2015. december 15., kedd

Silvie Sanza - Válassz foglalkozást!

  Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre! 

Silvie Sanza - Válassz foglalkozást! 

Miért pont ez? A könyv borítója megragadta a fantáziámat.

Fülszöveg: Mit csinál egy sebész? Kiből lehet űrhajós? Hol fogok dolgozni, ha nagy leszek? A Válassz foglalkozást! segít megválaszolni a kíváncsi gyerekek kérdéseit. Az olvasó a könyvben több mint 300 gyakori és ritka foglalkozás leírását találja meg, melyek a 17 fejezetben munkahelyek szerint vannak felosztva. A panorámaképek megmutatják, kik dolgoznak a repülőtéren, a farmon és a színházban. A következő oldalakon a foglalkozások részletes ismertetése található illusztrációkkal. 
  Milan Stary illusztrációival. 


Vélemény: Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mit is vehetnénk egy iskolába készülő vagy már alsó tagozatos gyerkőcnek, akinek már megvan mindene vagy játék helyett/mellé szeretnénk egy könyvvel is meglepni, akkor nagyon jó választás a Válassz foglalkozást! című "kislexikon." Több szempontból is jolly joker, hiszen témája miatt nemtől függetlenül élvezhető, nemcsak képek, hanem rövid leírások és mókás párbeszédek is vannak benne, így az éppen olvasni tanuló gyerkőcnek sem okoz nehézséget a szövegek kisilabizálása. Emellett rengeteg igényesen és aprólékosan elkészített rajz van benne, amire jól esik ránézni, lehet benne gyönyörködni és megannyi történetet "látni" a képeken. Amilyen a borító, olyan aprólékos és jópofa rajzok vannak belül is, szép, fényes papíron. 

  Bár a könyvecske elején bemutatkozik Poldi, a kutyus, aki tanácstalan a szakmaválasztásban és egy útra invitál minket, hogy keressünk vele együtt egy jó szakmát, a Válassz foglalkozást! mégsem egy mese vagy egy regény, hanem inkább lexikonszerű. Több helyszínre "megyünk" Poldival, először A3-as méretben látni a helyszínt, ahol rengeteg minden történik. A helyszínen a karakterek melletti címke mutatja, hogy éppen annak a figurának mi a foglalkozása, majd a következő két oldalon ezeknek a foglalkozásoknak a definícióját olvashatjuk a karakterek kinagyított képe mellett. Sok karakter mond is valamit, a klasszikus képregényes buborékfelhő módszerrel. 

  Sok hétköznapi foglalkozás megtalálható benne, vannak hangzatosabb és manapság divatos szakmák is, vannak kevésbé gyakoriak (pl. ornitológus, pirotechnikus) sőt olyan is, amiről ma szereztem tudomást életemben először, mint pl. a librettista és a szkriptes. A rajzok nagyon beszédesek, így a rövidke definíción kívül a képi élmény is tovább magyarázza az adott foglalkozást, az ezt megelőző oldalakon pedig élesben is lehet látni, ahogy az adott foglalkozást végző karakter éppen dolgozik. A helyszínek változatosak: színház, tanya, luxushajó, repülőtér, szálloda, kórház, áruház, iskola, mentőalakulat, építkezés, pályaudvar, filmstúdió, lapkiadó, múzeum, művészeti stúdió, űrkikötő és egyfajta gyűjtőhelyként szerepelnek. Ami nagyon tetszett, hogy egyik foglalkozást sem helyezi a többi elé, nem tesz rangbeli különbséget közöttük, nem ítélkezik, hogy pl. a mérnök az jobb, mint a takarító és még a rajzok sem érzékeltetik, hogy bármelyik munka rosszabb vagy jobb lenne a másiknál.

