2015. május 17., vasárnap

Brian McClellan - Vérrel írt ígéretek (Lőpormágus-trilógia 1.)

A Fumax Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a 2014-es év Gemmell-díj nyertesének debütáló regénye, a Vérrel írt ígéretek, amely a Lőpormágus-trilógia első része. Tarts velünk és ismerd meg a Blogturné Klub ötállomásos turnéján keresztül a Brian McClellan által teremtett sajátos világot. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! 

Brian McClellan - Vérrel írt ígéretek (Lőpormágus-trilógia 1.) 

Miért pont ez? A fülszöveg nagyon felcsigázta a kíváncsiságom, a borítóért meg oda-vissza vagyok. 

Fülszöveg: „A királyok kora lejárt – és én fojtottam vérbe.” Tamás tábornagy királyellenes puccsa korrupt arisztokratákat küldött a guillotine alá, és éhezőket juttatott kenyérhez. Egyúttal azonban háborút provokált a Kilenc Nemzetekkel, és belső támadásokat a királyhű fanatikusok részéről. Közben Tamás állítólagos szövetségesei, az Egyház, a munkások szakszervezete és a zsoldoscsapatok között kapzsi hatalmi harcok törnek ki. 
  Kifogyva a lehetőségekből, Tamás saját félelmetes lőpormágusi képességei mellett csak kevés bizalmasára támaszkodhat. Közülük leginkább saját elhidegült fiára, a megkeseredett Tánielre, aki briliáns lövész és lőpormágus, és Adamatra, egy nyugdíjazott rendőrfelügyelőre, akinek hűségét zsarolással teszik próbára. 
  A külső és belső ellenség szorításában vergődve, felerősödnek a rémült suttogások pusztításról és halálról, és a földre visszatérő egykori istenekről. Persze, ezek csupán babonás vén parasztok legendái – modern, tanult emberek már nem hisznek az ilyesmiben. Pedig talán jobban tennék… 
   A Legjobb fantasy debütálás, David Gemmell Morningstar díjának nyertese 2014-ben. 

Vélemény: Nincs még nagy tapasztalatom a high fantasy világában, de az eddigi olvasmányaim alapján rájöttem, hogy nagyon bejön a műfaj. "Visszafelé" ismerkedem vele, ugyanis a nagy klasszikusok kimaradtak, az újoncokat viszont tárt karokkal fogadom. Még a nagyon profi alkategorizálással sem vagyok tisztában, McClellan regényét egyesek pl. flintlock fantasy-nek tartják, ami a mágia és a fegyverek vegyítését takarja. Több helyen olvastam, hogy Brian McClellant Sandersonhoz hasonlítják. Ez az utalás nekem annyit mond, hogy a Vérrel írt ígéretek után muszáj most már megismernem Sandersont is, mert ha McClellan a tanonc, akkor milyen lehet a mester? Számomra nagyon különleges könyv lett a Vérrel írt ígéretek, teljesen elvarázsolt a világa, bírtam a stílust, a hangulatot, szóval elindított abba az irányba, hogy komolyabban vegyem a műfajjal való ismerkedést. Miután befejeztem a könyvet, az az érzés kapott el, hogy KELL a folytatás és kellenek az ilyen jellegű könyvek az életembe. 

Nagyon kellemes meglepetést okozott a könyv több szempontból is. 

Mágia

  Nem a megszokott módon itatta át a mágia a könyvet. Nem csak egyfajta mágia létezett, nem csak tipikusan varázslók testesítették meg a mágia vonalát és nem is volt igazán "megmagyarázva" a mágiahasználók eredete, mágiájuk működésének módja. Míg sokszor az zavar, hogy szájbarágósan minden apróságot kiveséz egy szerző, addig itt most az keltett bennem hiányérzetet, hogy tulajdonképpen a homályban tapogatózom és néha-néha kapok valami magyarázatot, de az nem kielégítő. A mágiarendszer is egy kissé kesze-kusza volt számomra, de aztán kezdtem megérteni. A Kiváltságosok a klasszikus varázslók, a természeti elemekkel operálnak és talán nekik van a legnagyobb erejük. A Fortélyosok rendelkeznek valamennyi varázserővel, de ez inkább egyfajta mutáció, képesség, egy gyenge kis szeletkéje az igazi nagy hatalomnak. Valaki például olyan képességgel rendelkezik, hogy egyáltalán nem kell aludnia. Ezért is válik tökéletes testőrré. A Lőpormágusok pedig képesek manipulálni a lőport, a fegyvereket, a golyó útját, a lőport elfogyasztva pedig kiélesednek az érzékeik vagy felturbózza őket, mint minket az energiaital. Addikciót is okoz, Tániel például függője a lőpornak. Ez is egy olyan apró kis részlet, furcsaság, ami még érdekesebbé teszi a mágiaszálat. Az egyik mellékszereplő, Ka-poel mágiája még nem tisztázott, az egyik Kiváltságosnak pedig majdnem olyan ereje van, mint az isteneknek, szóval van miből csipegetni a mágia szerelmeseinek.

