2015. január 29., csütörtök

Sarah Fine - Sanctum


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Sarah Fine Sanctum című regénye, Az Árnyékvilág Őrei sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bátor bloggere átlép a Kapun egy olyan helyre, melyet beborít a sötétség, és hemzseg a lecsúszott teremtményektől. Ha bátornak érzed magad, tarts velünk, a sötét város nem a legrosszabb hely, ahova kerülhet az ember… 

2015. január 23-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! 

Sarah Fine - Sanctum 

Miért pont ez? Dantétól a Pokol nagy hatással volt rám annak idején, így rajongok minden olyan műért, ami emlékeztet rá. A fülszöveg olvasásakor elkapott ez a hatás, éreztem, hogy ez kell nekem. 

Fülszöveg: Egy hete a tizenhét éves Lela Santos legjobb barátnője megölte magát. Ma, mivel a búcsúztatási szertartás félresiklott, Lela a paradicsomban találja magát, és egy óriási, elkerített várost néz a távolban – a poklot. Senki nem megy át saját jószántából az Öngyilkos Kapukon egy olyan helyre, amit beborít a sötétség, és hemzseg a lecsúszott teremtményektől. Lela azonban nem akárki. Ő eldöntötte, hogy megmenti legjobb barátnője lelkét, még akkor is, ha ezzel feláldozza örök, síron túli életét. Miközben Lela megpróbálja megtalálni Nadiát, elfogják az Őrök, ezek az óriási, nem éppen emberi lények, akik a város sötét, végtelen utcáin járőröznek. Túlságosan is emberi vezetőjük, Malachi minden tekintetben különbözik tőlük, egyet kivéve: halálos hatékonyságát. Malachi tud valamit, amit Lela nem: a sötét város nem a legrosszabb hely, ahova kerülhet az ember… 

Vélemény: A legkifejezőbben úgy tudom leírni a könyvet, hogy furcsa. Ez az egy szó mindent elmond. Nem is tudom, hogy valaha került-e a kezembe ennyire furcsa könyv. Azt se tudom eldönteni, hogy ez most pozitív vagy negatív, mert vegyes érzéseim vannak. Nem lett kedvenc, pedig azt reméltem, hogy az lesz a pokoli hangulat miatt. Eddig akárhány hasonló témájú könyvet olvastam vagy hasonló témájú filmet láttam, mindegyikért oda- meg vissza voltam, de itt nem kapott el a gépszíj. Megmondom őszintén, még a négy ponton is sokáig gondolkodtam, hogy megadjam-e, de valamennyire objektív is akartam lenni. A személyes életemben lévő eseményeknek nem szabad kihatniuk a véleményemre, mert nem a könyv tehet arról, hogy rossz időben került a kezembe. Ettől függetlenül viszont voltak olyan gyenge pontjai, amiknek közük se volt a lelkiállapotomhoz, így kedvenc se tudott lenni. Már a kezdeti kapcsolatunk se indult fényesen.

  A könyv legnagyobb pozitívuma számomra a világ felépítése. Piszok jó lett a világ, minden egyes apró részlete. A Sötét Város, a hangulat, az épületek, a saját személyes poklukban tengődő elveszett és kóborló emberek, a Mazikinek, a lélekrablók, a rothadó ételek, a teljes kilátástalanság, az Őrök, a Bíró, akinek a döntésén múlik, hogy innen ki hova kerül tovább, a Kapuk, szóval minden egyes apróság nagyon megfogott. Annyira reméltem, hogy a világ miatt imádni fogom a sztorit, a világfelépítés ugyanis az egyik legfontosabb kritérium számomra és ezen a területen nagyon jót alkotott az írónő. Igazság szerint a világról órákat tudnék lelkesen csacsogni és minden részletében kibeszélni, de ha valaki rákérdezne, hogy a sztoriról és a szereplőkről mi a véleményem, akkor úgy befognám a számat hirtelen, hogy még a fogaim is hangosan összekoccannának. De ez egy blog, ahol az egész könyvről mondom el a véleményem, nem csak egy részéről. 

