2013. november 21., csütörtök

Jus Accardo: Touch - Érintés

  A hétköznapok nagy rohanásában meg szoktál állni, hogy egy pillanatra rácsodálkozz a világra? A körülötted lévő tárgyakra és emberekre? Gondolkoztál már azon, hogy milyen jelentősége lehet egy érintésnek? Hagyd, hogy Kale és Deznee rávezessen ennek fontosságára Jus Accardo: Touch - Érintés című könyvében, amely várhatóan november 30-án jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. 

  A Blogturné csapata november 21. és 30. között elkalauzol titeket egy olyan világba, ahol már semmi sem lehetetlen, mégis az emberi érzelmek mindennél többet érnek. Sok extra és a megszokottól eltérően egy másfajta különleges játék is vár rátok, a nyeremények pedig lélegzetelállítók egy leendő rajongó számára!

Jus Accardo: Touch - Érintés

Miért pont ez? Nyílt titok, hogy imádom az X-men történeteket és a Hősök című sorozatot is, így keresem az ilyen jellegű sztorikat. Nagy bánatomra, eddig nem sikerült rátalálnom a megfelelő "utódokra", mindegyik gyenge mása volt az említett történeteknek és nem tudták felmutatni azt a pluszt, azt a "fűszert", amitől ugyanúgy rajongani tudnék. Aztán kiszemeltem Jus Accardo Denazen sorozatát, az első két részt meg is vettem angolul, mondván, hogy úgysem fogják nálunk kiadni, nincs olyan szerencsém. Dehogy nincs! A Könyvmolyképző lecsapott a sorozatra és milyen jól tették! A Touch - Érintés az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam!

Fülszöveg: Mikor egy idegen fiú száguld le a patak melletti töltésen, és épp a lába előtt ér földet, a tizenhét éves adrenalinfüggő Deznee Cross úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, hogy felbosszantsa apját, ezért hazaviszi a titokzatos, jóképű, jégkék szemű srácot. De valami nem stimmel Kale-lel. Dez cipőjét hordja a zuhany alatt, lenyűgözik az olyan tárgyak, mint a DVD, vagy egy váza, és mintha attól tartana, hogy a lány egy érintésétől elporladna. De egyszer csak megjelenik Dez apja, fegyverrel a kezében, és jóval többet tud Kale-ről, mint kellene. Dez rájön, hogy sokkal több van a fiúban - és az apja "ügyvédi irodája" is más - mint az elsőre látszott. Kale a Denazen részvénytársaság rabja volt - egy szervezeté, amely összegyűjtötte a "különleges" gyerekeket, akiket csak a Hatosnak neveznek, hogy fegyverként használja őket, egy egész életen át. Á, igen, és az érintése? Az halálos. Dez és Kale mindenre elszántan csatlakozik a Hatoshoz, hogy legyőzzék a Denazent, mielőtt azok kapják el őket és Dez apja rájön a legnagyobb titokra. A titokra, melyet Dez egész életében meg akart óvni. A titokra, melyért Kale ölne, hogy megóvja.

Vélemény: Miután befejeztem a könyvet, az első reakcióm az volt, hogy: "Te jó ég!", meg "Na végre!", aztán pedig: "Követelem a következő részt!" Szerelmes lettem a könyvbe, a történetbe, a borítóba, a világba és a karakterekbe. A Touch - Érintés minden olyan kritériumot (jó világfelépítés, jól kidolgozott karakterek, csavaros és izgalmas történet) teljesített nálam, amitől szerintem jó lesz egy YA könyv. A nyári "elegem van a YA történetekből, már megint" időszakom után kész felüdülés volt egy jó YA könyvet olvasni, visszatért a műfajba vetett hitem.  

