2013. november 25., hétfő

Morgan Rice - A hősök küldetése

A Maxim Kiadó jóvoltából november 30-án megjelenik Morgan Rice: A hősök küldetése című könyve a Gyermekregények sorozatban. A Blogturné Klub november 25. és 30. között bemutatja nektek a 14 éves Thorgrin kalandos útját a felnőttválás felé, egy varázslatos világban. Hat állomás, hat blogger véleményével, extrákkal és nyereményjátékkal. Kövesd az állomásokat napról-napra, hogy megismerd a Gyűrű Királyságát és tiéd lehessen a hamarosan megjelenő könyv egyike!

Morgan Rice - A hősök küldetése (A varázsló gyűrűje I.)

Miért pont ez? Pár hónapja kedvet kaptam a high és hard fantasy könyvekhez, el is kezdtem begyűjtögetni őket. A hősök küldetésének fülszövege elcsábított, annak ellenére, hogy a könyv inkább gyerekeknek szól. Ettől függetlenül nagyon élveztem az olvasását és bár vannak benne meseszerű elemek, high fantasy ez a javából. Ez a könyv tökéletes arra, hogy a gyerekek (lányok, fiúk egyaránt) megkedveljék a high fantasy műfajt.

Fülszöveg: Varázslatos történet egy 14 éves, nem mindennapi fiú felnőtté válásáról, aki egy kis faluban él, valahol a Gyűrű Királyságának végvidékén. Thorgrin érzi, hogy más, mint a többiek, rejtélyes és érthetetlen erők lakoznak benne, különleges adottsága van és különös sorsra rendeltetett. Arról ábrándozik, hogy híres harcos lesz, a király lovagja, és megvédi hazáját a Szakadék túloldaláról támadó hordáktól. Amikor eléri a megfelelő kort, bár az apja megtiltja, hogy beálljon a király légiójába, ő nem engedelmeskedik: világgá megy, hogy utat törjön magának a király udvarába és elérje, hogy komolyan vegyék. Noha semmi esélye sincs, beleszeret a király lányába, de mire tiltott kapcsolatuk kibontakozna, fölfedezi, hogy hatalmas ellenségei vannak. 
  A varázsló gyűrűje című sorozat nyitókötete eposzi mese barátokról és szerelmekről, vetélytársakról és udvarlókról, lovagokról és sárkányokról, cselszövésekről, politikai intrikákról, a felnőtté válásról, a szívfájdalomról, az álnokságról, a becsvágyról és az árulásról. Mese a becsületről, bátorságról, sorsról és végzetről, varázslatról. 

Vélemény: A hősök küldetése egy kicsit Harry Potter, egy kicsit Gyűrűk Ura, egy kicsit Percy Jackson, de az írónő sokat merített az Artúr mondakörből is. Szerettem ezt az egyveleget, mert az írónőnek egy ismerősen varázslatos világot sikerült összegyúrnia belőle. Morgan Rice minden olyan eszközt felhasznált, amitől a gyerekek imádni szokták az ilyen történeteket. Van benne egy elképzelt, mágiával védett világ, egy hányattatott sorsú fiatal fiú, akiből hős lesz, vannak benne furcsa lények, de kedves állatok is, királyok, lovagok, sok harc, druidák, egy kis szerelem, és általában a jó győzedelmeskedik. Nagyon nehezen szakadtam ki ebből a világból és szívem szerint az egész sorozatot legyűrtem volna egyben, nemcsak a függővég miatt, hanem mert nagyon sok érdekes szál nyitva maradt és nagyon sok kérdés megválaszolatlan még.

  A könyv egy elképzelt világban és korban játszódik. A szereplők egy gyűrű alakú területen élnek, amit egy szakadék vesz körbe és mágia véd. A Szakadékon túl pedig egy másfajta élet, másfajta lények vannak, tőlük kell megvédeniük a királyságokat. A gyűrű két részre oszlik, a Nyugati és a Keleti királyságra, a McGil-ek és a McCloud-ok királyságára. Thorgrin, becenevén Thor, ebben a világban él egy kis faluban apjával és három idősebb testvérével, édesanyja már nem él. A fiú álma, hogy a király lovagja lehessen, de az apja ezt a sorsot a testvéreinek szánta. Thor nem akar egész életében pásztorkodni és házi munkát végezni, így mikor elérkezik a kiválasztás napja (a király lovagjai újoncok után kutatva bejárják a királyságot) apja akarata ellenére felhívja magára a lovagok figyelmét. Bár nem választják ki a véznának tűnő fiút, csak a testvéreit, Thor mégis megtalálja a módját, hogy az udvarba kerüljön.

