2015. november 1., vasárnap

Angela Marsons - Elfojtott sikoly

 A General Press Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Angela Marsons Elfojtott sikoly című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt Kim Stone felügyelőnőt és csapatát, fedezzük fel együtt a nyomozói munka rejtelmeit és göngyölítsük fel velük együtt egy rejtélyes és hosszú évekre visszahúzódó ügy szálait. 
 Az út első napjára 2015. október 31-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg  Stone csapatát és az ügy részleteit. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - négy példány az Elfojtott sikoly című könyvből. 

Angela Marsons - Elfojtott sikoly

Miért pont ez? Krimilázban égek még mindig, ráadásul a Kiadó könyveiről jó gyerekkori emlékeim vannak. Annak idején faltam a Világsikerek sorozat köteteit, hiába voltam túl fiatal hozzá. :D

Fülszöveg: Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre. 
  Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna. 
  Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni! 
  Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba. Elvégeztetett. Ám a titkok sosem maradnak eltemetve... 
  Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket. 

Vélemény: Nagyon örülök, hogy újra elkapott a krimiláz, mert ilyen könyvek kerülnek a kezembe, mint az Elfojtott sikoly is. Ha nem jön közbe olyan, hogy munka, meg alvás, akkor egy szuszra lenyomtam volna, mert izgalmas volt, jól megírt, érdekes, a karakterek szórakoztatók, a szarkazmust pedig imádtam. Új kedvencet avattam, Kim Stone és emberei bekerültek a képzeletbeli krimirészlegemre, mint megjegyzendő és követendő csapat. Ide a többi résszel is! Na de nézzük is miért is rajongtam annyira a könyvért és a karakterekért. Sablonos szöveg, de igaz: az ördög a részletekben rejlik.

A fülszöveg egy kicsit csalóka, legalábbis az volt számomra. Nincs itt boszorkányság, sem mágia, sem szekták, elsőre legalábbis én erre asszociáltam az ötágú csillagból. Mindezek helyett viszont minden van, amit egy krimitől elvárok. Izgalmas sztori, részletes nyomozás, szarkasztikus humor, erős egyéniségek, brutális realitás, összeszokott csapat, meglepetések és megfelelő lezárás.

A csapat

Kim Stone, 30-as évei elején járó felügyelőnő. Egyedülálló, sikeres nő. Gyerekkorát hol nevelőintézetekben, hol örökbefogadó családoknál töltötte, ez pedig rányomta bélyegét a kapcsolataira. Nem a finomkodásról és a jó kommunikációs készségeiről ismert, ennek ellenére a szociális érzékenysége kiváló. Minden megtesz a csapatáért és a nyomozás sikeréért, igen, még néha a szabályokat is megszegi és a felettesével is szembeszáll. Hobbija a motorozás és a motorok szerelése.
  Stacey Wood félig angol, félig nigériai nő, aki szereti a számítógépes játékokat. A nyomozások informatikai részét ő látja el. Rendszerető és alapos.
  Bryant őrmester több mint huszonöt éve házas, boldog családapa. Kim Stone jobbkeze és egyben legjobb barátja.
  Kevin Dawson őrmester az ügyeletes egoista szépfiú, aki visszavett egy kicsit a stílusából, mert a barátnője dobta, ráadásul az anyjához kellett költöznie, mindez pedig sokkolta.
  Keats, a patológus. Stone és Keats nem csípik egymást, a közös munkák során oda-vissza adogatják egymásnak a szarkasztikus beszólásokat.
Woodward, Kim Stone főnöke, aki összenőtt a stresszlabdájával, többnyire Stone szabályszegéseinek és nyers stílusának köszönhetően.

"– Üdv, nyomozó! – szólalt meg a férfi, majd Kim háta mögé nézve azt kérdezte: – És Bryant? 
– Jaj, istenem! Hát nem vagyunk mi sziámi ikrek!
– Tényleg nem, inkább olyanok vagytok, mint a kínai kaja. Mondjuk édes-savanyú disznóhús... De Bryant nélkül inkább csak savanyú. 
– Keats, szerinted mennyire mulattat ez engem ezen a kései órán? 
– Valljuk be, máskor sem igazán szembeszökő, hogy lenne humorérzéked."

Az ügy

  Egy tűzeset során megtalálják egy egyedülálló nő holttestét a kádban. A halál oka fulladás, hamarosan az is megállapítást nyer, hogy gyilkosság történt. Elindul a szokásos nyomozás, aminek során kiderítik, hogy az áldozat részt akart venni egy ásatáson a már bezárt Crestwood gyermekotthon területén, de a vizsgálatot kezdeményező professzor visszautasította. A professzor kutyáját ezután megölik, ő pedig halálos fenyegetést kap. A következő gyilkosságnál kiderítik, hogy az ügyek összefüggnek egymással. A két áldozat a Crestwood gyermekotthon egykori alkalmazottja volt és valaki nagyon nem szeretné, ha a professzor ezen a területen folytatna ásatásokat. Nem véletlenül nem sikerült az engedélyt éveken keresztül megszereznie és miután sikerült neki, két gyilkosság is történt. A várt relikviák helyett egy gyerek csontvázát találják meg, aki már jópár éve a föld alatt van. A jelenlegi gyilkosságok folytatódnak és összefüggésben vannak az évekkel ezelőtt történt ügyekkel, a gyermek gyilkosságával és a Crestwood otthon leégésével. Kim Stone-nak és csapatának kell megtalálnia a gyilkost és felfedni a Crestwood rejtélyét, miközben a hullák száma egyre gyarapodik és mindegyik kapcsolatban áll az egykori gyermekotthonnal. 

