2011. november 1., kedd

Janet Evanovich - A szingli fejvadász 1.

Miért pont ez? Az utóbbi egy-két hónapban nagyon sokan olvasták körülöttem a sorozatot, rajongva várják a könyvből készült film megjelenését is, így kíváncsi lettem.

Történet: Stephanie Plum élete csődbe ment, elvesztette az állását, harminc évesen is egyedülálló, napról-napra él és egyre jobban fogy a pénze. Vacak kocsival jár, sorban adogatja el a háztartási gépeit és a bútorait, hogy enni tudjon, illetve Rexnek, a hörcsögének is legyen elemózsiája. A munkakeresése minduntalan kudarcba fullad, a családja folyamatosan férjet próbál neki találni, de mind olyanokat, akik Steph-nél szóba sem jöhetnek. Miközben egyre jobban fogy a pénze és már nincs mit eladnia, beáll fejvadásznak az unokatestvéréhez. El kell kapnia azokat az embereket, akik nem jelentek meg a rendőrségen vagy egy tárgyaláson, ha sikerül őket lekapcsolnia, akkor az óvadék bizonyos százalékát megkapja fizetségként. Mindez jól hangzik és egyszerűnek tűnik, mert Steph-nek azt a férfit kell elkapnia, akit gyerekkora óta ismer, ráadásul az ismertségen kívül volt pár epizódnyi afférjuk a múltban. Morelli azonban rendesen feladja a leckét Steph-nek, de ez nem is annyira nehéz, hiszen hősnőnk annyira ért a fejvadászathoz, mint mi magunk. 

Vélemény: Már a könyv legelején meg lehet szeretni a hősnőnket, hiszen nagyon frappánsan és humorosan kezdődik a történet. Az írónőnek és Steph-nek is nagyon jó stílusa van és szerencsére ez nem hullámzik, kitart a könyv végéig. Hamar el lehet olvasni, mert pörgős, vicces és viszonylag rövid is, személy szerint egy percig sem unatkoztam rajta. 

  Stephanie belevág a fejvadász szakmába és elsőre nagy falatot kap, Morellit, aki fiatal korában minden lányt el tudott csábítani, köztük Steph-et is, pedig ő tényleg igyekezett, hogy ellenálljon neki. Morelli veszélyes srác volt, felnőve viszont rendőr lett belőle, bár a nőkre való hatásából egy cseppet sem veszített. Morellit azzal vádolják, hogy megölt egy fegyvertelen embert és ezért nem csak a rendőri állását, hanem a szabadságát is el kéne hogy veszítse, ha el tudnák kapni. Steph naivan úgy gondolja, hogy csak fogja magát és becsenget Morelli lakásába, aki majd a régi idők emlékére egy szó nélkül hagyja magát bevitetni a rendőrségre, de ez a valóságban nem így történik. Morelli profi rendőr és még profibb bűnöző. Ott kezdődik, hogy Steph meg sem találja, így nyomozni kezd utána, hiszen a férfi nagyon sok pénzt ér. 

  Stephanie akaratlanul is belecsöppen egy sokkal nagyobb ügybe, mint gondolta volna, olyan emberekkel találkozik össze, akik sokkal veszélyesebbek, mint amilyennek látszanak. Steph annyira naiv és ügyetlen, hogy eleinte fel sem fogja, hogy mibe került bele és elszántan rohangál méhkasról méhkasra, hogy megtalálja Morellit. Közben kisebb ügyeket is elvállal, hogy valamiből élni tudjon és hogy meglegyen a tőkéje, hogy beruházzon nagyobb dolgokra, amikre szüksége van ahhoz, hogy elkapja Morellit. Szerez egy fegyvert is, bár még megtölteni se tudja rendesen, valamint egy spary-t is, hogy minél jobban felszerelje magát a támadások, főleg egy elmebeteg bokszoló ellen. A legtöbbször önmagát keveri bajba és mondhatnám azt is, hogy bátor dolgokat visz végbe, amiket az ember lánya meg se próbálna, de Steph nem bátor, csak elszánt és naiv, ráadásul nagyon kell neki az a tízezer, amit Morelliért kapna. 