 Szóval a sztori. Az még nem annyira rossz, hogy a főhősnőnk alászáll a pokolba valakiért, mert valamilyen oka van rá és megpróbálja kihozni onnan. Nem eredeti ötlet, de attól még a kedvenc ötletek közé tartozik, szóval nincs vele gond, jöhetnek a feldolgozások dögivel. Az is még okés, hogy a szeretet hajtja, mert mint tudjuk ez az az érzelem, aminek a hatására bármire, tényleg bármire képes az ember, mert nincs más választása. A másik ilyen szemét módon irányító érzelem a bűntudat, ez is az okok között volt, amiért Lela ki akarja menteni a barátnőjét. Azonban én itt sem a szeretetet nem tudtam átérezni, sem a bűntudatot. Az a pár mondatnyi szösszenet, amit láttam az egész baráti kapcsolatból, nem igazán tudott megérinteni, mert ehhez túl kevés volt a szöveg vagy ha már kevés, akkor legalább tartalmas lett volna. Az írónő pár mondattal vázolta az egészet, mintha gyorsan le akarná tudni az első lépéseket, pedig ez egy nagyon lényeges pontja lett volna a regénynek. Így számomra hol elképesztő hülyeségnek tűnt, hogy Lela feláldozza magát a barátságért, hol pedig értetlenül bámultam a sorokat, mert mindig az volt az érzésem, hogy valamiből én itt nagyon kimaradtam vagy hiányzik húsz-harminc oldal.

  Ezért nem indult felhőtlenül a kapcsolatunk a könyvvel, mert az eleje egy kapkodva összedobott vázlat volt számomra, ráadásul túl sűrű és erőltetett. Sok volt a jóból. Egy olyan főhősnővel indított az egész, akit nevelőszülőktől nevelőszülőkig dobált az élet, a társai megbélyegezték, ráadásul az egyik nevelőapja molesztálta is. Még öngyilkosságot is megkísérelt. Mindezek mellé talált egy olyan barátnőt, aki iszonyatosan labilis, drogfüggő és neki sikerül is összehozni az öngyilkosságot. Odáig rendben vagyunk, hogy az öngyilkosság egy fontos momentum, hiszen ez indítja el az alapsztorit, konkrétan oda kerülünk Lelával, ahová az öngyilkosok, de azért valami kidolgozottabb indítást vártam volna. Egy éles váltással bele is csapunk a lecsóba, de aztán megint belassul a sztori és a hangulat se valami felemelő. Egyedüli érdekesség a a világ, csak ez "tartotta bennem a lelket", ez vitt előre az olvasáskor. 

Még egy pozitívumként tudom megemlíteni, hogy szerencsére  a főhősnőnk talpraesett, kemény csaj, akinek bár voltak néha idegesítő húzásai, egészen jól végignavigálta magát ebben a világban, így érdemes volt vele tartani. Ha egy kis buta libuska lett volna, az első erre utaló jelnél le is tettem volna a könyvet, az tuti. Ana és Malachi karaktere is egész jól sikerült, bár ők sem lettek kedvenceim, valamit, azt a bizonyos kis fűszert vagy kraftot hiányoltam belőlük. Raphael, na az a pasi viszont egy olyan karakter volt, akivel már sokkal szívesebben találkoztam az oldalakon. 

Ez most egy furcsa mondat lesz, mint a könyv: a hangulat viszont remekül nyomasztó volt. Ha már a pokolban, illetve ahhoz közel járunk, elvárható az öngyilkos, depis alaphangulat, amit kiválóan összehozott az írónő. A világ felépítése mellé ez kellett is, valahogy nem tudtam volna komolyan venni a könyvet, ha elbohóckodunk a szereplőkkel. 


  Kisebb negatívum még, amin már nem is tudom, hogy minek akadok fenn egyáltalán, az az instant szerelem. Ez így nekem egy kicsit gyors volt, illetve egy wtf momentum. Eléggé életidegennek tartom (még egy elképzelt sztoriban is), hogy egy olyan csaj, akit a nevelőszülője szexuálisan zaklatott, majd meghalt, és önként elment az öngyilkosok közé a Sötét Városba, ahol elrabolták, megkínozták és a többi, hirtelen pár nap után szexuális vonzalmat kezdjen érezni az Őrök parancsnoka iránt, aki nem mellesleg az elején igencsak ellenségnek tűnt. Hab a tortán, hogy elvileg éhséget sem érez a főhősnőnk, de most nem megyek bele ideológiai eszmefuttatásokba. Azt meg már csak halkan említem meg, hogy elméletileg elég nagy a korkülönbség is köztük, de tudom, a több száz éves vámpírok és tinilányok közti románcok után ezen már nem kell kiakadni. 

