2015. december 16., szerda

Fabian Lenk - Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1. - Az aranyváros titka

  Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre!

Fabian Lenk - Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1. - Az aranyváros titka

Miért pont ez? A nyomozós sztoriknak sose tudok ellenállni, teljesen mindegy, hogy melyik korosztálynak szól. A nyomozás, az nyomozás.

Fülszöveg: Dr. Dark magánnyomozót és ikreit, Leandrót és Lunát egy izgalmas küldetés a perui dzsungelbe hívja. Theo, az eltűnt kutató nyomába erednek, aki egy titokzatos inkaváros felfedezője. Ám az esőerdő sok veszélyt rejteget! Dr. Dark és csapata repülő motorbicikliken, különleges védőszemüveggel felszerelve veszélyes nyomozásba kezd. Velük tart Tinnie, a kissé beszédhibás robotasszisztens is...


Vélemény: De örültem volna gyerekkoromban, hogyha ilyen könyvek lettek volna! Gyerekeknek szóló krimi, kalandregény, modern dolgokkal megspékelve, kívül-belül szép rajzokkal, fényes lapokkal, kemény borítós, picike és vékony, mégis egy jól felépített izgalmas és kerek történet van benne. Fiúknak-lányoknak egyaránt szórakoztató történet és sorozat lehet a Dr. Dark hihetetlen kalandjai, ami egyúttal tanít is és meghozhatja a kedvet a krimi műfajához. Az író felnőtteknek írt először krimiket, majd a gyerekeknek is, majdnem 150 gyerek és ifjúsági regényt alkotott, melyek többségét 14 nyelvre lefordítottak. Az illusztrátor, Alexander von Knorre is nemzetközileg elismert alkotó és képregény-rajzoló. Ketten egy nagyon klassz könyvet hoztak össze.

 A regény belső borítóján láthatjuk a Dark kastélyt, ahol a kicsiny és furcsa család él, majd a következő oldalon meg is ismerhetjük a csapatot. Dr. Dark, az apuka a különleges esetek nyomozója, de egyben vagyonos kutató is. Ikergyerekei Luna és Leandro tíz évesek, de már sok mindent láttak a világban és korukhoz képest nagyon okosak. Mindezt az édesapjuknak és tanítóiknak, Fantasio Fresser professzornak és Quick Nicknek köszönhetik. A nyelveken és az alaptantárgyakon kívül még karatézni is tanulnak a srácok. Tanítóiknak szintén van más foglalkozása is, Quick Nick egyben a kastély kertésze, Fantasio Fresser pedig ügyes feltaláló, aki a bevetések előtt mindig feltalál valami új kütyüt, amit a Dark-csapat hasznosítani tud a nyomozás során. Emellett még ott van Paula Pain, a késdobáló szakácsnő is, illetve a két legjópofább figura, Tinnie, a kis beszédhibás robot és egy embernek tűnő, nagyon nagy robot, Rob, akinek gyengéje a gumimaci és az akkuja is. Ők tehát a csapat, akik bemutatkoztak az első résszel, Az Aranyváros titkával. 

  Első ügyük egy eltűnéses eset. Mister Canterbury, egy kutatási projekteket támogató szervezet, az S.O.R.D. elnöke azzal keresi meg Dr. Darkot, hogy kutassa fel eltűnt vejét és vele együtt az inkák rég elveszett városát, Paititit vagy ismertebb nevén Eldorádót. Theophillus Etzel, zoológus állítólag azután tűnt el, hogy felfedezte ezt a ritka régészeti lelőhelyet, a kutatókból álló csoport tagjai a hír után több nappal később sem találtak rá tudós társukra. Dr. Dark elvállalja az estet, így gyerekivel és a két robottal elindulnak Peruba, hogy az eltűnt tudós és a felfedezett város nyomára bukkanjanak. Természetesen Dr. Dark nem tervezte, hogy négyen mennek, de Tinnie, a kisrobot addig-addig nyúzza Leandrot, míg végül a fiú becsempészi a hátizsákjába. Innentől nagyon kalandos útjuk lesz, kikötnek egy dzsungelben, banditák támadják meg őket, majd találkoznak mérges pókokkal és kígyókkal, esznek kukacot is, vadvízi evezésben lesz részük, Robnak lemerül az akkuja, természetesen olyan helyen, ahol véletlenül sincs áram,Tinnie hősködik, találkoznak bennszülöttekkel is, párszor csapdába is kerülnek. Mindezek mellé aprólékosan kidolgozott képek adják meg a kalandos és izgalmas hangulatot. 

