2015. március 18., szerda

Joe Abercrombie: Half a King - Az uralkodó

   Az Athenaeum kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Joe Abercrombie: Half a King - Az uralkodó című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja a félembernek csúfolt Yarvi izgalmas történetét, melyben kiderül, hogy a fiú miként állja meg helyét a számkivetettek furcsa seregének élén. 2015. március 11-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Joe Abercrombie - Half a King: Az uralkodó

Miért pont ez? Sokakhoz hasonlóan nálam is tervben volt, hogy egyszer majd olvasok valamit az írótól.

Fülszöveg: Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobb fiát saját alattvalóinak cselszövése teríti le. Yarvi, a kisebb fiú, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét. De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé…

Vélemény: Joe Abercrombie azon írók közé tartozik nálam, akik szerepelnek a "majd egyszer olvasnom kell tőle valamit" listámon, de bevallom őszintén, hogy lusta voltam még belevágni a másik hírhedtebb sorozatába, aminek már több része is megjelent nálunk. (pl. Martin bácsinak elvakult rajongója vagyok, de az ő sorozatát is egy év-egy kötet tempóban bírom lenyomni.) A Half a Kinggel viszont eljött az ideje, hogy megismerkedjek Abercrombie "fejével". Amennyire nem hengerelt le az elején, akkora meglepetéssel csuktam be a végén a könyvet.

  Szeretem a műfajt, nagyon is. Imádom azt is, ha a világ a sötét középkorra hajaz, amikor még sok mindenben hittek az emberek. Történelemórákon is ez az időszak volt a kedvencem, mert sokkal misztikusabbnak tartottam bármelyik kornál. Abercrombie nagyon korrektül épített fel egy középkorra emlékeztető világot, gondoskodott mindenről: vallás, gazdaság, háborúk, papság (miniszterek), királyok és királyságok, parasztság, rabszolgák, kereskedők, szóval a társadalmi rétegek, és még sorolhatnám. Elsőre a vallás és a királyok mellett egyfajta vallási és élettanácsadóként működő miniszterek szúrnak szemet, akik gyakorlatilag a legbölcsebbek és a legtanultabbak a társadalomban. Yarvi is miniszternek készül, ami a személyiségéhez és a testi korlátaihoz is a legmegfelelőbb életpályának tűnik, de aztán a Sors gondol egyet és röhögve felforgatja az egész életét. Ez a fordulat szerencsére elég hamar bekövetkezett, mert elsőre nagyon nem rántott magával a könyv, már azon gondolkoztam, hogy későbbre rakom, mert ennyire fáradtan képtelen vagyok befogadni egy ennyi Istennel rendelkező világot, a sok cselszövést, meg harcokat. A fordulattal viszont lazább lett a könyv és kiéreztem belőle, hogy ez inkább kisebbeknek szól, így kényelmesen belevetettem magam a sűrűbe. 


  Ahogy a történet felépítése, úgy Yarvi is ingadozott a tetszik-nem tetszik mérlegemen. A történet azért, mert először kaotikus volt a sok istenével, meg a hatalmi harccal, amibe élből belecsöppenünk, majd letisztul és kalandossá válik, ahogy Yarvit elárulják és végül rabszolga lesz. A rabszolgaság idején már nagyon fellazul a sztori és emészthetőbbé válik, majd a vándorlás időszakában be is lassul egy kicsit, és a világ helyett inkább a humor és a bajtársiasság veszi át a fontossági szerepet. A vége viszont nagyon ütött és ez húzta fel végül maximum pontosra nálam. A könyv első kétharmadában egészen elfogadható írónak könyveltem el magamban Abercrombiet, tetszett a humora is, de az utolsó egyharmadnál kitört belőlem a "tud ez a pasi". Emiatt nemcsak a folytatásra, de minden más művére sokkal nyitottabb lettem. 

Yarvit eleinte érdekesnek tartottam, aztán a királyi formájában ellenszenves lett, majd megint bírtam az esze miatt, aztán megint ellenszenves lett, amikor kijött belőle a miniszteri véna, holott először a minisztersége miatt kedveltem. Később is jellemző volt rám ez az ingadozás, olyannyira, hogy még most sem tudom eldönteni, hogy kedvelhető karakter vagy sem. Azt hiszem, hogy őt nem is lehet ide vagy oda tenni, ebből is látszik, hogy egy jól sikerült, emberi karakter. Éppen úgy viselkedett, ahogy a helyzet megkívánta, volt jó oldala és volt rossz oldala is, az viszont tuti, hogy remekül alkalmazkodott minden rázós helyzethez. A többi karakter már nem foglalkoztatott ennyire és nem is határolódtak el annyira bennem, de azért Rulfot és Semmit kiemelném. Semmi egy elég rejtélyes karakter, így kivívta a figyelmem. Rulfot is vele összefüggésben említem meg, amit ezek ketten lenyomtak a vándorlás és a harcok során, az nem volt semmi. Állandóan vitatkoztak valamin vagy fújták a magukét, a legtöbb humor nekik köszönhető. Semmi a harcok során pedig egyenesen szociopata volt, egy őrült. 