A sztori már eleve nem szokványosan kezdődik, a nyitójelenet tökéletesen felvázolja, hogy milyen is Dez karaktere és milyen az apjával való viszonya. A főhősnőnk nem a barinőivel tipeg a suli felé magassarkú cipőben és sóhajtozik a pasik után, Dez abszolút nem az a karakter. Egy balhéra készül nem éppen józan állapotban: egy ház tetején készül végigmenni egy gördeszkával. Egy buli közepébe csöppenünk, ahol Dez a fiúhaverjaival és unokatestvérével iszogattak, aminek az lett az eredménye, hogy becsületbeli üggyé vált a lány számára a háztetőről való legurulás. Bár a főhősnő adrenalinfüggő és nem normális dolgokat csinál, sosem meggondolatlan. A lesiklást követően le is lép az elfajult buliból, mert tudja, hogy az ivászatot most kell abbahagynia. Vakmerően gyalog indul haza az éjszakában, becsiccsentve, mégsem éreztem azt, hogy ő az a tipikus hülye karakter, aki most keveri magát igazán nagy bajba. Dez az a karakter, aki megy, mint a buldózer és inkább az éjszaka többi résztvevője van tőle veszélyben, nem ő lesz az, akit bántanak. Itt ő a legnagyobb vad. Már imádtam a csajt!

  Ekkor találkozik össze Kale-le, akire ismeretlen férfiak vadásznak. Dez talpraesett, kivágja magukat a helyzetből, de az eszébe sem jut, hogy éppen ezzel tenyerelt bele valaminek a közepébe. Hogy elhidegült apjából érzelmeket váltson ki (mindegy, hogy milyet, a lényeg, hogy legyen érzelem), hazaviszi a fiút. Alig van pár percük arra, hogy rácsodálkozzanak a másik furcsaságára, az apa megjelenik és fegyvert szegez Kale-re. Dez élete innentől teljesen megváltozik. Tudomást szerez a Hatosokról, a Denazenről és még pár titok is kiderül, ami miatt személyesen lesz érdekelt a kitörni készülő háborúban. Ez lesz élete legnagyobb balhéja, ki nem hagyná. Kale már nem a "fiú, akit hazacipeltem, hogy borsot törjek apám orra alá" srác, hanem egy fiú, akinek a sorsa elválaszthatatlan az ő sorsától.

  Ezzel elindul a hullámvasút, amitől nehéz egy helyben ülve olvasni a könyvet. Szerintem a szemem is kiszáradt, mire a könyv végére értem, mert még pislogni sem volt időm. Menekülés, harc, meglepődés, átverés, még egy kis harc, árulás, megint egy kis harc. Végig ez volt az étlapon. Na meg egy kis vonzódás is. Szerelemről korai beszélni és pont ettől varázsolt el a "szerelmi szál", mert nem volt, vonzódás viszont annál több. De szép is lesz ez, ha kialakul belőle a szerelem!
 
A világ felépítése

  A fülszövegből már nem titok, hogy a Denazen részvénytársaság a különleges gyerekeket gyűjti be, hogy fegyverként használják őket és köze sincs az ügyvédi irodákhoz.Kale felbukkanásával ezek a gyerekek lesznek a világ szereplői, ehhez mérten pedig a könyv világa hozzájuk igazodik. Dez innentől kezdve egészen más szemmel néz a hétköznapi dolgokra és úgy általában mindenre. Itt nincsen suli, szurkolólányok, Miss Libák, focicsapatok, házi feladat, pasik után való sóhajtozás. Vannak viszont elhagyatott telepek, lerobbant sikátorok, illegális bulik elhagyatott raktárakban, motelek, biliárdszalon, egy hatalmas épület, ahol egy titokzatos intézmény működik, a Denazen. Ezek a helyszínek jó kis sötét hangulatot kölcsönöznek a történetnek, de a Denazen a legkiemelkedőbb. Jus Accardo részletesen kidolgozta az épület minden négyzetcentiméterét és a szervezet működését, ettől érezni lehetett, hogy mekkora hatalma is van a Denazennek és mennyire kicsik hozzá képest a szereplők. Morbid dolog imádni a gonoszt, de én még az ellenséget is bírtam, pont azért, mert érezni lehetett a hatalmát és  az egymásnak feszülő ellentéteket. Nem pár szereplő érdeke kerül szembe egymással, hanem több száz és ezer szereplőé, így  nem csak Kale-ről és Dezről szól a történet, hanem az emberek és a "különlegesek" közti harcról.