  A történet kedves, bájos, a kisrobotnak is köszönhetően végig vicces is, kalandos, pörgős, érdekes és rejtélyes. Dr. Dark a biztonságot nyújtó csapatvezető, az ikrek talpraesettek, Rob nagy mamlasz létére vicces a gumimacis dolgaival, de a legnagyobb kedvencem Tinnie volt. Tinnie nem lett egy tökéletes robot, mindig valamijét elhagyja és ráadásul beszédhibás is, ami miatt olyan, mintha akcentusa lenne. Minden egyes mondanivalója is így lett leírva. Tinnie bátor, nagyon sok energiája van és állandóan viccet csinál mindenből, de nem idegesítő, hanem lelkesítő módon. Nagyon pozitív hangulata volt a regénynek és talán ezért is kapcsolt ki maximálisan. 

  Tetszett a regény tanító része is, ami a kalandok mögé bújtatva volt jelen. Már maga a helyszín, Peru elég egzotikus ahhoz, hogy megmozgassa a gyerek fantáziáját, de közben az inkák kultúrájáról is többet megtudhat, mégsem érzi úgy, mintha történelem tankönyvet olvasna. Ha a rajzok nem lennének, akkor is bele tudtam volna élni magam az egzotikus kalandba, mert nagyon frappánsan lett megírva. Emellett izgalmas is volt a sztori, mert a hősök mindig beleütköztek valami akadályba vagy problémába, amiket le kellett küzdeni és nagyon frappánsan meg is oldották, amitől legyőzhetetlennek tűnt a csapat. A nyomozás szál is nagyon jól sikerült, persze nem olyan komolyságú krimire kell számítani, mint a felnőtteknek szóló regények esetében, de nem is volt annyira egyszerű, hogy a gyerkőc rögtön kitalálja a rejtélyeket.

  A Kiadó nyolc éves kortól ajánlja a regényt, amivel egyet is értek. Az ennyi idős gyerek már jobban oda tud figyelni a hosszabb sztorikra (azért egy-két órába beletelik, mire egy felnőtt elolvassa a kisregényt, hát még egy gyerek). Az igényesen megírt, illusztrált és kiadott regény a nagy betűivel még kedvet is csinál a könyvhöz a nem régóta olvasni tanuló gyerek számára vagy a nagyobbak, akár tizenkét évesek számára is. Ez egy jó kis ifjúsági krimi és kalandregény, így a nagyobbak is élvezni tudják a sztorit. A Dark csapat debütálása nálam sikert aratott, megyek is olvasni a második részt és a következő ügyet.
_____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Tinnie, Rob
Tetszett: a rajzok, a történet könnyedsége
Nem tetszett: -
Illusztrálta: Alexander von Knorre
Fordította: Fodor Zsuzsanna
Oldalszám: 138 oldal
Kiadó: Betűtészta Kiadó
_____________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

3. állomás 
Amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, szinkronszínész és rajzfilmgyáros. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Olyan egész estés mesék köthetők a nevéhez, mint a Pán Péter, a Hamupipőke vagy a Csipkerózsika. 

a Rafflecopter giveaway

_____________________________________________________________________________________
 További állomások

12.15. - Könyvszeret (Válassz foglalkozást!)
12.15. - Szembetűnő (Papírbabák)
12.16. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.)
12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda)
12.18. - Könyvszeretet (A varázslatos Circus Mirandus)
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás)
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.)
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12. 22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)
_____________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...