 Másik nagy érdekességnek tartottam a kesztyűk viselését és a valóság manipulálását, amiről a Mátrix filmek jutottak eszembe. Nem is véletlenül, ugyanis a Tániel szálán keresztül kiteljesedő lőpormágus hatalom gyakran fimbeillően mutatkozott meg. Bőven volt meglepetés és érdekesség a mágia területén, és szívesen belemélyedtem volna jobban is, de az író nem hagyott erre időt, ugyanis nem a mágia volt a lényege az egész regénynek és nem is ez volt az alap kiindulási pont.


Forradalom, háború, puccs, katonaság

  Rögtön egy forradalom közepébe csöppenünk. Tamás tábornagy katonáival és nagy hatalmú szövetségeseivel letaszítja a trónról a zsarnok és ostoba királyt, aki konkrétan el akarta adni az országot a Kez Birodalomnak. A tábornagy annak az esélyét sem hagyja meg, hogy a király esetleg visszaszerezze a hatalmat, ugyanis ellentmondást nem tűrve kivégezteti őt az összes emberével, csatlósával együtt. Adro országa fellélegezhetne, hiszen a problémák fő okozójától megszabadultak, Tamás tábornagy romantikába illő tervei pedig egészen jónak tűnnek a jövőre nézve. Jönne a Disney-mesékbe illő felvirágzás, a szabadság, a boldogság. Tamás tábornagy elképzelései szerint jobbá tenné az országot, az állampolgárok életét, és megszabadítaná őket a Kez fenyegetéstől. 

  De ahogy az általában lenni szokott, a terv nem úgy alakul, ahogy azt remélni lehetett. A kincstár teljesen üres, sőt, az ország eladósodott, a mínuszból nem lehet kenyeret adni a népnek. A Kez fenyegetéssel sem lehet szembeszállni, ha nincsenek fegyverek, megfelelő mennyiségű pénz és egy jól összefogott irányító hatalom. Tamás tábornagy szövetségeseiről is hamar kiderül, hogy az együttműködés csak látszólagos volt, tulajdonképpen mindenki csak ellopná, amit tud, de nagyon nincs mit. A tábornagy jóindulatú törekvései egy pillanat alatt dugába dőlnek, ráadásul valaki az életére is akar törni.
 
   Itt kerül be a nyomozó, Adamat szála, és itt bukkan fel Tániel is, Tamás tábornagy fia. Kiteljesedik előttünk, hogy három fő szálon fog futni a cselekmény. Adamat nyomoz a merénylő(k) után, továbbá feladata, hogy kiderítse mi is az a Kresimir Ígérete. Rajta keresztül ismerjük meg az alvilágot. Tániel kisebb-nagyobb harcok árán az ország határához jut, a Hegyőrségbe, ahol a Kez csapatok gyülekeznek. Az ő szála adja a mágiával átitatott, kalandos és harcolós részt. Tamás tábornagy pedig a forradalmi, katonai szálat képviseli, próbálja menteni, ami menthető a forradalmi hangulat közepette. A három szálnak, három különböző és látszólag egymással idegen hangulata van, de mégis működött az egész.  Furcsa volt a három szál így együtt, de pont ez adta a regény különlegességét, egyben érzékeltette azt a káoszt is, ami Adro országát uralta. A három szálon keresztül kaptam meg a nagy egészet a világról, a legtetejétől a legaljáig, a legszegényebb rétegtől, a leggazdagabb rétegig. 

Vallás, istenek

   A vallás és a könyv hitvilága is furcsán alakult, mert nem egysíkú volt. Volt egy bensőséges rétege, ahol tudtak a Kiváltságosokról, Lőpormágusokról, Fortélyosokról, így vallás erősen a mágiához kapcsolódott. Volt egy olyan rétege a hitvilágnak, ahol hittek a régi istenek eljövetelében és csak legyintettek a mágiára, hogy az smafu az istenekhez képest. Volt egy olyan rétege is, ami a miénkhez hasonló: létezik isten, létezik papság, az emberek templomba járnak, imádkoznak, de tagadják a mágiát és azt is, hogy majd fizikailag megtestesül egy isten vagy esetleg több. És volt egy olyan réteg is, ami mindezek változatos kombinációja: ateista vagy hisz Istenben, de a mágiában nem, annak ellenére, hogy találkozott már Kiváltságosokkal, vagy féli a mágiát és hisz az istenekben is. Egyszóval a vallás területén is olyan káosz volt, mint Adro országában vagy Tamás tábornagy szövetségesei között, akik a belső hatalmi harcukat vívták. Én nagyon bírtam ezt a káoszt mindenhol, mert pont ettől vált egyre érdekesebbé, izgalmasabbá és letehetetlenné a könyv, esélyem se volt rá, hogy egy percig is unatkozzam. 

