2013. november 17., vasárnap

Wendy Higgins - Angyali gonosz

A Maxim Kiadó jóvoltából november 29-én megjelenik Wendy Higgins: Angyali gonosz című könyve, a Sweet sorozat nyitókötete. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Anna Whitt démoni kalandját!
  2013. november 16-tól minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. 

 Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, hanem ahogy az lenni szokott, nyerhettek is!

Miért pont ez? Mondhatnám azt, hogy a könyv választásakor a borító gyengített el és mindenki hinne is nekem, de nem így történt. (Azért ennyire nem vagyok felszínes, csak néha. :D) A fülszöveg volt most a ludas, agyamban villogni kezdtek a bukott angyal, démonikus, ördögszarvak és szentek glóriája szavak. Be is kapcsolt nálam a pavlovi effektus. Kellett a könyv! A megérzésem nem is okozott csalódást és Wendy Higgins sem.

Fülszöveg: A tiltott gyümölcs a legédesebb. Mi lenne, ha élnének olyan kamaszok, akik születésüktől fogva elátkozottak? A bukott angyalok leányai és fiai ezzel a sorssal szembesülnek. A jólelkű Anna Whitt hatodik érzékkel született, színek kavalkádjaként látja mások érzéseit. Jól ismeri lényének ellentmondásait, hiszen megmagyarázhatatlanul vonzza a veszély. Akaratereje nehéz próba elé kerül, amikor tizenhatodik életévét betöltve megismeri a szexi Kaidan Rowe-t. A fiú bevezeti félelmetes közös örökségük titkaiba. 
  Az efféle démonikus srácok azok, akiktől téged is távol tartanak a szüleid. Bárcsak Annát is idejében figyelmeztetné valaki! Vajon mit választ, amikor szembe kell néznie végzetével: a szentek glóriáját vagy ördögszarvakat? 
  A regény a Sweet sorozat nyitókötete.

Vélemény: Imádom az angyalos sztorikat és szeretek bukott testvéreik csínytevéseiről is olvasni, de nagyon kevés jó démonos történet van, pedig ők sem elhanyagolható szereplői a fantasy világnak. Wendy Higgins nagyon jó kis sztorit dobott össze, amit az első betűtől az utolsóig iszonyatosan élveztem, mert különleges és érdekes volt. A főszereplő egy szőke 16 éves lány, aki gimibe jár, van egy nagyon jó gyerekkori fiúhaverja is, Jay. A lány találkozik egy sráccal és rögtön vonzódni kezd hozzá. Sablonosan hangzik, de kit érdekel, hogyha a történetvezetés és a karakterek ennyire jók? Az ember mindig talál valami sablonosat, ha akar, csak az a kérdés, hogy mennyi van belőle egy rakáson. Wendy nagyon jól megtalálta az összhangot és remekül kibújt a szokásos YA fantasyk "egyenruhájából". 

  Anna Whitt már abban különleges, hogy az összes érzékszerve átlagon felül erős. Látja az emberek auráját, így az érzelmeiket is. Nevelőanyjával él, mert az édesanyja belehalt a szülésbe, démon apja pedig börtönben tengeti mindennapjait a sok illegális ügylete miatt. Anna nem érti, hogy mi történik vele gyerekkora óta, csak azt tudja, hogy a képességei fokozatosan, de egyre erősebben fejlődnek, amiket egyre inkább képtelen uralni. Nevelőanyja hiába szereti őt annyira, hogy még az életét is feláldozná érte, ő nem értheti meg, hogy mi megy végbe már 16 éve a lányában. Jobb, ha nem is tud róla. 

  Anna legjobb gyerekkori barátja, Jay is ember, ő meg pláne nem értheti meg, hogy a lány mitől más. De azt tökéletesen átérzi, hogy milyen tininek lenni, és felnéz Anna tisztaságára. Anna nem iszik, nem drogozik, nem jár bulizni és nem pasizik, de minden este imádkozik, hálát ad a legapróbb dolgokért is és nevelőanyjával közösen néha jótékonykodik. Anna tipikus szentfazék lehetne, de egyáltalán nem éreztem annak. Jó gondolatai voltak a világról és arról, hogy a kortársai hogyan viselkednek. Emellett nem volt vaskalapos keresztény karakter sem, mert jó párszor megingott a hite és bizony őt is csábította a bűn és a gonoszság. Amikor már megint túlságosan is jónak éreztem volna a jellemét, pont akkor ingott meg és vált újra érdekessé és kiszámíthatatlanná a karaktere. Anna alakja nagyon jól megmutatja, hogy az emberek hogyan vívódnak magukban a mindennapokban. Vele együtt tudtam gondolkozni az életről, világról és néha el is kalandoztam a filozófia és az erkölcs felé. 

