2015. december 13., vasárnap

Alexandra Bracken - Sötét játszmák

   A Maxim Kiadó jóvoltából tovább követhetjük Ruby és a többiek kalandjait a Sötét elmék folytatásában, a Sötét játszmákban. Merre tovább a képességekkel? Erre keresi a választ a Blogturné Klub hat bloggere dec. 11-e és 21-e között. Ha pedig ügyesen kalandoztok a szereplőkkel, a könyv három példányának egyike is a Tiétek lehet! 

Alexandra Bracken - Sötét játszmák 

Miért pont ez? Az első rész után kíváncsi voltam a folytatásra.

Fülszöveg: Ruby sohasem akart különleges lenni, de az Amerika tizenéveseit megtizedelő betegség következtében kialakult egy új adottsága: képes behatolni bárki tudatába. Sajnos ez a képesség majdnem az életébe került. Már nincs visszaút, így el kell döntenie, mihez kezd ezzel az új lehetőséggel. A Gyermek Liga vezetőjének választja, hogy együttes erővel szálljanak szembe a felsőbb hatalmakkal. A többiek sorsa Ruby kezében van, de ő még kétkedve tekint magára. 
  Eközben kiderül, hogy fontos, eddig eltitkolt információk maradtak fenn a betegségről, amely az amerikai gyerekek többségét elpusztította, Rubyt és másokat pedig rettegett és gyűlölt kitaszítottakká változtatta. Ám az igazságot rejtő bizonyíték tévedésből Liam Stewarthoz került. Ruby egykor mély érzelmeket táplált iránta, és úgy hitte, Liam lesz a jövője, de mostanra minden megváltozott. A lány elindul a reményvesztett, jog és rend nélküli országban, hogy megtalálja a fiút és a válaszokat, hogy mi okozta a katasztrófát, amely az ő életét és Amerikát is szétzilálta. Azt kell eldöntenie, régi barátaihoz legyen-e hűséges, vagy fogadalmához, hogy a Ligát szolgálja. Ruby mindent megtesz, hogy megvédje azokat, akiket szeret. De mi van akkor, ha a háború megnyerése önmaga elvesztésével jár? 

Vélemény: Tavaly ugyan nem lett kedvencem az első rész, mert megvoltak a maga hibái, de szerettem. A függővég és a világ felépítése, illetve a sok nyitva maradt kérdés miatt kíváncsi lettem a folytatásra. Örülök neki, hogy folytattam a sorozatot, mert a második kötet klasszisokkal jobban sikerült, mint az első rész. Ez azért is meglepő, mert általában az első részek szoktak ütősek lenni és a folytatások gyengébbek, de ez a sorozat megint egy a kevés kivételek közül. Ebben a részben szinte nem is találtam hibát, ha van is benne, annyira elhanyagolható, hogy említésre sem érdemes. Imádtam minden egyes sorát és nagyon várom a befejező részt. Míg az első kötettel az volt a bajom, hogy sok volt az ismétlés és az üresjárat, ami miatt vontatottnak éreztem, ez a rész annál izgalmasabbra sikeredett. Egész végig akcióból akcióba "vetettem magam" a szereplőkkel, pörögtek az események, összeszedettebb volt a világkép is, a kevéske romantika pedig szép és kedves volt. 

 Már a kötet elején egy bevetésen látjuk Rubyt, a Gyermek Liga egyik ügynökét kell kimentenie a csapatnak. Ruby egy ideje már a Gyermek Liga "katonája", így amikor a második kötetben találkozunk vele, sokkal keményebb és felnőttebb. Igazi badass csaj lett belőle, aki nagyon komolyan veszi a feladatát. Jó harcos lett, a képességeit is már jobban tudja használni, jobban tudja kontrollálni. Ha nem bevetésen van éppen, akkor folyamatosan kiképzésen vesz részt vagy pedig foglyokat vallat a képességének köszönhetően. Ruby képes az emberek agyába behatolni, emlékeket elvenni, kicserélni vagy képes irányítani őket az elméjükön keresztül. Tökéletes vallató, hiszen a képességét nem lehet kijátszani, nem lehet őt átverni, ezért is annyira értékes a Gyermek Liga számára. 

