2015. november 2., hétfő

Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve

  A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve című regénye, a Silber trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a szkeptikus Silber történetét, aki hirtelen részesévé válik egy vad, álombeli kalandnak, és aki számára a “ne” és a “titok” egy mondatban való szereplése valóságos vörös posztó, rejtélyek iránti szenvedélye miatt. 
 2015. október 27-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve 

Miért pont ez? Kerstin Gier az egyik kedvenc írónőm lett. Az Időtlen szerelem trilógiával belopta magát a szívembe. Nagyon vártam tőle egy új történetet. 

Fülszöveg: Kerstin Gier bestseller-szerző az álmok titokzatos birodalmába csábít minket. Titokzatos ajtók gyíkot mintázó ajtógombokkal, beszélő kőfigurák és egy megvadult dadus, kezében egy bárddal… Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három legjobb barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen. Ez vajon tényleg lehetséges? Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni… 

Vélemény: Azt hittem, hogy Kerstin nem tudja überelni az Időtlen szerelem trilógiát, de tévedtem. Igenis tudja hozni ugyanazt a szintet. Bár a Silber egy kicsit más, mint az időutazásos trilógiája, de az a bájos hangulat ugyanúgy megvolt, ami az írónő sajátja. Szerintem tök mindegy lenne, hogy Kerstin Gier miről ír, ha azt az egyedi stílusában teszi. A történetei és a karakterei szerethetők. A Silberrel új kedvencet avattam, a YA fantasyk közül ez volt az egyik legjobb idei olvasmányom. Bekerült a top 3-ba. Tökéletes halloweeni olvasmány volt, egy szuszra elolvastam. Nagyon jó volt elmerülni ebben a vicces, de egyben ijesztő és komor világban a szórakoztató karakterekkel. Csillagos ötös, egyedül annyit tudok felróni, hogy a könyv vége lehetett volna ütősebb, de így is jó volt. Szívesen olvastam volna tovább a folytatást azzal a lendülettel, ahogy végigolvastam az első részt. Nagyon várom a következő részt!

Az álmok mibenléte, a mögöttük meghúzódó pszichológia már gyerekkorom óta nagyon foglalkoztat, annak ellenére, hogy ugyanannyira szkeptikus vagyok, mint Liv. Előnyben részesítem a tudományos magyarázatokat, de a könyvek és a filmek terén nagyon nyitott vagyok a természetfelettire és a lehetetlen történetekre. Az időutazásos téma után ez a másik nagy kedvencem, az álmok témája, így már az olvasás előtt megnyert magának az írónő, a neve pedig garancia volt a bájosan ijesztő hangulatra. Neki köszönhetően most már nemcsak egy élő vízköpőt akarok örökbe fogadni, hanem egy új ajtót is szeretnék a szobámhoz, aminek a kilincse egy gyík, amelyik megharapja az illetéktelen betolakodót, és szeretnék én is egy csacsogó és szórakoztató őrt az ajtóm elé. Míg Livnek ez a bébiszitter, Lottie volt, addig nálam egy kis beszélő patkány lenne az, teljes harci díszbe öltözve és naponta új rejtvény lenne a kulcs a szobához. Ebből is, hogy ennyire elkalandoztam a témától, látszik, hogy Kerstin Gier végtelen fantáziája mennyire inspiráló. Lenyűgözött ez a világa is és nagyon szívesen töltöttem el az időmet benne. Olyannyira, hogy most elvonási tüneteim vannak, vissza akarok menni, mert semmi se jó. :D 

Már az elején nagyon megkedveltem Livet és a húgát, Miát. Irigylésre méltó kapcsolat van a testvérek és a bébiszitterük (később már inkább házvezetőnő), Lottie között. Lottie sokkal inkább az édesanyjuk, mint az igazi szórakozott professzor anyukájuk. Az irodalomtörténész anyuka miatt a család rengeteget költözött, országról-országra járták a világot. A történet elején is egy új országban, Angliában kezdenek új életet, ugyanis az anyuka udvarlója, Ernest itt lakik. Olyannyira felgyorsulnak az események, hogy a két család rövid idő alatt össze is költözik, így Livnek és Miának lesz egy bátyja, Grayson és egy nővére, Florence. Mind a négyen ugyanabba az iskolába járnak, így szinte állandóan együtt tudnak lenni. Tetszett, hogy Kerstin ezt a családegyesítést reálisan írta le. Mindenki a saját vérmérsékletéhez mérten reagálta le a szülők döntését, Grayson sztoikus nyugalommal, Florence őrjöngve, Liv és Mia pedig szarkasztikus piszkálódással. Ennek ellenére Graysonból sokkal jobb testvér lett, olyan mintha igazából is a bátyjuk lett volna, nem csak mostoha. 

  A kaotikusan alakuló családi élet mellett Livet furcsa álmok gyötrik. Egy olyan folyosón találja magát álmában, ami tele van különlegesebbnél különlegesebb ajtókkal. Az egyiken belépve belecsöppen egy olyan álomba, ahol négy fiú (köztük a bátyja, Grayson) egy temetőben találkozik és egy furcsa rituálét hajtanak végre. Liv jelenléte az álomban egy kicsit felborzolja a kedélyeket, de a lány nagyon jól szórakozik (még bagollyá is változik), alig várja, hogy újra este legyen és álmodjon. Egészen addig vicces ez az egész, míg rá nem jön, hogy a fiúk is tisztában vannak az álom részleteivel, közösen álmodják ezeket és a mögöttes ok egyáltalán nem szórakoztató, hanem élet-halál kérdése. Liv rájön, hogy azért tudott belépni Grayson álmaiba az ajtaján keresztül, mert az ő pulóverét viselte. Kísérletezni kezd az álmokkal, mert nem akarja elhinni, hogy ehhez bármi köze lehet a démonoknak, hiszen démonok nem is léteznek. Közben minden karaktert megismerünk és egyéni sorsok is kibontakoznak előttünk. 

