2015. május 8., péntek

Mari Jungstedt - Észrevétlen

  A Tea Kiadó jóvoltából Magyarországon is megjelent Mari Jungstedt svéd újságíró és krimiíró első könyve, az Észrevétlen, mely az Anders Knutas sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere ered a gotlandi gyilkosságok nyomába Knutas felügyelővel. 
  2015. május 4.-től három blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez tartozó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követnetek a turnét, ugyanis nem csak a könyvvel kapcsolatosan tudhattok meg extra információkat, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! 

Mari Jungstedt - Észrevétlen

Miért pont ez? Mostanában megint rákaptam a krimikre és a thrillerekre. 

Fülszöveg: Svédország legnagyobb szigete, Gotland, hangulatos vidék: a virágzó mákföldek ringanak a szélben, a távolban meg-megcsillan a tenger. De az idilli képet véres gyilkosság zavarja meg. Nem is egy. 
  A helyi rendőrség rangidősére, a csendes és határozott Knutas főfelügyelőre, álmatlan éjszakák várnak. Az áldozatok múltjának mélyén kutakodva olyan eseményekre bukkannak, amelyekre senki sem számított. Az egyre kilátástalanabbnak tűnő nyomozás közben a nyugodt főfelügyelőnek meg kell küzdenie kollégái türelmetlenségével, a sajtóval, a magánnyal és saját lelkiismeretével is. Hiába próbál objektív és kívülálló maradni, munkája szép lassan átszivárog a mindennapokba, a magánélet legvédettebb zugaiba is. S közben a nyomás napról napra nő. 
  Mari Jungstedt világszerte több millió eladott példánnyal az egyik legnépszerűbb svéd írónő, aki nőként nem csak nőkhöz szól. Olvasmányos, izgalmas regényével Henning Mankell, Hkan Nesser, Camilla Läckberg és Karin Fossum nyomdokaiba lép. 

Vélemény: Az utóbbi években nagy őrület alakult ki a skandináv krimik terén, így krimiimádatomhoz hűen én is belevetettem magam ebbe a divathullámba. Nagy csalódásként éltem meg, mert valahogy unalmasnak és túl borongósnak találtam mindegyiket. Nem adtam fel a próbálkozást, mert a sok félbehagyott könyv után olyan került a kezembe, ami bebizonyította, hogy jók ezek, csak nem mindegy, hogy melyik írótól olvasok. Mari Jungstedt könyve a második ebben a műfajban, ami megint bebizonyította az elméletem, annak ellenére, hogy nem volt annyira ütős, mint amire számítottam, viszont más téren újat nyújtott és új élménnyel lettem gazdagabb. Egyszerűen jó és kellemes volt olvasni az Észrevétlent, annak ellenére, hogy a témája nem éppen egy Disney-mese. 

Számomra a regény négy szálon futott, legalábbis én így osztottam fel magamban. A krimiszál, ami a főszálat alkotja, a "tettes" szála, egy magánéleti szál és egy "városbemutatós" szál. A főszálat is ketté lehet bontani, mert egyrészt látjuk a rendőrség oldaláról a nyomozást Knutas felügyelőn keresztül, másrészt a média oldaláról is látjuk Johan képviseletében. 

Krimiszál

  Nem a legerősebbek közé tartozik a krimiszál, de nem is volt unalmas vagy gyenge. Érdekes volt, elvégre egy sorozatgyilkosságról volt szól, tele megoldatlan rejtélyekkel és a rendőrség is folyamatosan elakadt a nyomozás során. Eleve ahhoz idő kellett, míg rájöttek, hogy egyáltalán sorozatgyilkossal van dolguk, hiszen az első áldozatnál úgy tűnt, hogy csak egy szokatlan, de egyedi esetről van szó, ami nem fog megismétlődni. A vége megoldás, a "miért" miatt gondolom azt, hogy nem volt annyira ütős, mert, aki már sok krimin vagy helyszínelős, gyilkoselmés sorozaton van túl, annak nem fog újat mondani az ok és a háttérsztori. Azt viszont el lehet mondani, hogy sajátos és szokatlan bemutatást kapunk az ügyről, ahol ugyanúgy vakon tapogatózunk, mint a nyomozók és Johan, az újságíró. Ugyanis senkinek fogalma sincs arról, hogy mi köti össze az áldozatokat, még a helyszín, a város sem jó kiindulópont, szinte megfoghatatlan az egész számukra. 

A tettes szála
Olvasóként mi ugyan tudjuk, hogy tuti már ismerjük a tettest, mert valamikor felbukkan, mint mellékszereplő, de szerencsére az írónő nem rontotta el ezt a részét. Sok kriminél az a bajom, hogy már nagyon hamar rájövök a tettes kilétére és onnantól kezdve már csökken az érdeklődésem. Itt viszont fogalmam sem volt, hogy melyik szereplő a gyilkos. A miértre hamarabb kapunk választ, mert néha az írónő emlékeken keresztül megszólaltatja a gyilkost, de még így sem lehet rájönni, hogy ki is a tettes valójában. Egyszerűen csak néha bekerülünk a fejébe és valahol megértjük, hogy min ment keresztül, ami idáig vezetett, bár helyeselni nem lehet. Utólag arra a stresszfaktorra is rálelünk, ami elindítja a tettest a gyilkolás útján, amitől bekattan.

