2014. szeptember 30., kedd

Rachel Joyce - Ellopott pillanat (Perfect)

  Harold Fry valószínűtlen utazása után a Maxim Kiadó új Rachel Joyce könyvet jelentet meg, mindenki nagy örömére. Természetesen a Blogturné Klub sem maradhatott ki az érzelmes és megható könyvek írónőjének új regényének bemutatásából. Ismerd meg Rachel Joyce - Ellopott pillanat című regényének főszereplőjét, Byront, aki barátjával James-szel megpróbálja megérteni, hogy a világból eltűnt 2 másodperc okozta-e annak a reggelnek a szörnyű tragédiáját, ami mindent megváltoztatott az életben. 

 A Maxim Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv is a Tiéd lehet, ha követed a turné állomásait, ahol az értékelések mellett sok érdekességet megtudhatsz az időről, a szereplőkről és Rachel Joyce írónőről. Tarts velünk szeptember 16-30 között és szerezd vissza Te is az ellopott pillanatokat. 

Rachel Joyce - Ellopott pillanat (Perfect) 

Miért pont ez? A Kiadó Facebook oldalán böngészve figyeltem fel a könyvre.

Fülszöveg: Byron Hemmings hétköznapi reggelre ébred: iskolai egyenruhája a szék hátán hever, a húga veszekszik vele a reggelinél, odalentről hallja anyja cipőjének kopogását a konyhából. Amikor aztán hármasban elindulnak otthonról, és a tavaszi reggel sűrű párája veszi körbe őket, minden megváltozik. Csak egyetlen szörnyű pillanat, és valami olyan váratlan dolog történik, hogy Byron egész élete kizökken. Az édesanyja mintha észre sem venné, de a tizenkét éves Byron érti, hogy attól a pillanattól fogva már semmi nem lehet ugyanaz. Mi történt, és ki az oka? Napok, hetek telnek el, és Byron tökéletes világa megrázkódik. A szüleiben nem bízhat, ezért legjobb barátjával, Jamesszel szövetkezik, és a két fiú tervet kovácsol… 

Vélemény: Úgy látszik, mazochista vagyok, mert hiányoltam már egy olyan könyvet, ami ennyire a padlóra tesz. Szeretem, ha egy könyv heves érzelmeket vált ki belőle, megdöbbent, letaglóz vagy nagyon izgatottá tesz, esetleg érzelmileg kifacsar (jó vagy rossz értelemben, teljesen mindegy). Az Ellopott pillanat pont ilyen könyv volt: megdöbbentett és letaglózott, de egyben a szívemhez is nőtt. Hiányzott már, hogy egy ilyen könyvet is olvassak. Bár nehezebb olvasmány, mint a YA-k, de könnyedebb, mint a szépirodalom, annak ellenére, hogy az írónő stílusa nagyon szépirodalmi. Van valami könnyed báj és lazaság a megfogalmazásában, és itt lazaság alatt most nem a szlenget értem. Tragikus dolgokról ír, szépirodalmi stílusban, de olyan könnyedén, mint ahogy a kés vágja a vajat. Saját és egyedi hangja van az írónőnek. Olvasás közben végig Joyce Carol Oates járt a fejemben, neki volt hasonlóan egyedi hangja és ő írt hasonló témájú könyveket.

  Nyomasztó, fullasztó, tragikus, szomorú és megdöbbentő volt a történet. A két szál mindegyike hordozott magában érdekességeket, de mikor a kettő összefutott, akkor lett kerek egész a történet és akkor esett le az állam. Bár gyanítottam a nagy fordulatot, de már sokszor értek meglepetések, így nem mertem rátenni a nyakam, hogy igazam van. Mégis meglepetésként ért a csavar, amiről egyszerűen nem lehet úgy írni, hogy nem lőném le a poént, így csendben maradok és csak annyit jelzek, hogy van benne egy nagyobb csavar. 

 Az alaptörténet lényege, hogy Byron, a főhős kisfiú tudomást szerez arról, hogy két másodpercet elvesznek az időből. James, a barátja meséli neki egy ártatlan csevegés során, hogy a The Times-ban olvasta. James nem is tudja, hogy mekkora lavinát indít el ezzel az elejtett mondatával. Byron úgy ragadja meg ezt a tényt, mint kutya a csontot és egész életében nem tudja elengedni. Minden baj forrásának ezt a két másodpercet tekinti, mindenért az a felelős, mindennek ez az okozója. Ez egészen addig aranyos, kisgyermeki bohóckodás lenne, míg csak játszik a gondolattal és pár napon belül túllép ezen a tényen és megemészti. De Byron természetéből adódóan egyszerűen képtelen elengedni ezt a két másodpercet. Talán ezért sem tudtam megkedvelni a karakterét. Olyan logikátlanul gondolkodott, hogy bosszantott, teljesen fordítva viselkedett, mint ahogy kellett volna. Persze, kedvelhető kisfiú, amikor az édesanyja vagy a húga védelméről van szó, de önsorsrontó volt.  Gyanítottam, hogy nem stimmel nála valami.

