2016. január 9., szombat

Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma - A rémálom-dilemma (Akkordél Akadémia #2)

 
Porka és Eli visszatér, folytatódik a nagy sikerű Akkordél Akadémia sorozat! Az új kötetben újabb nyomozás vár Porkára, és újabb izgalmak, rejtélyek, ráadásul egy sötét terv is körvonalazódik főhőseink ellen… Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyeremény példány egyikét! 

Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma - A rémálom-dilemma (Akkordél Akadémia #2) 

Miért pont ez? Egy ideje már szemeztem az első résszel, de csak a második rész megjelenésének hírére vágtam bele végül. Az első rész nagyon jól elszórakoztatott, így nem bántam meg.

Fülszöveg: Porka Evergím talán meg tudja jósolni a jövőt szerelme, Eli Booker álmai által, de ettől az élete távolról sem lesz egyszerű. Mikor egyik sellő barátnőjét gonosz támadás éri, és halálos sérülésekkel magára hagyják, ráadásul az iskola tréfamesterét, Lance Rathbone-t vádolják a bűnténnyel, Porka ugyanúgy megdöbben, mint mindenki más. Lance-nak szüksége van Porkára, hogy az igazi támadót megtalálva bizonyítsa az ártatlanságát, de a kérését nem olyan könnyű teljesíteni. Eli álmai sem segítenek: inkább rémálmok, mint jóslatok. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, Porka ex-barátját éppen felmentik az összeesküvés vádja alól, és mikor újra feltűnik az iskolában, Porkába bevillan, miért zúgott bele annak idején. A Mágusok Szenátusának szüksége van Porkára, hogy Paul közelébe kerüljön, és feltárja valódi motivációját. De ez a parancs dühíti Elit, aki már maga is kampányt indított Porka szívéért. Porka mindkét ügyet magára vállalja, és hamarosan gyanítani kezdi, hogy valami… 

Vélemény: Rögtön az első rész után vettem kezembe a másodikat, így még frissen élt bennem a trilógia fő vonala. Az első résznek ugyan nem volt függővége, de ez nem jelenti azt, hogy le is zárult a történet és minden megoldódott. A Rémálom-ügyben leleplezték a Nagy Varázslót, aki át akarta venni a természetfeletti világ felett az uralmat, utána pedig az emberek felett is. Porkának és a csapatának ugyan sikerült őt kiiktatnia, de a varázsló elpusztíthatatlan, ha meg is hal, mindig újjá születik, csak az a kérdés, hogy mikor és milyen alakban. Ahogy az a nagy hatalmaknál szokott lenni, a varázslónak vannak csatlósai és követői, akik még akkor is tevékenykednek, ha uruk és parancsolójuk éppen valahol az éterben kering és várja az újjászületést. Emiatt Porkáék csapata, az Álomcsapat nem lehet nyugton egy percig sem. 

Az első részben annyira belejöttek ebbe a nyomozósdiba, hogy létrehozták az Álomcsapatot, ami kisebb ügyeket old meg a suli lakóinak, ha megbízzák őket. Eli apja nyomozó és majd Eli is az szeretne lenni, így még azt se lehet mondani, hogy nem szabad őket komolyan venni. A második rész is egy fiatal lány megtámadásával indul, Britney Shell a kórházba kerül, ismeretlen tettes támadta meg. Az Álomcsapat rögtön kezelésbe veszi az ügyet, Porka belép Britney álmába, hátha az a tettesről álmodik. Igencsak meglepődik, amikor az álomban egy Paulhoz hasonló figurát lát, akkor pedig még jobban, mikor Eli is felbukkan és egy pálcával varázsol, ő, aki egy közönséges ember. A nyomozás mellett Porka külön feladatot is kap: férkőzzön közel újra Paulhoz és kémkedjen utána Lady Elainenek és Sasharaszt seriffnek. Igen, Pault az árulása ellenére kiengedték egy befolyásos személy közben járására, így még inkább gyanús lett a személye. Mindeközben Porka és Eli álmai sem úgy alakulnak, ahogy kellene, mindig ködben vannak és rejtélyes dolgokat látna. Porka saját álmaiban őrült módjára vakarja egy kőtalpazat falát, hogy a ráírt szót el tudja olvasni, érzi a zsigereiben, hogy létfontosságú megtudnia, mi van a kőtalpazaton. Előkerül Atlantisz legendája is, ami a regény fő vonalát adja. Mindemellett még politikai harcok is vannak, egy új és rejtélyes történelem tanár, Szeléna furcsán viselkedik, megjelenik egy titkos diáktársaság is, illetve az Akaratőrség, akik az Akaratot hivatottak helyettesíteni, magándrámák is folynak a háttérben, Lancet megátkozzák, Eli tud varázsolni és Porka még mindig küzd a hormonokkal, de most már egyre inkább Elihoz húz a szíve. Szóval volt itt akció, rejtély és bonyodalom rendesen. 