Szereplők

  Egytől-egyig minden szereplő a szívemhez nőtt, egy kedvencet nem is tudok kiválasztani, mert mindegyik valamiért az, ráadásul egyiket sem lehetett bekategorizálni aszerint, hogy ő most jó vagy rossz. Ettől is voltak hitelesebbek, tehát jól kidolgozottak. Tamás tábornagyot az elképzelései miatt, a gondolkodásmódja miatt kedveltem nagyon, a rosszul alakult apa-fia kapcsolat pedig még jobban elmélyítette a sajnálatomat iránta. Itt van egy jószívű, jószándékú ember, aki ugyan borzasztó tettekre képes a jó érdekében, de alapjáraton nem rossz ember, és egyszerűen nem képes megvalósítani az elképzeléseit, mert ahhoz ő egyedül túl kevés vagy gyenge. Tánielt még jobban szerettem, egyrészt mert nagyon badass volt, másrészt viszont esendő is, a lőpor függősége erősített is ezen az esendőségen. Különösen szerettem a külföldről magával hozott barbárlánnyal, Ka-poellel való viszonyát és az apa-fia kapcsolattal összefüggő belső kis monológjait. Adamat, a nyomozó is nagy kedvenccé vált, egyszerűen nem lehetett nem kedvelni a kitartása, az elszántsága és az esze miatt, ráadásul személye egy kis régebbi típusú krimi fílinget is adott az egész regénynek. Az egyik régebbi isten jelenléte pedig Neil Gaimanes hangulattal dobta meg számomra az egészet. 

Európai (otthonos) hangulat

  Olvasás közben végig az a gondolat motoszkált bennem, hogy az írónak tuti van valami köze ha nem is Magyarországhoz, de egy hozzánk közeli országhoz. A névválasztás (Tamás tábornagy), kisebb részletek, a város neve (Adopest) mind-mind otthonos érzéssel töltöttek el, mégsem volt olyan, mintha magyar regényt olvasnék. Próbáltam kinyomozni, hogy vajon mi köze lehet az írónak kicsiny kis országunkhoz, végül sikerült kiderítenem, hogy nem sok, csak annyi, hogy szeret idegen kultúrákból merítkezni és egy-egy elemet kicsippenteni belőlük, hogy a saját regénybeli világához felhasználja. Nagyon kreatív húzás, még egy jó pont az írónak.

 Ódákat tudnék még zengeni arról, hogy mi tetszett annyira és miért, legszívesebben belemennék minden egyes kis részletbe, de inkább csak annyit mondok, hogy ezt el kell olvasni. Aki szereti a műfajt, annak mindenképpen, aki meg ismerkedni akar vele, bátran vegye kezébe. Minden szempontból különleges könyv. Annyi érdekesség, apró varázsos részlet van a regényben, hogy mindenki tud benne találni valami olyat, ami a stílusához közel áll. Olyan sok elem, részlet, műfaj és hangulat keveredik benne, hogy először nem is gondolná az ember, mennyire baromi jól tud működni, ha innen-onnan kicsippentünk valamit és összedobjuk egy nagy egésszé. Brian McClellan ezt tette és én tökéletesen elégedett vagyok a végeredménnyel, kíváncsian várom, hogy mivel bolondítja meg még jobban ezt az egészet, ha egyáltalán lehet még ezt fokozni.

____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Tániel, Ka-Poel, Adamat, Tamás tábornagy
Tetszett: szinte minden
Nem tetszett:  -
Fordította: Rusznyák Csaba
Oldalszám: 550 oldal
Kiadó: Fumax Kiadó
____________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

  A regényben sok szereplő bukkan fel és egyikőjük léte sem elhanyagolható, valamilyen úton-módon befolyásolják a jövő kimenetelét, de egyikőjük különös fontossággal bír. Ahhoz, hogy megnyerd a Fumax Kiadó által felajánlott Vérrel írt ígéretek egy példányát, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik fontos mellékszereplőre gondoltunk. 

  Minden állomáson felteszünk egy kérdést, de vigyázz, mert az öt kérdésre helyesen adott válaszok első betűjére lesz csak szükséged, hogy a szereplő nevére fény derüljön! Az első betűket helyes sorrendben összeolvasva kiderül, hogy kire gondoltunk. Segítségképpen annyit elárulunk, hogy az a betű hányadik helyet foglalja el a névben. 

Példa: 
Kérdés: Ki a regény szerzője? (A megfejtés ötödik betűje)
Válasz: Brian McClellan (tehát a B lesz a megfejtés ötödik betűje)

Feladat: 
1) Az állomásokon található kérdések megfejtésének első betűjét helyes sorrendben összeolvasva megkapjátok a szereplő (hatbetűs) nevét, akire kíváncsiak vagyunk. Csak a nevet (főmegfejtés) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe, a kérdésekre adott válaszokat ne! 
2) Ha még eddig nem tettétek, akkor kérjük, hogy lájkoljátok az oldalakat. 
3) A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét! :)

 A Fumax által kiadott másik nagysikerű könyvsorozat, melynek alapja az Ubisoft által készített híres játék. A szemben álló felek az orgyilkosok és a templomosok. 
Melyik ez a könyvsorozat/játék? 

A kérdésre adott válaszod első betűje a főmegfejtés (hatbetűs név) negyedik betűje lesz.

 a Rafflecopter giveaway

___________________________________________________________________________________
További állomások 

05/17 Könyvszeretet
05/18 Bibliotecha Fummie
05/19 Függővég
05/20 CBooks
05/23 Always Love a Wild Book
____________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...