  Az ő karakterének köszönhető az is, és a történet sajátosságához is hozzátartozik, hogy voltak itt elég durva dolgok is. Ez nem egy kaszabolós fantasy, de itt is megjelenik az erőszak, csak más formában. Nagyon sok kényes témát érint, ami merész húzás egy írótól. Anna miatt egy habos-babos történetre számítana az ember, pont ezért meglepő, hogy megjelennek durvább témák is. Elég sokszor meghökkentett Wendy Higgins, mert csak elém dobott egy tabutémát minden átmenet nélkül. De ez tetszett! Főleg azért, mert végre nem úgy olvashattam tinikről, hogy cenzúrázták az életüket, mondván, hogy: naaa, ők aztán még nem csinálnak ilyeneket, hiszen még gyerekek, így nem is kell róla írni. A fenéket nem csinálnak ilyeneket! Elég csak a szomszéd sztoriját meghallgatni egy ismerős gyerekéről vagy egy BKV járművön utazni a tinik mellett vagy a híreket hallgatni vagy tanulmányokat olvasni a mai fiatalokról, hogy tudja az ember, a tinik bizony ugyanúgy isznak, dohányoznak, drogoznak és a szex sem újdonság számukra. Azt viszont kihangsúlyozom, hogy Wendy nem pártolja ezt a viselkedést, de nem is osztja az észt, egyszerűen csak beszél a témáról és nem hallgat.

  Anna élete nem tűnt unalmasnak és azért néha ő is eljárt szórakozni. Jay, a haverja rajong a zenéért, dalokat ír egy barátjával közösen és minden álma az, hogy egyszer valaki sikerre vigye valamelyik dalukat, csak meg kéne, hogy vegyék tőle. Ezért megy el a Bujálkodás nevű együttes koncertjére, ahová Annát is magával cipeli. Anna itt pillantja meg az együttes dobosát, Kaidan Rowe-t, aki természetesen hiperszuper dögös, de Anna nem olyan, aki ennyire adna a külsőségekre. Inkább megérzi és meg is látja, hogy Kaidan más. Olyan, mint ő, legalábbis elsőre azt hiszi. Na meg az is rásegít egy kicsit a vonzalomra, hogy Kaidan a Bujaság hercegének leszármazottja.

  Kaidan és ő is, a bibliai értelemben vett óriások fajának tagjai, azaz a bukott angyalok leszármazottai, mégis van köztük különbség. Míg Kaidan egy démon, addig Anna egy démon és egy angyali természetű anya gyermeke. Kaidan a megtestesült gonoszság, Anna viszont a megtestesült jó. Emberükre találnak egymásban. Kaidant próba elé állítja Anna jósága, Annának viszont folyamatos kísértést jelent a fiú. Próbál erős maradni, de lassan megtanulja, hogy néha a jó cél érdekében rosszat is kell tenni. 

  Kaidan segítségével hirtelen nagyon sok mindent megtud a saját fajáról, létezéséről, a családjáról és rábukkan egy titokra is. Meg kell látogatnia egy apácát, aki jelen volt a születésénél, hogy teljessé váljon a története. Kaidannal útnak is indulnak, hogy felkutassák a titkot, és hogy Anna végre találkozhasson az apjával is. 