Azt hittem, hogy szerelmi háromszög lesz, hiszen a négy barát, a négy ügyletes szépfiú olyan volt, mint a szappanoperákban a flower boyok és a szappanoperai hasonlatnál maradva tuti, hogy a négyből kettő kiszemeli magának a hősnőt. Mind a négy srác maga a gyönyörűség, minden csaj utánuk bomlik. Feltételeztem, hogy Grayson felfigyel majd Livre és majd ölre mennek érte Henryvel, de szerencsére Kerstin megtartotta Graysont az irigylésre méltó báty szerepében, míg Henry maradt a romantikus udvarló. Nagyon tetszett ahogy a fiúkkal való kapcsolatát alakította az írónő. Liv nem kezdett el sóhajtozni mind a négy srác után, hanem egyet szemelt ki magának, Henryt és szépen ezen a vonalon maradva alakult a szerelmi szál, ami így volt tökéletes. Nem volt giccses, nem volt instant, nem volt elhamarkodott. Nagyon aranyos volt, élvezet volt olvasni, ahogy egymáshoz közeledtek a szerelmesek. Különösen tetszett az is, hogy mind a négy fiúnak sikerült egymástól nagyon különböző személyiséget kialakítani, így egy pillanatra sem tévesztettem össze a szépfiúkat. Jasper karaktere pedig fergeteges volt, nagyon sokat nevettem rajta, de a legtöbb poén Livnek volt köszönhető. Minden egyes beszólásán hangosan felnevettem, még jó is, hogy négy fal között voltam egyedül, nem pedig a metrón tömegben. 

  A mellékszereplők, a család és még a kutya is egytől-egyig nagyon szerethetők voltak. Kerstin stílusának sajátossága az is, hogy nagyon kedvelhető és szórakoztató karaktereket tud alkotni, miközben sok szereplőt mozgat. A családok nála általában nagycsaládok és minden egyes tagnak megvan a maga bájos szerepe. 

  Bár általában nem szeretem a koppintásokat, itt nagyon jól sült el a Gossip Girlös beütés a Tittle Tattle bloggal és a rejtélyes bloggerrel, Secrecyvel, aki folyamatosan tudósított az iskolai pletykákról. Van már ötletem, hogy ki lehet, de még nem vagyok benne biztos. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy kit takar a Secrecy név. De a folytatásra leginkább a főszál miatt vagyok kíváncsi, mert úgy érzem, hogy lesz még itt bőven bonyodalom. Remélem, hogy Gier fantáziája ismét egy olyan ütős trilógiával örvendeztet meg, mint az Időtlen szerelem volt, a Silber első kötete mindenesetre ezt ígéri. Olvassátok! Tényleg! Iszonyatosan cukin ijesztő lett a történet, a szerelmi szál bájos, a karakterek pedig imádni valók. 
___________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Mia, Liv, Grayson, Henry
Tetszett: a világ, az álmok, a stílus
Nem tetszett: hiányoltam az ütősebb függővéget
Fordította: Szakál Gertrúd
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
___________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

A történet során fontos jelentőséggel bírnak a különféle ajtók. Mindegyik más és más ember álmaiba enged betekintést, számtalan új világot tárva fel azok számára, akik belépést nyernek rajtuk. Így hát mostani játékunk során hasonló feladattal találkozhattok. 
 
Nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon látható, híres ajtókat felismerni, majd megfejteni, melyik világba, helyszínre röpítenek el benneteket. Ha ez megvan, akkor a hely(szín) nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Amennyiben mindegyik állomáson teljesítitek a feladatot, úgy esélyetek nyílik megnyerni a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét. 

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

 a Rafflecopter giveaway

__________________________________________________________________________________
Résztvevő blogok 

10/27 MFKata gondolatai
10/28 Deszy könyvajánlója
10/29 Media Addict
10/30 Insane Life
10/31 Always Love a Wild Book 
11/01 Dreamworld
11/02 Könyvszeretet 
__________________________________________________________________________________

3 megjegyzés:

  1. Igazán kaphattunk volna valami minimális plusz infókat is ezekhez az ajtókhoz, mert ez a játék (nekem legalábbis) most kínszenvedés. :/ Erről az ajtóról sincs fogalmam sem...

    VálaszTörlés
  2. Az jó lenne, köszönöm. Nem azt mondom, hogy kizárólag "összeolvasós kijelölt betűs" feladványok legyenek, potyára, de azért legalább valami támpontot kapjunk, hogy ha nem ismerjük az adott könyvet/filmet, amire vonatkozik a feladvány, akkor ki tudjuk nyomozni, utána tudjunk járni. :( Ez az ajtó is kismillió helyen előfordulhatott már, nincs rajta (legalábbis számomra) semmilyen ismertetőjegy, amin elindulhatnék.

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...