 Az udvarban megkezdődik az újoncok kiképzése, Thor egyedül csak a parittyához ért, de hamarosan kiderül, hogy szoros kapcsolata van a mágiával, így sok konfliktussal kell megküzdenie. Vannak, akik isteníteni kezdik a mágia miatt, de vannak, akik félnek tőle vagy pedig irigyek rá. Azonban nem egyedül kell megküzdenie a rosszakaróival, ugyanis új barátai is akadnak a király fiainak és az udvar leghíresebb lovagjának személyében, illetve egy-két újonc is mellé csapódik. Életmódjából adódóan, Thornak nem voltak eddig barátai és még szerelmes sem volt, de ugyanígy nem érték csalódások és nem is bántotta őt senki a családján kívül. Emiatt naiv és nagyon meg kell harcolnia a beilleszkedéssel.

  Thor ugyan érzi, hogy mágia csörgedezik az ereiben, de nem tudja felfogni ennek jelentőségét és nem is igazán foglalkozik a ténnyel. Néha vannak fellángolások, főleg mikor a király első számú druidája, Argon homályos utalásokat tesz a sorsára, de Thort csak a lovaggá válás élteti. De hiába ez a fő célja, érezni, hogy a sors erősen más irányba, a mágia felé vinné az útját. Sajnáltam, hogy nem annyira erős még ez a szál, de kárpótolt az, hogy a lovagi edzések nagyon részletesen és érdekesen íródtak; mindig volt bennük valami más, valami új. A könyv végére már tudtam, hogy egy lovag milyen fegyverrel harcol, hogy néz ki az a fegyver, melyik helyzetben, melyiket előnyösebb használni, melyik a jobb stratégia. Nagyon jól kidolgozta az írónő a jeleneteket. A főhősnek gyakran élesben is ki kellett próbálnia, hogy milyen is harcolni, mert mindig az útjába akadt egy ellenség, vagy ember vagy állat formájában.

   Thor hiába egy vézna kisfiú, olyan akaratereje van, hogy az becsülendő. Lehet, hogy nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretné és lehet, hogy kétszer is meg kell dolgoznia valamiért, sosem adja fel. Mindenben kitart a végsőkig. Még akkor is kitartott, amikor én már simán feladtam volna a helyében. Voltak pillanatok, amikor mérges is voltam amiatt, hogy a főhős akkor is megy, amikor nem kéne, de végül mindig sikerült visszaterelődnie arra az útra, amerre haladnia kell. 

 Olyan, mintha a történet a középkorban játszódna, így annak a kornak megfelelő ruhák, életstílus, fegyverek és felfogás uralkodik. Ezért jelent nagy problémát, hogy Thor közemberként beleszeret a király lányába, hiszen esély sincs arra, hogy ebből a vonzalomból kalandon túl más is lehetne. Ezt a szálat a lányok nagyon fogják szeretni, nem csak azért mert bájosan van megírva, hanem mert tele  van intrikákkal, a kapcsolatot tiltó szülőkkel, bánattal, titkos találkákkal.

  Ez egy sorozat nyitókötete, így rengeteg szál nyitva maradt és rengeteg kérdés még válaszra vár. Hiába Thor a történet főszereplője és az ő élete van középpontban, sok más érdekes történet is fut a háttérben, amik erősen lekötötték a figyelmem. Thor életútja kalandos és érdekes, néha bájos, de érezni, hogy nem csak őróla szól ez a történet. A háttérben nagyobb harcok és egy még nagyobb történet húzódik, amiben több mint biztos, hogy Thornak része lesz. 

  Thor lovaggá válásának, a mágiával való kapcsolatának és első szerelmének szálán túl, a másik nagy szál a politika, ami egyelőre közvetlenül nem érinti Thor életútját, de vannak utalások rá, hogy később jelentősége lesz.  A Nyugati Királyságot három helyről is veszély fenyegeti. Belülről is jöhet támadás, a Szakadékon túli lények is bármikor megindulhatnak, illetve a két királyság között is eléggé labilis a kapcsolat. A politikai szál miatt a király és a fiai szemszögéből is látjuk néha a történteket, amitől a felnőtt énem kezdte el élvezni a sztorit, Thor részeinél pedig a gyermeki énem. 