A karakterek

  Jus Accardo remekül kidolgozta a karaktereket is. Mindenre, még a legapróbb tulajdonságokra is figyelt. Szerethető, valósághű és legfőképp nagyon emberi hősöket alkotott.

  Általában nem szeretem a könyvek főhősnőit és nem is rájuk koncentrálok. Dez a ritka kivételek egyike, ő ugyanis pont az ellentéte a szokásos hősnőknek. Vicces, karakán, talpraesett, van életcélja, kézben tartja a dolgait, magabiztos, egészséges az énképe, nem nyavalyog, nem esetlen. Emellett viszont neki is megvan a gyenge pontja, neki is vannak hibái, és pont ettől lesz a tökéletes hősnő helyett emberi és valósághű. Érezni rajta, hogy leharcolta az élet és ettől vált olyanná, amilyen. Imádtam a szarkasztikus humorát és a beszólásait.

  Kale-nek is hányattatott sors jutott. Mivel a külvilágtól elzártan élt, ezért számos dolgot nem tapasztalhatott meg, így mindenre rácsodálkozik. Nemcsak a tárgyakra, hanem az emberekre és a leghétköznapibb érzelmekre is. Jus remekül játszott ezzel a ténnyel. Nem az volt a lényeges, hogy Kale iszonyatosan jól néz ki, hanem a személyisége volt hangsúlyos. Néha olyan volt, mint egy ölelgetni való kiskutya vagy mint egy gyerek. Kale karaktere azért lett érdekes, mert minden ismeretlen volt számára, nem voltak előzetes tapasztalatai.  Dez, akinek korábban a balhé gyakran egyenlő volt egy pasival, pont emiatt kezdett vonzódni Kale-hez, mert ő más. Megvan annak is a bája, ha egy pasi még nem volt szerelmes és nem rontották meg, nem csinálta ki lelkileg egy korábbi szerelem. Kale-t egyáltalán nem is foglalkoztatta korábban a szerelem, mint ahogy sok más dolog sem. Emiatt egyszerűen és ösztönből reagál mindenre. Dezre kell magát bíznia, hogy boldogulni tudjon a kinti világban a Denazen után. Kale felkerült a fiktív szerelmek listájára, de előnyben részesítem a rossz fiúkat, így csakis Alex után kapott helyett.

  Alex szerepét a könyvben nem árulom el, elég annyit tudni róla, hogy egy dögös rossz fiú, aki mellett nem lehet csak úgy elmenni. Személyes kedvencem lett. (Ha még nem történt meg, akkor ezennel megalapítom az Alex rajongói klubbot, ahová bátran lehet csatlakozni, annak tudatában, hogy páratlan napokon ő az enyém. :D) Ha elolvasod a könyvet, érteni fogod, hogy mi ez a nagy szerelem. :) Brandt (Dez unokatestvére) karaktere is kiemelendő volt még. Ő is nagyon esélyes a fiktív listára.
  A többi karakter is érdekes volt képességtől függetlenül. A képességek felsorolása kitenne jó pár oldalt, így nem is térek ki rá, de van itt minden, ami szem-szájnak ingere. (A pandás kép is érthetővé válik, ha elolvasod a sztorit.) Nehéz volt eldönteni, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. Sosem lehetett tudni, hogy aki az előbb rámosolygott a hőseinkre és szövetséget ajánlott, az nem fordul-e ellenük a következő oldalakon. Azt a bizonytalanságot, amit a hősök éreztek, én is át tudtam érzeni.