  Kaidan megjelenésével annyira beindultak az események, hogy egyszerűen nem bírtam letenni a könyvet. Faltam a sorokat, hogy még többet megtudjak arról a világról, amit az írónő megalkotott. Alig vártam már, hogy a többi démon, az öregek (hercegek) is megjelenjenek, azt pedig még jobban vártam, hogy a démonkölykök is felbukkanjanak, mert ahogy Kaidan mesélt róluk Annának, úgy éreztem, hogy jó kis színfoltjai lesznek a sztorinak. Nem is okoztak csalódást. :)

 Szeretem az olyan történeteket, ahol a főhősökön túl is van élet a könyvben. Ahol nemcsak ők jelentik a középpontot, hanem rajtuk kívül is vannak fontos szereplők és működik nélkülük is egy világ. Az Angyali gonosz egy ilyen történet. Vannak szülők, vannak szabályok és korlátok, van nagyobb hatalom is, mint két tini szerelme. A démoncsaládok, hatalmi harcok, a hierarchia, nagyobb cél, gyűlések és titkos tanácskozások is újabb pluszt adnak a világhoz. A démonhercegek bizony leüvöltik a démonkölykök fejét, ha valamit elszúrnak, sőt meg is ölik saját ivadékukat, ha az csalódást mer okozni. Minden démonkölyöknek célja van és dolgoznia kell. Anna viszont kilóg ebből a társadalomból, hiszen nevelőszülővel élt, és eddig nem is értette, hogy mi zajlik körülötte. De ahogy az lenni szokott, a főhősnő belekeveredik ebbe a világba és nemcsak az ő élete fordul fel fenekestül, hanem ő is beleköp a démonok levesébe. 

  Anna és Kaidan kapcsolata is különlegesen alakul. A vonzalom nem kérdéses, hiszen Kaidan a Bujaság hercegének gyereke, így szinte lehetetlen neki ellenállni, Annában viszont ott van a tiszta jóság, az angyali vér és ez elég sok fejtörést okoz mindkettejüknek. Végre egyszer szórakoztató volt ezt az "akarlak, de nem lehetek veled" huzavonát olvasni, mert itt volt megfelelő magyarázata annak, hogy miért is nem lehetnek együtt. És nem, nem az volt a magyarázat, hogy olyan veszélyes a pasi, meg hogy a főhősnő életét féltené. Kaidan egyáltalán nem mártírkodik, sőt! Veszettül együtt akarnának lenni, ha lehetne. Az egyik legjobb és legszórakoztatóbb huzavona a YA irodalomban, amit eddig olvastam.
  Anna karaktere nagyon kedvelhető, bár még van egy kis várakozás bennem. Alakul már a személyisége, de érezni, hogy ez nem a végleges, egy kicsit meg fogja még hurcolni őt az élet. Kaidan pedig - sóhaj, még egy sóhaj és még egy - az egyik legizgalmasabb sráckarakter. Nemcsak azért, mert a Bujaság egyik démona és nem is csak azért, mert iszonyatosan dögös, hanem azért is, mert nagyon jó humora van, erőteljes az egyénisége, határozott, na meg dobol és jól is öltözik. Rosszfiút "játszik", de Anna megjelenésével ő is megkérdőjelez pár dolgot, ami eddig természetes volt számára. Anna nem csak rá, hanem a többi démonkölyökre is ilyen hatással van. 

  Bár a démonkölykök egytől-egyig szépek és dögösek, azért a hierarchiában vannak még másfajta démonok is, akik viszont ijesztőek és hátborzongatók. Ők is okoznak egy kis kuplerájt és még fognak is, ebben biztos vagyok.

  Kíváncsian várom a folytatást. A könyv világa iszonyatosan jó (bukott angyalokkal és démonokkal nem is lehetne másként) és szépen kidolgozott. A történet is magával ragadó, a karakterek pedig különlegesek. Ez a legjobb szó rá, hogy különleges. Ez hiányzik nagyon sok YA regényből. Reményeim szerint lesznek itt még nagy harcok, apokalipszis, meg nagy szerelmi csatározások és sok-sok humor is az izgalmak mellett. Anna apja se semmi. Az egyik kedvenc mellékszereplőm, lehengerlő a stílusa, nagy fazon az öreg! :D
_______________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5
Karakterek: 6/5
Kedvenc: a road trip jelenetei; Anna apja, Belial; Kaidan
Tetszett: a különleges világ.
Nem tetszett: Anna egy kicsit lehetne romlottabb (de legalább nem nyivákolt)
ISBN: 9789632613468
Kiadó: Maxim Kiadó (Dream válogatás)
Fordító: Béresi Csilla
Megjelenés: 2013.11.29.
Oldalszám: 448 oldal
_______________________________________________________________________________________________

Extra
Angyali gonosz - zenelista

  Az írónő összeállított egy zenelistát és mindegyikhez fűzött megjegyzést. Néhol éltem a fordítói szabadsággal, az eredeti szöveg az írónő oldalán található. Angelika pedig csinált hozzá playlistet. Katt ide!

