nem tetszik. :D De remélhetőleg fog tetszeni. Eddig rossz véleményt nem hallottam róla.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Loki!

    Kérem válasz e-mailben legyen kedves felvenni velünk a kapcsolatot hamarosan megjelenő regényeink kapcsán.

    Üdvözlettel:

    Lukács Gábor
    Maxim Könyvkiadó Kft.
    info@maxim.co.hu

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...