Kötelezők röviden, azaz összegzés

  Jus Accardonak sikerült az, amit már annyira hiányoltam a YA könyvekből mostanában. Alaposan felépített egy világot, ami vetélytársa az X-men történetek világának és hasonlít a Hősök című sorozatéra is. A karakterek nem sablonosak, hanem nagyon is összetettek. Dez egy vagány csaj, akivel szórakoztató volt "végigharcolni" a könyvet, a nőies oldalával pedig jó volt a pasik körül "létezni". Kale egy végtelenül szerethető fiúkarakter, nem a képessége teszi különlegessé, hanem az emberi oldala, az őszinte és ösztönös érzelmei és reakciói. Alex csapata már megalakult, de biztos lesz Kale-nek is.

  A könyv végig izgalmas volt és pörgős. Nem volt benne üresjárat, ami miatt elkalandoztak volna a gondolataim vagy esélyt adtak volna arra, hogy letegyem egy pillanatra, hogy egyek végre. Imádtam minden egyes sorát! A "szerelmi szál"-nál pedig mindenki figyelmébe ajánlom a moteles jelenetet. Szerintem legalább tízszer elolvastam. :)

  A történet elkalauzol egy génmanipulált társadalomba, de a sok különleges képesség mellett mégis csak a barátság, a család, a fajfenntartás ösztöne, az életösztön, a szerelem, a vonzódás és a szeretet, az összetartás, a valakihez való tartozás, az őszinteség és a bizalom voltak a legfontosabbak. Mindenkinek célja volt a könyvben és mindegyik cél lényege a fenti érzésekhez kapcsolódik. Sablonosan hangzik, de tényleg így működik az emberi természet, ösztönlények vagyunk, hiába próbálunk gondolkodni. A hatalom vágya mögött is egy másik érzelem motivál minket.

  Az első kötettel nem ért véget ez a hullámvasút és a harc még csak most kezdődik a Hatosok, az emberek és a Denazen között. Tűkön ülök, hogy mi lesz még itt, te jó ég!
_______________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5
Karakterek: 6/5
Kedvenc: Alex, Dez, Kale
Tetszett: a karakterek, a világ, a Denazen, a különleges képességek, a moteles jelenet, a humor, a harcjelenetek
Nem tetszett: miért volt ez ilyen rövid?, a főhősnő megint nem azt választja, akit én választanék
Fordító: Lánc Brigitta
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Várható megjelenés: 2013.11.30.
_______________________________________________________________________________________________

Blogturné extra

  Jus Accardo meginterjúvolja Dezt, Alexet és Kale-t az első iskolai napjukról. Már ebből az interjúból is érezni lehet, hogy milyenek a karakterek. Annyira rájuk jellemző módon válaszolnak és viselkednek, hogy élvezet olvasni. (Éltem a fordítói szabadsággal, az eredeti interjú itt található.)

Jus: Helló, srácok! Magammal hoztam Dezt, Kale-t és Alexet, hogy az első legemlékezetesebb iskolai napjukról beszélgessünk. Dez, miért is nem kezded te? Mesélj nekünk az első legemlékezetesebb iskolai napodról...
Dez: Azt hiszem, abban az évben volt, amikor megkaptam az első elzárásom.
Alex: Az első iskolai napodon elzárást kaptál?
Kale: Elzárás?
Dez: *elönti a büszkeség* Aha. Oviban. *Kale-hez fordul* Az elzárás olyan jellegű büntetés, amit a normál iskolai időn túl kell letölteni.
Alex: Adnak elzárást az oviban?
Dez: *vigyorog* Lefogadom, hogy én kaptam először.
Kale: Mit csináltál?
Dez: Jogos volt! Tommy Manchester ellopta a piros legómat. Amikor megpróbáltam visszaszerezni, megütött. Én csak visszaütöttem.
Alex: *összehúzza a szemét* Hányszor ütötted meg?
Dez: Csak egyszer! *elpirul* Egy székkel. Tudod! A műanyag gyerekülések egyikével.
Alex: *felnyög*
Kale: *mosolyogva megfogja Dez kezét* Ugyanezt tettem volna.
Alex: Ebben biztos voltam. Nyalis!
Jus: Oooké! Szóval Alex, akarsz mesélni az első legemlékezetesebb iskolai napodról?
Alex: Ó, ez könnyű. Nyolcadik.
Dez: Mi volt olyan különleges nyolcadikban?
Alex: Egy szó. *feltartott ujjal mutatja* Lányöltöző.
Dez: Nem értem.
Alex: Emlékszel a lányöltöző nyugati falára?
Dez: Amelyiket pár évvel ezelőtt kicseréltek? Nem az volt, hogy valaki nekihajtott kocsival?
Alex: *vigyorog* De.
Dez: *a szeme elkerekedik* Te jó ég! Az te voltál?
Alex: Nem. De ott voltam. Az egész szurkoló lánycsapat az öltözőben volt. A legjobb "visszatértünk az iskolába" ajándék. Senki sem sérült meg. Csak ledőlt a fal, elég kilátást adva annak a néhány szerencsésnek, aki ott volt.
Kale: *a fejét csóválja* Szánalmas.
Alex: Ő miért is van itt? Még sosem járt iskolába.
Kale: *egy kicsit közelebb hajol Alexhez* Igaz, de a Denazen megtanított pár dolgot. Több mint boldog lennék, ha megmutathatnám neked, mit tanultam az első edzésen...
Jus: *a két srác közé veti magát* Éééés, végeztünk! 