  Ruby szépen bedolgozta magát a Gyermek Ligába, de hamar észreveszi, hogy ez a rendszer sem működik tökéletesen, hiszen mindenhol ott vannak az árulók vagy a törtetők. Alban, a Gyermek Liga vezetője és így a szervezet célja is, hogy kiszabadítsák a pszi-gyerekeket, főleg a táborokból. Vannak azonban olyanok, akik inkább nem megmenteni, hanem kiirtani szeretnék a gyerekeket, elsősorban a gyengékkel kezdve, akik amúgy is haszontalanok. Ruby megpróbál senkihez sem kötődni, hiszen nagyon megsínylette az előző csapatának szétválását, a barátainak és szerelmének elvesztését, de egy idő után mégis sikerül annyira közel kerülnie új társaihoz, hogy törődni kezdjen velük és személyes okokból is érdekelni kezdje a Gyermek Ligán belüli rendszerbomlás. Valaki a bevetéseken balesetnek állítja be a pszi-gyerekek halálát, ezzel lefedve a kiirtásukat. Egyik új társának, a 14 éves Judenak is, csak idő kérdése, hogy mikor lesz veszélyben az élete. 

A regény eleji bevetés során volt szerelmének, Liamnak a bátyját, Colet sikerül kimenteniük, aki egyben befolyásos ügynöke a Gyermek Ligának. Mikor Rubynak ki kell őt "vallatnia", megdöbben a látottakon. Colet valójában nem leütötték és ismeretlenek vittek el tőle egy fontos memóriakártyát, hanem az véletlenül Liamhoz került. Ruby kénytelen hazudni a Gyermek Ligának a memóriakártya hollétéről, hogy ezzel megvédje a szökésben lévő Liamot. A lány titkos feladatként megkapja Coletól, hogy keresse meg Liamot és a kártyát, amin olyan fontos és szupertitkos információk találhatók, amik megrengetnék az egész világot és esélyt adnának a pszi-gyerekeknek a túlélésre és a szabadságra. Az első kötetből már megismert menetelés, menekülés és hajsza megkezdődik, de most már az ismétlődő sallangok és üresjáratok nélkül. Ebben a kötetben olyan gyorsan pörögnek az események, hogy szinte fel se tud lélegezni az ember két akciójelenet vagy döbbenetet okozó információáramlások között. 

Ruby, hogy megtalálja Liamet, kénytelen magával vinni Judeot, a fiatal kis Zöldet, aki gyakorlatilag egy kölyök kocka srác. Sem tapasztalata nincs, sem hajlandósága a harcra, sem pedig megfelelő kiképzése vagy fizikuma, ráadásul túlparázik mindent, túlérzékeny és állandóan összeesküvés elméleteket gyárt. Később a kis csapatuk kiegészül új szereplőkkel és régi ismerősökkel, de addig nagy utat tesznek meg és folyamatosan harcban állnak. Most már nem csak a Nemzeti Gárda elől, a Pszi katonák elől, nem csak a Gyermek Liga elől menekülnek, hanem beleszaladnak ellenséges szabad pszi-táborba, felnőttekbe és fejvadászokba is. Senkiben sem tudnak megbízni, az egész világ ellenük van és minden egyes lépésüknél megvan annak az esélye, hogy valaki elkapja vagy megöli őket. Hamarosan az is kiderül, hogy sokkal nagyobb baj is van a háttérben, mint a memóriakártya és a Gyermek Ligán belüli nézeteltérések és hatalmi harcok. Egész Amerika és talán az egész világ társadalmát érintő információk birtokába jutnak és ehhez a harchoz ők már nagyon kevesek. 