  Byron szála az, ami az 1970-es években játszódik. Rachel Joyce nagyon jól meg tudta teremteni a gazdag kisvárosi hangulatot, ahol kikeményített blúzban és élére vasalt szoknyában, hajszálpontosan belőtt hajjal menedzselik a nők a családi életet, miközben a férj szinte betegre dolgozza magát, eleinte csak a jólét miatt, később már sznobságból. De ahogy általában lenni szokott az ilyen kisvárosi sztoriknál, itt is hamar kiderül, hogy a mosolyok műviek, rengeteg szenvedés lappang a látszólagos boldogság mögött. Diana, Byron édesanyja eleinte tényleg tökéletesnek tűnik, mindenre van megoldása, mindenre van válasza, egyszerűen nincs mit kifogásolni rajta. De önkéntelenül is azt vártam, hogy vajon mikor fog kiborulni teljesen? Végig az járt a fejemben, hogy: Jézusom, én ezt biztos, hogy nem tudnám csinálni, nem bírnám idegekkel. Az ominózus jelenet, mikor elüti a kislányt, az volt nálam az első jel, hogy nem stimmel valami Diana-val és ezzel az életképpel. Nem létezik, hogy egy sofőr ne vegye észre, hogy elütött valamit vagy valakit. Byron észreveszi és azt a két másodpercet okolja, de egy idő után rájövünk, hogy nem erről a két másodpercről szól a történet.


  Jim szálát, ami napjainkban játszódik, sokkal jobban szerettem. Byron szála is érdekes volt (főleg, hogy az elütött kislánynak nem lett komolyabb baja, viszont a családja a Hemmingsek nyakán ragadt, nagy érzelmi terhet róva rájuk), de Jim élete sokkal magával ragadóbb volt. Csúnyán hangzik, hogy magával ragadó, mert Jim súlyosan kényszerbeteg és szó szerint tragédia az egész élete. Engem viszont mindig is mágnesként vonzottak a mentális betegségekkel foglalkozó sztorik, így ujjongva üdvözöltem Jim karakterét. Már csak őmiatta is megérte elolvasni a sztorit, mert az egyik kedvenc karakterem lett az eddigi olvasmányaim alapján, nagy meglepetésemre. Ismerek olyan embereket, akiknél szintén jelen van ez a betegség, de nem ennyire durván, ezért valamennyire át tudtam érezni, hogy mi játszódhat le Jimben. Nem egyszerű elviselni a kényszerbetegséget a kívülállóknak, borzasztóan türelmetlenné tudja tenni az egészséges embert, ha egy ilyen ember mellett kell eltöltenie egy kis időt, így el tudom képzelni, hogy fordított esetben, magát a beteget mennyire nyomaszthatja, hogy így kell élnie és nem tud semmit tenni a betegsége ellen. Ha nem kap megfelelő segítséget, olyan kitaszítottá válik, mint Jim, pedig ők is megérdemlik a teljes értékű életet. 


  Összességében: nagyon megszerettem a könyvet és megjegyeztem magamnak az írónő nevét. Ezek után keresni fogom a könyveit, mert az írói hangja, a stílusa nagyon megfogott. A történetmesélése Joyce Carol Oates-éra emlékeztet, aki az egyik kedvenc írónőm. A nyomasztó, fullasztó hangulat ellenére jó érzéssel gondolok vissza a könyvre, mert megdöbbentő volt és "hozzám adott" valamit, valami pluszt. Megértést? Elfogadást? Talán mindkettőt. Olvasásra ajánlom, de fel kell készülni előtte érzelmileg.

 Itt beleolvashatsz!
________________________________________________________________________________________________  
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Jim
Tetszett: az egész 
Nem tetszett: -
Oldalszám: 533 oldal
Fordító: Lázár Júlia
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Megjelenés: 2014.09.30.
________________________________________________________________________________________________  
 Nyereményjáték 

  Az Ellopott pillanat című regényben nagy szerepe van a másodperceknek, ám ez a feladat megoldáshoz inkább percek kellenek majd. Keresed meg a a turnéban résztvevő blogokon az elbújt képeket. A képek mindegyikén egy-egy betűt találsz majd. Mi az a fogalom, ami szorosan kapcsolódik az időhöz, és a blogokon elrejtett betűkből kirakható? Azok között, akik kiteszik az összekevert betűkből álló szót és a Rafflecopter dobozba beírják esélyesek arra, hogy megnyerjék a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db Rachel Joyce - Ellopott pillanat című könyvének egyikét.

Jó keresgélést! 

Figyelem! A Kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket emailben értesítjük. Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem jelentkezik válaszlevélben, úgy új nyertest sorsolunk!

 a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________  
 További állomások 


09/16. Roni olvas 
09/18. Zakkant olvas 
09/20. Always Love a Wild Book 
09/22. Könyvgalaxis
09/24. CBooks
09/26. Deszy Könyvajánlója 
09/28. Book Heaven 
09/30. Könyvszeretet
________________________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...