A világ felépítése miatt nagyon is érdemes elolvasni a könyvet, de akkora katarzist nem okozott számomra, mint annak idején Dantétól a Pokol. Akkorát sem, mint egy Végzet Ereklyéi sorozat, de annyira rossz sem volt, hogy időpazarlásnak éreztem volna. Furcsa könyv volt, jó és rossz momentumokkal, érdekes világot festett le, és néha még el is gondolkoztatott a halál utáni életről.

____________________________________________________________________________________  
Történet: 4/5 pontból
Kedvenc: a város
Tetszett: a felépített világ
Nem tetszett: a kuszaság
Fordító: dr. Mátics Róbert
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2014.11.18.
____________________________________________________________________________________  
Blogturné extra 
Playlist 

Imádom, amikor egy könyvhöz playlist van, mert amit a szavak nem tudnak átadni, az a zenének sikerül vagy többet ad hozzá. Illetve ilyenkor lehetőség van új számokat és együtteseket is megismerni, ami kimondottan jól jön, ha az ember már unja a saját  playlistjeit. Az írónő oldalán végighallgathatjátok a Sanctumhoz tartozó playlistet, ami remekül visszaadja a könyv hangulatát. (Ide katt!) 

Az első (So long - Collide), az utolsó előtti (Mouth To Mouth - Kill Hannah)  és az utolsó (Pet - A Perfect Circle) szám személyes kedvenc lett.

A playlist:
So long - Collide 
Sleepwalker(Invader! Remix) - The Anix 
My Wall - Korn ft. Excision 
At the Bottom - Brand New 
When Did This Storm Begin - Shiny Toy Guns 
Introducing Palace Players - Mew 
This Is How I Disappear - My Chemical Romance 
Pale - The Birthday Massacre 
Mouth To Mouth - Kill Hannah 
Pet - A Perfect Circle 
____________________________________________________________________________________  
 Nyereményjáték 

Pokolra szállni könnyű… vagy talán mégsem. Ennek ellenére, időről-időre mégis akadnak olyanok, akik nekivágnak az útnak. Lelához hasonlóan számtalan mitológiai-, könyves- és filmes hős próbálta már meg visszahozni valamely szerettét a pokolból. Hogy milyen sikerrel? Nos, az más történet. A ti feladatok nem más, mint a megadott információk alapján kitalálni, kik lehetnek azok a bátor hősök, akik megkísérelték megmenteni szerelmüket vagy éppen édesanyjukat. Ám a dolgotok még közel sem ér itt véget! Ha már tudjátok a nevüket, segítsetek nekik kitalálni, melyik úton induljanak el küldetésükre. Ha Fortuna mellétek áll, segítségetek busásan megtérül, hisz tiétek lehet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott Sanctum könyv egy példánya! Kalandra fel! 

Feladat: 
1) Az állomásokon található információk alapján fejtsétek meg a hős nevét, majd írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. 
2) A labirintusban bogozzátok ki, mely út vezeti el a hőst szerettéhez, és a helyes út számát szintén írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Tehát egy állomáson két mezőt is ki kell töltenetek! 
3) Ahhoz, hogy tiétek lehessen a nyeremény, mind a három állomást teljesítenetek kell. 
4) A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! 
5) Ha a nyertes nem jelentkezik 72 órán belül, automatikusan új nyertest sorsolunk helyette. A hősről: 
- trák származású legendás dalnok a görög mitológiában 
- líra feltalálója és/vagy tökéletesítője 
- tud beszélni az állatokkal 

 Megmentendő személy: 
- szerelme


 a Rafflecopter giveaway
____________________________________________________________________________________  
                            A többi kapu

01/23 Deszy könyvajánlója - Malachi feljegyzése 
01/26 Dreamworld - Sötét Város térképe 
01/29 Könyvszeretet - Playlist
01/31 Tekla könyvei
____________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...