  A könyv viszonylag rövid, de annyi történeti szál és annyi életút keresztezi egymást, hogy hosszabbnak tűnik. A szereplők nagyon szerethetők, Thornak nagyon lehet szurkolni, hogy sikerüljön minden álmát megvalósítani, lehet izgulni a politikai csatározásokon, számtalan rejtély is válaszra vár még, a többi szereplő életútjába is eléggé belekeveredünk olvasóként, így az ő történetük sem elhanyagolható.

Végig nagyon szerettem a könyvet az összes szereplőjével és a világával együtt. Az írásmód nagyon plasztikus, mégsem lettek ettől vontatottak a leírások. Szép és különleges helyeket fest le az írónő, az udvari élet hangulata teljesen magával ragadott, a harcokba és az edzésekbe teljesen bele tudtam magam élni, elkapott az első szerelem bája is és a regényt átszövő mágia magába szippantott, szóval felüdülés volt olvasni. 
_____________________________________________________________________________________________
Történet: 5/5
Karakterek: 6/5
Kedvenc: Erec, Reece, Argon
Tetszett: a világ hangulata és az elképzelt világ saját legendái, az állatok.
Nem tetszett: Thor életútja néha nagyon elrendezettnek tűnik.
Fordító: Bihari György
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 300 oldal
Megjelenés ideje: 2013.11.30.
_____________________________________________________________________________________________
Blogturné extra
Az állatokról 

 A történetben fontos szerep jut az állatoknak is a fegyverek mellett. A könyv világában élőket különleges kapcsolat köti az állatokhoz. Tisztelik őket, de vannak furcsa és veszélyes lények, amik miatt az átlagos emberek elkerülik az erdőket. Ezek az állatok hasonlítanak a vadállatokra pl. vaddisznó, őz, szarvas, de vannak köztük kitaláltak is, (a sárkányok itt még nem jelentek meg, csak utalás van rájuk). A lovagok közlekedési eszközként használják a lovakat (egy lovagnak három is van különböző célokra). A két legfontosabb állat mégis a párduc és a sólyom, mert a főszereplőt szoros kapcsolat fűzi hozzájuk. Hasonló szerepet töltenek be, mint a Harry Potterben a házi állatok. Jeleznek, ha veszély fenyeget, üzennek, védenek, de barátok is egyben. A sólyom a regény világában a Nyugati királyság állata és jelképe, mert kitűnő vadász, gyors és halk ragadozó. 



Nyereményjáték

1) Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat! (Kötelező elem!)
2) Egy-egy plusz pontért kommentálj a turnéban résztvevő blogok bejegyzéséhez, majd töltsd ki a Rafflecopterben az ehhez tartozó részeket! A hozzászólásod témáját te döntöd el (például: miért szeretnéd olvasni a könyvet/mi a kedvenc fantasy filmed vagy könyved/vagy akár egy szimpla "köszönöm" is megteszi.) :)

Nyeremény: A Maxim Kiadó által felajánlott 3 db A hősök küldetése könyv egyike. (Csak Magyarországon területén érvényes a postázás!)

a Rafflecopter giveaway




Kukkants be a többi állomásra is!

11/25 Könyvszeretet - Az állatokról
11/26 Dreamworld - Idézetek
11/28 Deszy Könyvajánlója - Kardok és a Végzet Kardja 
 

50 megjegyzés:

  1. az "egy kicsit Percy Jackson" rész meggyőzött, hogy olvasni szeretném ezt a könyvet. :D

    VálaszTörlés
  2. Kedvenc fantasy könyvem: Karen Marie Moning Tündérkrónikák sorozata :)

    VálaszTörlés
  3. Teljesen meggyőző vélemény, engem érdekel a könyv!

    VálaszTörlés
  4. nagyon érdekel a könyv, főleg, hogy harry potter+percy jackson egybegyúrva :) kedvenc két fantasym: gyűrűk ura és Ursula K. Le Guin-től A szigetvilág varázslója.

    VálaszTörlés
  5. ezek után csak ennyit mondok: VÁROM! :)

    VálaszTörlés
  6. Érdekesnek tűnik. Már várom!