Good Girls Go Bad by Cobra Starship
  A főhősnőt, Annát a Kaidannal való találkozás után figyelmezteti a barátja, Jay, hogy ne essen bele a rendes lányok csapdájába.

Break Your Heart by Taio Cruz
  Kai próbál "egészséges félelmet" kelteni Annában, aki mindig a legjobbat feltételezi az emberekről. Kai őszinte és félelmetes bepillantást nyújt sötét természetébe és múltjába.

My First Kiss by 3OH! featuring Ke$ha
  Úti szórakozás.... Többet nem is kell mondanom. *kacsint, kacsint*

Let it Rock by Kevin Rudolph
  Senki sem olyan dögös és vad, mint Kaidan Rowe. Ahogy azt Anna első kézből megtanulta, mellette úgy érzed, hogy élsz és egyre magasabbra szárnyalsz. 

Bring Me To Life by Evanesscence 
  Épphogy Anna először megízleli az életet, alá is merül annak rideg valóságába.

Whataya Want From Me by Adam Lambert
 "Mit akarsz tőlem," - Ez a kérdés a Halloween fejezetben hangzott el, de Kai korábban is sokszor érezhetett így: akarja és szüksége van Annára, de képtelen válaszolni.

Waiting For The End by Linkin Park
  Ez az a dal, amit Anna újra és újra meghallgatott azokon a magányos napokon, amiket a fájdalom és félelem hatalmában töltött.

Clocks by Coldplay
  Ez a dal kifejezi mindazt, amit Kai átélt a záró fejezetek során a csúcstalálkozó jegyében: az elszalasztott lehetőségeket átkozza és azon tűnődik, hogy ő mindig is inkább a katasztrófa oka lesz, nem pedig a gyógyír.  

Nyereményjáték

Hallottatok már a hét főbűnről?
Nos, az Angyali gonoszban mindegyiknek egy démoni felelőse munkálkodik az emberek világában (egyet kivéve, aminek közös felügyelője van). Emellett pedig hat kisebb bűn is létezik. A földi gonoszság eme letéteményeseit a Pokol hercegeinek nevezik. Mi azonban nem a hercegek nevére vagyunk kíváncsiak, hanem a munkakörükre.
Minden blogon találtok majd egy kérdést, melynek segítségével kitalálhatjátok, melyik bűn tartozik az adott herceghez.
1) Balról jobbra (függőlegesen) haladva töltsétek ki a keresztrejtvényt.
2) Minden nap elküldhetitek az aznapi megfejtést/munkakört, így plusz esélyekkel gyarapodtok.
3) A vastaggal kiemelt rész a tizenkettedik bűnt tartalmazza, ennek megfejtése éri a legtöbbet.

A nyeremény pedig nem más, mint a Maxim Kiadó által felajánlott 3 (!) Angyali gonosz könyv egyike. (Csak Magyarország területén érvényes a postázás.)

2. napi rejtvény:
Féltékenyen sóvárogsz más javaira? Vigyázz, mert Melchom van a nyomodban.


a Rafflecopter giveaway

Olvass bele itt!

Nézzetek be a turné többi állomására!

11/16 Dreamworld - Interjú
11/17 Könyvszeretet - Zenelista
11/18 Angelika blogja - Trailer + Hallgatható zenelista
11/19 Deszy könyvajánlója - Kik azok a bukott angyalok?
11/20 Kristina blogja - Ékszerek
11/21 MFKata gondolatai - Az írónőről
11/22 Függővég - Álomcast
11/23 Kelly Lupi olvas - Bónusz fejezet magyarul: Kaidan szemszögéből
11/24 Always Love a Wild Book - A Pokol hercegei/A folytatásról
11/25 Nem harap a... -Bónusz fejezet
11/26 Insane Life - Kedvcsináló idézetek

______________________________________________________________________________ 

1 megjegyzés:

  1. Úúú hát ezt magamtól el nem olvastam volna, mert hogy jaj még egy YA már megint valami természetfeletti izé már megint 16 évesek...de valahogy mégis felkeltetted az érdeklődésemet :) Lehet hogy majd jövőre kölcsönkérem ^^

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...