 Szóval bírtam a sztorit, annak ellenére, hogy csak a végén volt benne "áll-leesős" csavarok sorozata, a világ is helyreállt a fejemben a sok istenével és a királyságok, miniszterek hierarchikus rendje is összeállt. Sokkal emészthetőbb, lazább és humorosabb volt, mint amire az első pár fejezetnél számítottam. A fordítónak egy elismerő biccentést küldök, mert bár eredeti nyelven nem olvastam a könyvet, el tudom képzelni, hogy mennyi fejtörést okozhatott a helyek és az istenek lefordítása, "magyarítása". Mindenesetre magyarul tök jól hangzott mindegyik és nem hangulatromboló, hanem hangulatcsináló volt.

Külön kiemelném még az életbölcsességeket, tanításokat is, amik visszatérő elemek, főleg Yarvi gondolataiban. Nem mondanak újat, meg nem világmegváltóak, de nem rosszak. pl. "Ne azzal törődj, ami már megtörtént, inkább törődj azzal, ami történni fog!"

A borító képe ne tévesszen meg senkit. A könyv élőben nagyon pofás, ami itt nem látszik. A cím és a baloldali jégvirág a kemény borítóba süllyesztve kéken csillog, ráadásul a tetején is van egy jégvirág, ami a fényben látható, azt hiszem ennek az eljárásnak van valami neve is. (Aki tudja a technika nevét, az súgja meg. Köszi! :D) 
____________________________________________________________________________________ 
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Semmi, Rulf
Tetszett: a világ és a humor
Nem tetszett: a menetelős részeknél egy kicsit belassult a történet
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Oldalszám: 384 oldal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2015
____________________________________________________________________________________ 
Blogturné extra
                                 A folytatásokról

  A sorozat második része februárban jelent meg külföldön Half the World címmel, melynek főhőse ezúttal egy harcos lány, Thorn. Az ő kalandos útját kísérhetjük majd végig a már megismert világban, melynek szerves részét képezi Yarvi is, akivel újra találkozhatunk. 

A sorozat harmadik része 2015. őszén jelenik meg külföldön Half a War címmel. 
____________________________________________________________________________________  
 Nyereményjáték

  Yarvi csonka jobb kezének köszönhetően sosem remekelt a kardforgatás művészetében. Ahelyett, hogy a vívást gyakorolta volna, elméjét pellengérezte. Megfigyelte a környezetében élőket. Tanulmányozta a helyzeteket és elraktározta a hasznos információkat, melyek később olyan szituációkban lehetnek segítségére, ahol az acél már hasztalan. Mostani játékunk során éles szemre és jó megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott Half a King - Az uralkodó c. regény egy példányát.

Feladat:

1) Minden blogon találtok egy rövid leírást. Ezalapján keressétek meg azt a helyszínt vagy személyt, akire gondoltunk, és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a megoldást.
2) Jobbról balra, balról jobbra, lentről fel, fentről le, és átlósan is kereshetitek a neveket, helyeket.
3) A www.blogturneklub.com oldalon, a turné bejegyzésénél szintén találtok egy kérdést.
4) Ha kihúztátok az összes állomás megfejtését, a megmaradt betűkből egy olyan - fiktív - személy nevét kapjátok meg, akit születési rendellenessége miatt, Yarvi-hoz hasonlóan sokan lenéznek, csúfolnak - saját családja is megveti. Az ő nevét is írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.
5) Csak az nyerhet, aki minden feladatot teljesített!
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re, különben automatikusan újrasorsolunk.


Mai karakter
A Déli szél fedélzetén négykézlábra ereszkedve naphosszat súrolja a padlót hosszú évek óta, büntetésül azért, mert korábban meg akart szökni, ráadásul meg is sebesítette az egyik felügyelőt. A legénység és a rabszolgák egyaránt semmibe veszik.

a Rafflecopter giveaway

____________________________________________________________________________________  
 További állomások

03/11 Dreamworld - Borítók
03/13 Függővég - Extra állomás: trailer
03/15 Bibliotheca Fummie - Térkép
03/17 Tekla könyvei 
03/18 Könyvszeretet - Folytatásokról
03/19 Always Love a Wild Book - Az íróról 
____________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...