A második részben is elég sok volt a sablon, de valahogy izgalmasabbra és különlegesebbre sikerült, emiatt jobban is tetszett, mint az első rész. Porka még mindig egy nagyon szórakoztató főhősnő, aki elszántan küzd, nagy harcos, de azért néha még mindig kétballábas és változatlanul nagyszájú. Tök jó narrátor és még a gondolataiban is sziporkázik a humor, nemcsak a kimondott szavaiban. Elit és Pault is egy kicsit jobban megismertem, az utóbbit el is kezdtem sajnálni egy kicsit. Bár már túl erőltetettnek tartottam Porka vonzódását Paulhoz az árulása után, de valahol én is úgy vagyok vele, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, főleg annak tudatában, hogy Paul mit miért tett és milyen magánéleti események vezettek a tettéhez. Eli is egy kicsit vesztett a tökéletes pasi imázsából, ugyanis a varázslásban még ő is ügyetlen, így örömmel fedeztem fel legalább egy kis hibát, amitől sokkal emberibbé és kedvelhetőbbé vált. Szeléna is még érdekesebb lett a második kötetre, eddig is bírtam, de most meg pláne. Tetszett a dolgokhoz való hozzáállása és a gondolkodásmódja. Lance, meg Lance, őt itt is ott is kedveltem. 

Többször említettem a sablonokat, de azt még nem, hogy hiába tudom róluk, hogy azok, mégis ezek teszik kedvelhetővé és otthonossá a regényt. Egy kicsit sok volt nekem a Harry Potter párhuzam, de a szemüveges fiú története óta kb. minden varázslással foglalkozó regényre rá lehet húzni. Itt is van egy sulikarbantartó, aki gyanúba keveredik, ugyan neki nem macskája van, hanem pokolkutyája; itt is vannak titkos helyek; a képek ugyan nem beszélnek, de minden tárgyra hatott a varázslat, így az animációnak köszönhetően egyfajta személyiségre és önálló életre tettek szert (még a székek is); mindig valaki kevésbé ismertet támadnak meg a regényben, de nem totál ismeretlent; itt is belekeverednek a mítoszokba és legendákba; itt is van titkos társaság; az egyik tanár lecserélése, stb. stb. És a főgonosznak is legalább akkora hatalma van, mint Voldemortnak volt. 

  Az álmoknak sokkal nagyobb szerepe és jelentősége volt ebben a részben, amitől most már tényleg éreztem Porka képességének létjogosultságát. Az álompárok átka meg nagyon betalált nálam. Persze, hogy nem lehet együtt a két szerelmes, ez nem újkeletű dolog, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan oldja meg az írónő a harmadik részben. A végeharc bár nem volt hosszú, még ütősebb lett, mert nagyobb szabású volt és kulcsjelenetek voltak benne.

Felfedeztem benne a burkolt tanító jelleget is, ami nem volt nehéz, hiszen ez a rész nagy hangsúlyt fektetett a faji megkülönböztetésre. A Terra Törzs nevű titkos társaságnak is ez volt az egyik alapja, amiért létrejött. Eleinte fel se tűnt, de a háttérben elég nagy indulatok vannak a fajták között, az Akarat eltűnésével pedig nem csak az iskolában, de politikai szinten, a felnőttek szintjén is megy a háborúskodás. Még az is elképzelhető, hogy a harmadik részben pont ez lesz a főkonfliktus, hogy kitör a fajok közötti háború.

Összességében változatlanul szórakoztató, könnyed olvasmány volt, tele mágikus csemegével, érdekes apróságokkal, a fő vonalak erőteljesek, a sztori lendületes, sosem laposodik el, a karakterek pedig nagyon klasszak. Szeretem ezt a sorozatot és várom a harmadik, befejező részt, mert még sok magyarázattal tartozik az írónő. A nevek fordítását pedig megszoktam a második kötetre, így már az sem volt annyira zavaró, inkább bájossá tette a sztorit. 

__________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Eli, Porka, Szeléna, Lance
Tetszett: a könyv világa, a humor, a szereplők
Nem tetszett: -
Fordította: Mesterházy Mónika
Oldalszám: 408 oldal
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
__________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 

Az Akkordél Akadémia újabb kötetében már nagyobb szerephez jut Porka legjobb barátnője, a gyönyörű sellő lány. A sellők már évszázadok óta szolgálnak inspirációként a nagy művészeink számára, így most mi is hódoljunk a csodás festők munkái előtt. Minden állomáson egy híres festményt láttok, és a festmény, vagy a festő nevét kell a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni. (Bármelyiket elfogadjuk). 

A nyeremény három példány a regényből. A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.

 a Rafflecopter giveaway

__________________________________________________________________________________
 További állomások 

01/07 Always Love a Wild Book 
01/09 Könyvszeretet 
01/10 Dreamworld
01/12 Deszy Könyvajánlója
01/14 Media Addict
__________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...