  Hiába rövidke a könyv a 72 oldalával, a nagyon alaposan kidolgozott rajzok miatt még megannyi játékot lehet vele játszani, csak a szülő közreműködésére és fantáziájára is szükség van hozzá. Például lehet olyat játszani, hogy keresd meg Poldit a helyszíneken. A kiskutya mindegyiken ott van, csak a nagy kavalkádban meg kell találni és van olyan helyszín, ahol bizony ez nem is olyan egyszerű. Lehet olyat is játszani, hogy ezt és ezt a foglalkozást melyik helyszínhez kötné a gyerkőc és miért? Azt is lehet játszani, hogy letakarjuk a nagy képen a címkét, amin a foglalkozás neve szerepel és a gyermeknek ki kell találni a környezet, az öltözet és a tevékenység alapján, hogy az melyik foglalkozás lehet. Olyat is lehet játszani, hogy ugyan egy adott foglalkozást egy adott helyszínhez kötöttek, de vajon a gyerek még milyen helyszínekhez tudná kapcsolni. Pl. a barista csak a luxushajón dolgozhat? Mi van akkor a szállodával, ott nem dolgozhat? És az áruházban? Ugye ott már kevésbé valószínű, hogy baristával fog találkozni, míg a szállodában nagyobb eséllyel. De ami a legjobban tetszett, hogy megmozgatja még a felnőtt fantáziáját is a sok A3-as méretű kép, mert rengeteg rajta a "mozgás" és a kellék, bőven lehet miről beszélgetni és órákig el lehet egy képet nézegetni. Külön történeteket is lehet "gyártani" a gyereknek a képek alapján és ha a gyerkőc is kíváncsibb természet, biztos, hogy rá fog kérdezni, hogy az a bácsi kinek integet a vonatról? Meg lehet hozzá keresni a feleségét és a gyerekét a képen, hogy nekik integet, stb. Ha a szülő a gyerekkel együtt lapozgatja a könyvet, akkor nagyon jó és érdekes beszélgetések sülhetnek ki belőle és véleményem szerint növelik a gyerek kreativitását és próbára teszik a fantáziáját is.

  A foglalkozásokhoz kapcsolható rajzok, a képi világ és a vicces karakterek nemcsak kedvet csinálhatnak egy szakmához, de rávezethetik a gyereket és akár a szülőt is arra, hogy beszéljenek a "mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésről. A szülőnek így lehetősége van egy kicsit arra, hogy kitalálja, a gyerkőcöt mi foglalkoztatja a legjobban és később ezekre tud figyelni vagy segíteni őt, és el is mondhatja neki, hogy ehhez miket kell tanulnia, illetve a szakma előnyeit és hátrányait. Persze, még túl korai egy hatévessel ilyenekről beszélni, de ártani nem árthat. Ha pl. a gyerek beleszeret a tolmács munkába, akkor lehet azt tervezni, hogy a következő Karácsonyra kap egy gyerekeknek szóló képes szótárt (én pl. imádtam gyerekkoromban a Tesz Vesz Város szótárát). Ha festőművész szeretne lenni, akkor lehet neki venni festéket és ecsetet, stb. Az is lehet, hogy a következő héten már másik szakma tetszik neki, de legalább foglalkozik vele és elereszti a fantáziáját, ábrándozik. Az is lehet, hogy megmarad az egyiknél és tényleg lehet neki benne segíteni. Én pl. a mai napig hálás vagyok a szüleimnek, hogy hatévesen már angol órákra járattak, mert sose volt gondom a nyelvvel és más nyelvekkel sem a későbbiekben. Persze a következő évben már újságíró akartam lenni, később pedig nyomozó, de gyermeki logikával mindegyikhez be tudtam illeszteni a nyelvtanulást, hiszen mindenhova jól jön. 

  Rövidke könyv, de tele van hasznos információkkal, megannyi játéklehetőséggel, mókás és gyönyörűen kidolgozott rajzokkal, nagyon sok történettel, amiket ki lehet találni és el lehet mesélni a gyereknek. Megmozgatja a fantáziát és még akár el is indíthatja valamerre a gyerkőcöt, ha nem is szakmaválasztásban, de egy képességének vagy érdeklődésének megfelelő hobbi kiválasztásában, ami ki tudja, hogy még mire lesz jó neki a későbbiekben. Sose tudni. :)
_____________________________________________________________________________________Értékelés: 5/5 pontból
Tetszett: a rajzok, a rengeteg lehetőség, ami a 72 oldalban rejlik
Nem tetszett: a definíciók szóhasználata miatt néha további magyarázatra szorul egy foglalkozás
Fordította: Homok Szilvia
Oldalszám: 72 oldal
Kiadó: Betűtészta Kiadó 
____________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 

  A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába! 

  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

1. állomás
1910-ben született amerikai rajzfilmkészítő, aki társával, Joseph Barberával 1957-ben alapította meg világhíres stúdióját. A párosnak olyan sikermeséket köszönhetünk, mint a Tom és Jerry vagy a Hupikék törpikék. A keresett személy 90 éves korában, 2001-ben hunyt el.

 a Rafflecopter giveaway

____________________________________________________________________________________
 További állomások 

12.15. - Könyvszeretet (Válassz foglalkozást! ) 
12.15. - Szembetűnő (Papírbabák)
12.16. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.)
12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda)
12.18. - Könyvszeretet (A varázslatos Circus Mirandus)
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás)
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.)
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12.22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)
_____________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...