    VálaszTörlés
  7. Felkeltette az érdeklődésem :)

    VálaszTörlés
  8. A vélemény meggyőzött, hogy olvasni kell :))

    VálaszTörlés
  9. Érdekesnek hangzik. Mindenképpen kap egy esélyt tőlem is. :))

    VálaszTörlés
  10. Érdekesnek tűnik. Örülnék ha elolvashatnám, mert ha egy kis Harry Potter van benne akkor nem lehet rossz :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon örülnék ha elolvashatnám a könyvet, de utána elajándékoznám egy Harry Potter mániás barátnőmnek... :D Nagyon örülne ennek az ajándéknak... :)

    VálaszTörlés
  12. Érdekesnek tűnik, de engem még nem győzött meg. Tovább olvasom a blogturnét.

    VálaszTörlés
  13. "(...) egy kicsit Harry Potter, egy kicsit Gyűrűk Ura, egy kicsit Percy Jackson, de az írónő sokat merített az Artúr mondakörből is." Ha tényleg ilyen a könyv, akkor emelem kalapom képzeletbeli kalapom az írónő előtt. :)

    VálaszTörlés
  14. Húha, hát nagyon jól hangzik, köszön öm a rengeteg új információt a könyvről. :)

    VálaszTörlés
  15. Hiába, hogy erősen ifjúsági könyv, azért már kíváncsi voltam rá. :)

    VálaszTörlés
  16. érdekesnek hangzik:)

    VálaszTörlés
  17. Úgy szeretem, amilyen gondossággal válogatjátok össze - a legtöbb blogturnésra gondolok - a képeket a posztjaitokhoz! Teljesen leragad a tekintetem rajtuk. :)

    VálaszTörlés
  18. Az állatos rész nagyon érdekes volt, mármint hogy amikor megláttam ezt a különleges és fontos szerep az állatoknak, akkor már érdekelni kezdett :D

    VálaszTörlés
  19. Amikor a végére értem a bejegyzésnek éreztem, hogy ez a könyv nekem kell! Nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  20. Hogy miért szeretném olvasni? Fantasy és szerelem. Ez a két dolog már önmagában is elég meggyőző, és ami még egy plusz, hogy egy kicsit Harry Potter és Percy Jackson.:)

    VálaszTörlés
  21. Igazából már ott megfogott, amikor azt olvastam, hogy: " A sorsodat már megírták. De te vagy az, aki választ!" A többi már csak hab a tortán. :)

    VálaszTörlés
  22. Jó lehet, bár nekem Thor-ról mindig a Chris Hemsworth féle Thor jut eszembe :)))

    VálaszTörlés
  23. Reg nem olvastam ilyen jellegu konyvet de ez most kell nekem

    VálaszTörlés
  24. Jók a képek! Már várom a könyvet...

    VálaszTörlés
  25. Jó kis könyvecske lesz ez.

    VálaszTörlés
  26. Már alig várom, hogy olvashassam :P

    VálaszTörlés
  27. nagyon jól bemutattad a könyvet, felkeltette az érdeklődésemet :-)

    VálaszTörlés
  28. Nagyon érdekesnek hangzik a könyv :)

    VálaszTörlés
  29. alig várom, hogy olvashassam

    VálaszTörlés
  30. szeretem az ilyen könyveket :)

    VálaszTörlés
  31. Jól hangzik a könyv, érdemes lesz megvenni.

    VálaszTörlés
  32. Meggyőztél, hogy a korom ellenére elolvassam! :)

    VálaszTörlés
  33. Kedvenc fantasy könyvem: Riyria krónikák :)

    VálaszTörlés
  34. felkeltette az érdeklődésemet :)

    VálaszTörlés
  35. nagyon ígéretesnek tűnik a könyv :)

    VálaszTörlés
  36. szívesen elolvasnám :)

    VálaszTörlés
  37. köszi a kritikát :)

    VálaszTörlés
  38. nagyon tetszik a könyv, alig várom, hogy olvashassam :)

    VálaszTörlés
  39. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  40. hmmm... jó könyvnek látszik :)))

    VálaszTörlés
  41. nem nagyon szeretem azokat a könyveket amik egy nagyon fiatal fiú szemszögéből íródnak, de ez nem lehet rossz :) ahogy egyik blogturnés könyv sem :)

    Adele

    VálaszTörlés
  42. szeretném majd elolvasni, de annyi sok jó könyv van már, hogy választani nem lehet

    Icus

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...