Mindeközben ott van a családja is, ahová rendszeresen várják vacsorára, már csak azért is, hogy összehozzák valakivel, de Stephanie-t csak az foglalkoztatja, hogy pénzt keressen és mentse az életét. A szülei eszméletlen figurák, főleg Mazur nagyi, a családi jelenetek még őrültebbé tették a történetet. Szinte a könyv minden egyes sora és jelenete megnevetteti az embert, még a durvább jelenetek (verekedés, lövöldözés) élét is humorral veszi el az írónő. Steph rendőr barátja is, aki segít neki, rokon, így szinte az egész fejvadászat olyan, mint egy kis családi vállalkozás. 

  A könyv élvezetéből egy cseppet sem vesz el az a tény, hogy Steph ügyetlen, naiv, csetlik-botlik, hülyeségeket csinál, hanem épp ez adja a humor forrását és ettől lesz közeli a szereplő. Ahelyett, hogy megutálnák a bénasága miatt vagy idegesítene minket az ügyetlenkedése, vele és rajta nevetünk, miközben szurkolunk neki, hogy valahogy sikerüljön kimásznia a slamasztikából. Vele nyomozunk és ahogy halad előre a történet egyre jobban összekuszálódnak a szálak, megtornáztatva egy kicsit az agyunkat és felkeltve a kíváncsiságunkat. Van azonban egy-két jelenet vagy mozzanat, ami könnyen kitalálható és vannak olyanok is, amiken nagyon érződik, hogy az írónő túl egyszerűen és hiteltelenül oldotta meg, de ez ebbe a műfajba belefér. Ez egy könnyed szórakoztató női krimi, ami az izgalom mellett a humorával is kikapcsol, nem is kellett volna annyira szárazra venni a stílust, így nem zavart, hogy sokszor kitaláltam, mi fog történni. A végső csavar viszont megadta az elégtételt, ugyanis azt már nehezebb lett volna kitalálni. 

  Ez egy hosszú sorozat kezdő része, és mint első rész nagyon jól elszórakoztatott, kíváncsivá tett a folytatásokra, egy rossz szavam se lehet rá. Érdemes belekezdeni, mert garantált a szórakozás, nagyon meg lehet szeretni a főhősnőt, sokat lehet rajta nevetni, a többi szereplő is egyedi és vicces figura, a krimiszál pedig izgalmas. Ebben a részben lezárult a nagy nyomozás, kaptunk egy végső megoldást, nem is ezt teszi sorozattá Steph kalandjait, hanem az, hogy ő fejvadász lett. Kíváncsian várom, hogy a következő kötet milyen őrületet fog tartalmazni. A könyvből film is készül, ami jövőre kerül a mozikba. 

Miért olvasd el? Mert nagyon szórakoztató és humoros a történet, mindemellett izgalmas is. A főszereplőben magára ismerhet az ember, hiszen Steph egy átlagos nő, emberi problémákkal, nincs túlértékelve. Nem tökéletes, nem gazdag, még mindig egyedülálló, a mindennapokban csetlik-botlik, ezáltal szerethető. 

Miért ne olvasd el? A férfi olvasók kevésbé tudnák értékelni a történetet, hiszen nagyon csajos. Ez egy könnyed, vicces történet, ha valaki jobban kedveli a komolyabb és "nehezebb" krimiket, akkor ez egy kicsit kiszámítható lehet neki. 

____________________________________________________________________________________________
Történet: 5,5/5 pontból

Karakterek: 6/5 pontból

Kedvenc: Morelli, Steph, Rex, Mazur nagyi

Teszett: AZ EGÉSZ! 

Nem tetszett: a cseppnyi kiszámíthatóság. 

Kiadás: Ulpius-Ház, 2008

Oldalszám: 300 oldal

A film trailere (VIGYÁZAT! Spoileres a könyvre nézve!):

 
_______________________________________________________________________________________________
Bp., 2011.11.01.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a sorozatot....is.:)) Az a kér, hogy csak négy része jelent meg nálunk, holott ennél jóval több van.

    VálaszTörlés
  2. Én is megszerettem nagyon. Hallottam azt is, hogy csak négy része jelent meg és a negyediket elég nehéz beszerezni, most kezdte el újra kiadni az Ulpius, de nem nagyon fogy, így a folytatásokat nem biztos, hogy kiadják. Remélem, hogy a film megadja a löketet és folytatni fogják a sorozatot. Elvileg nagyon sok része van.

    VálaszTörlés
  3. off
    meglepi: http://nima.freeblog.hu/archives/2011/11/03/Dijat_kaptam/

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...