Az Elfojtott sikoly Kim Stone és csapatának debütálása, így voltak kisebb botlások, de az írónő nagyon jól kompenzálta ezeket. Az ügy egyre kacifántosabb lett, egyre több volt a hulla és minél inkább előrébb haladt a történet, annál távolabb került a gyilkos. Pedig néha a gyilkos is "megszólalt", így Angela Marsons adott kapaszkodót is. Lassan már mindenkire gyanakodtam, ahogy az egy jó kriminél elvárható, hiszen mindenkiről kiderült valami aljasság, amit a múltban elkövetett. A mellékszereplők száma is megnőtt, ahogy a jelen és a múlt találkozott egymással. Egyéni tragédiák és általános, nyomasztó tömegjelenségek (árva gyerekek sorsa) bukkantak felszínre, ami nem csak egyfajta társadalomkritika volt, de segített a felügyelőnő múltjának és karakterének megismerésében.  (Különösen megfogott az egykori őr és a beteg lányának története. A lány izomzata nem fejlődött ki, az elméje viszont ép. Képtelen a mozgásra, egyedül a szemével tud kommunikálni. Ahogy Stone megfogalmazta, a teste a saját börtöne.) 

A regény folyamatos hullámzásban tartotta a kedvemet: hol hangosan nevettem a szarkasztikus poénokon, hol elkomorodtam a szörnyű sorsok miatt. Az egyik oldalon lerágtam a tíz körmömet az izgalomtól, míg a következő oldalon nagy érdeklődéssel olvastam a szakmai infókat. Imádtam, hogy sok nyomozati eljárás leírásra került és érdekes volt a patológusoktól kapott infók garmadája is. Sokkoló volt az a brutális realitás, ami megjelent a regényben, de ettől volt igazán életszerű. Plusz pont jár azért is, mert a háttérben lévő szálak (karakterek múltja, ismerkedés a karakterekkel) nem mentek a történet rovására. Amilyen kacifántos volt a sztori, nehezen képzeltem el, hogy hogyan is fog összeállni egy kerek egésszé, de nemhogy nagyon egyben lett az egész, hanem még egy dupla csavar is volt a sztoriban. Először egy kissé csalódott voltam a tettes kiléte miatt, mert annyira sablonos volt (pl. a férj a tettes vagy a komornyik stílusú), de a dupla csavar miatt végül rendesen a padlóra esett az állam. Szóval nagyon elégedett lettem és örültem annak, hogy az orromnál fogva vezettek. Nem szeretem a kiszámítható krimiket, hiába kényelmes kikapcsolódások. Én is szeretek "megdolgozni" az ügyért, hát ezt meg is kaptam és el is buktam az ügyet. 

  Az izgalmas, összetett és rejtélyes ügy mellett imádtam a szakszerűséget, és sikerült mindenkit egytől-egyig megkedvelnem, főleg a felügyelőnőt. A csapat ugyan annyira még nem tudott kibontakozni, mert Kim Stone állt a középpontban, de reményeim szerint még lesznek további kötetek, így sikerül még jobban megismerni mindenkit. Szívesen "nyomoztam" Kim Stonne-nal és a csapattal. Maximálisan kikapcsolt a regény. A krimi kedvelőinek erősen ajánlott!

___________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Kim Stone, Bryant őrmester, Stacey, Kevin Dawson
Tetszett: a karakterek, a csapat, a stílus
Nem tetszett: -
Oldalszám: 360 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Kiadó: General Press Kiadó
__________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

  Kim Stone egy erős és határozott női karakter, aki megérdemelten kerül be a híres nyomozónők közé. Tipikus magányos farkas, nyughatatlan, makacs és elszánt természettel, aki nem ismeri azt, hogy lehetetlen. Fürge észjárásával, kiváló nyomozói ösztönével és persze a csapata segítségével szinte verhetetlen. Mi most a hozzá hasonló karaktereket keressük. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő leírások alapján és a kiemelt betűk segítségével kitaláljátok, hogy melyik híres nyomozónőre gondoltunk. A nevet írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Nyomozásra fel!

Ha kitaláltátok mind a négy nyomozónő nevét, esélyetek nyílik megnyerni a General Press Kiadó által felajánlott Elfojtott sikoly regény egy-egy példányát!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

 Painters Mill-i rendőrfőnök, aki többnyire az amish közösségek „ügyeiben” nyomoz. Megalkotója Linda Castillo, akinek regényei magyarul a General Press Kiadó gondozásában jelennek meg. Ki ő?

a Rafflecopter giveaway
__________________________________________________________________________________
 Résztvevő blogok

10/31 Könyvszeretet
11/02 Tekla könyvei
11/04 Zakkant olvas
11/06 Szembetűnő ___________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...