Városbemutatós szál

  Általában nem kedvelem az északi országokat, számomra egy ködös és párás massza az egész, a gondolkodásmód pedig túl depis, unalmas és vontatott. Talán ezért nem kedvelem a skandináv krimiket, mert azok az országok nem annyira vonzók számomra. Mari Jungstedt viszont olyan szépen használta a tájleírás eszközét, hogy esküszöm kedvem támadt felkerekedni és ellátogatni Svédországba. Nem volt unalmas, nem volt vontatott, nem akasztotta meg a regény tempóját, csak kellemes kis pihenőket iktatott be a sok feszkó közé. 


Magánéleti szál és a karakterek

  Knutas felügyelő és Johan, az újságíró a fő mozgatói a cselekménynek. Nagyon hasonló karakterek, hiszen mindegyikük karizmatikus és nagyon pasis, mégis volt egy árnyalatnyi különbség kettőjük között. Talán a családi állapotuk. Míg Knutas nős és boldog családi életet él, már amikor a munka engedi, addig Johan egy magányos és depis farkas. Viszont mind a kettő nagyon kedvelhető karakter, élvezet volt olvasni, hogy hogyan alakul át a viszonyuk ellenségesből barátságossá. Először udvariasan, de ellenségesek egymással, hiszen ellentétesek az érdekeik. A nyomozás miatt Knutasnak az az érdeke, hogy szinte semmi se kerüljön nyilvánosságra, míg Johan érdeke az, hogy mindent ki tudjon tálalni, hiszen ő képviseli a médiát. Mind a kettőjükön nagy a nyomás, mind a ketten nagyon elszántak, ami a munkájukat illeti, de végül sikerül kompromisszumot kötniük és egymás segítői is lesznek. 

 A magánéletükbe is néha bepillantást nyerhetünk, de leginkább Johan magánéletével foglalkozott az írónő, hiszen ő az egyedülálló. Az egyik áldozat barátnője lesz a kiszemelt, aki viszont házasságban él és gyerekei vannak. Johan viszont felkavarja az állóvizet. Ugyan szurkoltam a párnak, legfőképp Johannak, de valahogy túl hirtelen jött ez a szerelmi szál a 280 oldalas sztoriba és túl gyorsan alakult, aztán megakadt és most én sem tudom, hogy hányadán állunk. De mivel ez sorozat, és - nagyon remélem - Johan felbukkan még, valószínűleg alakulgatni fog ez a szál is.

Külön kiemelném, hogy nagyon tetszett az írónő hozzáértése és az, ahogy a sajtó és a rendőrség helyzetét, munkáját és egymáshoz való viszonyát bemutatta.

  Összességében jó kis krimi volt ez, tudott újat mutatni, bár nem a krimi terén; élvezetes volt olvasni, pillanatok alatt végigpörgettem, tudtam izgulni hol ezért, hol azért és szerencsére nem tudtam jóval előre, hogy ki a tettes. Nem volt száraz és nehéz olvasmány sem, találkoztam nem is egy olyan skandináv krimivel, ami egyszerűen nem tudott berántani pont a hűvössége miatt. Az Észrevétlen egy nagyon kellemes és érdekes olvasmány volt, egy jó péntek délutánt köszönhetek neki.
____________________________________________________________________________________ Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Knutas, Johan
Tetszett: a könyv hangulata, a tájleírások
Nem tetszett: a magánéleti szálak hirtelen alakultak
Fordító: Moldova Júlia
Kiadó: Tea Kiadó
Oldalszám: 280 oldal
____________________________________________________________________________________  
 Nyereményjáték 

 A regény Svédországban játszódik, és két helyszínt, Gotland szigetét, illetve a fővárost, Stockholmot öleli fel. A játékunk is ehhez kapcsolódik, ugyanis mindhárom bejegyzés végén találtok egy-egy képet, amelyekről fel kell ismernetek stockholmi helyszíneket, vagy éppen lehet, hogy Gotlanddal találjátok szembe magatokat? 

 A teendőtök nem más, mint hogy a Rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok a helyes megfejtéseket, illetve a Facebook oldalakat nem csak meglátogatni, hanem likeolni is szükséges a játékba kerüléshez!

Segítség: Olyan kert, ahová a királyok is szívesen jártak. 


Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, illetve a nyertesnek a kiértesítéstől számított 72 órán belül jelentkeznie kell, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Sok sikert kívánunk!

 a Rafflecopter giveaway
 ____________________________________________________________________________________  
További állomások 

05/04 Tekla Könyvei
05/06 Zakkant olvas 
05/08 Könyvszeretet
____________________________________________________________________________________   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...