  Imádtam, hogy a regényben ennyi jól kidolgozott akciójelenet volt és hogy a világ is sokkal összeszedettebb. Olyan volt, mintha egy nagyon jófajta kémregényt olvasnék, ahol az információk áramlása hatalmas jelentőséggel bír, miközben emberi életeket is kockáztatnak. Egyben egy roadtrip regény is volt, hiszen a csapat folyamatosan úton van és Amerika jó néhány államát bejárják, ezáltal nem csak a Gyermek Liga  földalatti létesítményét, hanem egész Amerika szétesett világát is "láthattam", ami olyan volt, mint sok kis világ a világban. Külön világa van a szervezeteknek, teljesen külön világot alkotnak a pszi-gyerekek szabadcsapatai, a fejvadászok világa is merőben más, mint a többi és az egyszerű felnőttek, a társadalom többi része is egy teljesen különálló világot alkotnak. Mindenki máshogy látja a társadalmat, a politikát, a gazdaságot, mindent. Mindenki más és más információk birtokában van és ezáltal más és más céljaik is vannak. Hatalmas a káosz, szinte megoldhatatlannak tűnik egy normális társadalom visszaállítása és a béke. Borzasztóan nagy befolyása van a politikának, sok szülő azt sem tudja, hogy milyen helyen és állapotban vannak a gyerekeik, azt hiszik, hogy egy olyan táborban vannak, ahol meggyógyítják őket és jól bánnak velük. Sokan pletykának tartják azokat a szörnyű híreket, amik néha kiszivárognak. Az írónőnek sikerült ugyan rendszereznie a regény világát, de annyi kérdés lett nyitott és annyira sikerült megcsavarnia a szálakat, hogy fogalmam sincs milyen megoldást fog kitalálni. Borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy hogyan fogja tudni feloldani ezt a lehetetlen helyzetet. 

  A regény hangulata már nem volt annyira komor, mint az első köteté, annak ellenére, hogy a szerelmi, érzelmi szál és a humor kevesebb volt. Inkább feszült hangulatú, érdekes és izgalmas volt a regény. Amennyi minden történt benne, annak csak a töredékéről írtam a bejegyzésben, hihetetlenül összetett és eseménydús lett. A szerelmi szálban keletkező problémát nagyon jól megoldotta az írónő és kifejezetten tetszett, továbbiakat a spoilerek miatt nem írok. Az újonnan belépő karakterek közül kiemelném Judeot, Colet és Vidát. Mindegyik szereplőt nagyon megkedveltem, Judeot a kockasága és érzékenysége miatt (imádnivaló volt a srác), Colet a vagánysága, lazasága és pimaszsága, de egyben kitűnő katonai képességei miatt, Vidát pedig a szarkazmusa és vadsága miatt. Rubyval az első részben sem volt különösen bajom, most viszont nagyon megkedveltem. Érettebb és vagányabb lett, egy erős, harcos nő, de közben mégsem vált hideg gyilkológéppé, mert akármennyire is tiltakozott az érzelmek ellen, azok mindig felülkerekedtek rajta és a védelmező ösztöne nem hagyta, hogy magányos harcossá váljon. Törődött a csapattal és ők is vele, egymás támaszai voltak lelkileg is, ami segített valamennyire Ruby belső vívódásainál. 

  Szerintem ez a sorozat kihagyhatatlan, szóval ha még nem olvastad az első részt, erősen ajánlom, megéri elkezdeni, még akkor is, ha az első rész egy kicsit vontatott volt. A második kötet akkora élményt nyújt, hogy meg lehet bocsátani az első kötet kezdeti bukdácsolásait. Ha az elsőt olvastad, de nem tetszett annyira, hogy folytasd, szerintem mégis érdemes megpróbálni. Nagyon rég olvastam ennyire jó, ütős és izgalmas könyvet a műfajból. 

_____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Ruby, Jude, Cole, Vida, Liam
Tetszett: a jól felépített világ, a karakterek, a sok izgalom és akció
Nem tetszett: -
Fordította: Bozai Ágota
Oldalszám: 478 oldal
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
_____________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

Kedvenc főszereplőink visszatérnek! Ezúttal a játék nagy egyszerű lesz: arra vagyunk kíváncsiak, mennyire emlékeztek, mit is mondtak a szereplők az első részben. Minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik szereplőtől. A feladatotok csupán annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, kitől is származik az idézet. Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a könyv három példányának egyike! 

 Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, ha az értesítéstől számított 72 órán belül nem jelentkezik valamelyik nyertes, újat sorsolunk! 

 “Lehet, hogy sok mindennek lehet engem nevezni, lehet, hogy borzasztó vagyok, de nem akarom, hogy tulajdonságaim listájában a gyilkos is szerepeljen.”

 a Rafflecopter giveaway

_____________________________________________________________________________________
 További állomások 

12/11 CBooks 
12/13 Könyvszeretet 
12/15 MFKata Gondolatai
12/17 Letehetetlen
12/19 Deszy Könyvajánlója
12/21 Always Love a Wild Book
_____________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...