 Nyereményjáték

  Figyelmesen olvasd el a szabályokat, mert ez nem egy szokványos játék lesz, a várható nyeremények viszont megérik a "nyomozást". :) (Rafflecopter használatához segítség a jobb felső sarokban a "blogturné" fülecske alatt.)

1. Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat!
2. Minden blogon válaszoljátok meg az írónővel vagy a könyvvel kapcsolatos kérdésünket, amelyre mindig EGY SZÓ lesz a helyes megfejtés. A megfejtés ELSŐ BETŰIT gyűjtsétek össze 10 napon keresztül és írjátok bele az így kapott könyvcímet a rafflecopter megfelelő rublikájába. Kicsit azért nehezítettünk a játékon, mert nem soroljuk fel előre, hogy melyik blogon találjátok a kérdéseket. Az aktuális blogokon minden esetben találtok majd egy rövid versikét, ami segít abban, hogy melyik blogon találjátok a következő kérdést.
3. A Rafflecopter minden mezőjét kötelező kitölteni és a lájkolás is kötelező elem! Csak úgy vesztek részt a játékban, ha ezeket mind teljesítitek!

 1. nap kérdése
Mi a főhősnő beceneve?

Következő állomáshoz segítség
"Következő állomásunk bloggerének neve....
kinek Jace a szépet teszi.
Vagy legalábbis tenné,
ha őt az árnyak világában is ismerné." FIGYELEM! Rajtunk kívül álló technikai okok miatt, az elmúlt napokban nem mindenkinek működött megfelelően a rafflecopter. Erre sajnos csak egyetlen megoldást találtunk, ha új dobozt csinálunk. Ezért kérünk mindenkit, aki játszott korábban, hogy töltse ki újra az összes eddigi mezőt!
Köszönjük és elnézést a kellemetlenségért, reméljük nem lesz több ilyen.
a Rafflecopter giveaway

Megnyerhető ajándékok:
1. díj: Touch rajongói csomag (könyv, kitűző, kulcstartó, könyvjelző, hűtőmágnes, poszter)
2. díj: Touch olvasói csomag (könyv, kulcstartó, könyvjelző, hűtőmágnes)
3. díj: Touch kis csomag (könyv, könyvjelző, hűtőmágnes)
4-5. díj: Touch könyvjelző és hűtőmágnes
6-10. díj: Touch könyvjelző

Nyomozásra fel, Kale kísérjen utadon!
_____________________________________________________________
UPDATE! 
Kukkants be a többi állomásra is!
 
11/21 Könyvszeretet
11/22 Deszy könyvajánlója
11/23 Dreamworld
11/27 Roni olvas
11/30 Kelly Lupi olvas ______________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...