2015. november 23., hétfő

Jacob Grey: Vadak - A fehér varjú hangja (Vadak #1)

  A Kolibri Gyerekkönyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jacob Grey Vadak – A fehér varjú hangja című regénye, a Vadak sorozat első része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt a fiút, akit varjak neveltek fel, fedezzük fel vele és három hű társával együtt a múltban rejlő titkokat. 
 Az út első napjára 2015. november 22-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Vadak világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Vadak – A fehér varjú hangja című könyvből. 

Jacob Grey: Vadak - A fehér varjú hangja (Vadak #1) 

Miért pont ez? Egy fiú, akit varjak neveltek fel? Szerintem nem kérdés, hogy miért érdekelt a sztori. 

Fülszöveg: Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit. 
 ,,Az idegen kopogtat, majd elfordítja a fejét. Egyenesen Krára néz. Most a varjak is elmentek, és a világon senki nincs itt, csak Kra és az idegen. 
 A fiú egy aranygyűrűt pillant meg a férfi mutatóujján. Az ékszer ovális felületére valamilyen képet véstek. Egy pók potrohának és nyolc lábának éles vonalait. 
A férfi alig mozgó ajkakkal suttogja:
 - Érted jöttem!" 


Vélemény: Először én még nem ezzel a fülszöveggel találkoztam, hanem azzal, ami ténylegesen a keménykötésű könyv külső papírborítójának fülecskéjén van. Az abban leírtak alapján olvasni akartam a könyvet még annak ellenére is, hogy gyerekeknek szóló irodalom, inkább a tinédzserkor kezdetén lévő fiataloknak szól. A sok stressz és rossz után, ami a világban van, illetve a néha nyomasztó történetek közepette kimondottan szerettek újabban gyerekirodalmat olvasni, mert nagyon jól kikapcsol és elszórakoztat. A gyerekeknek szóló könyvek nem akarnak nagy életigazságokat durván körüljárni, a történet szálai nem futnak követhetetlenül vagy nagy figyelmet igénylően szerte széjjel, a brutalitás sincs jelen bennük. A rossz fogalma és a valóság is árnyaltabban jelenik meg a gyerekeknek szóló regényekben. A Vadak tökéletesen hozott minden olyat, amit elvártam tőle a fülszöveg alapján. Nagyon-nagyon megszerettem a történetet, a folytatásokat mindenféleképpen a kezembe fogom venni és most már más szemmel tekintek a varjakra is. Annyira megszerettem a regénybeli varjakat, hogy legszívesebben örökbe fogadnék egyet. Úgy látszik, hogy ez egy ilyen év: idén minden cuki állatot/lényt örökbe akarok fogadni. 

A Vadak története egy izgalmas, varázsos, gyerekszinten nyomozós, kalandos és bájos történet. Mindenféleképpen ajánlom a gyerekeknek, majd a közvetlen környezetemben is kampányolni fogok mellette.

A főhős kisfiút varjak nevelték fel. Miután a szüleit megtámadta és megölte egy rejtélyes és ijesztő figura, aki a pókokhoz köthető (Szövőember), a kis Krát kimentik a varjak a házból és különböző varjúgenerációk nevelik fel. Kra később már közös fészket épít a parkban egy fán. A történet idején három segítője akad: Morc, a mindig morgó varjú, Rikacs, az állandóan éhes kölyökvarjú és Tejes, a hófehér, vak és bölcs varjú. A kisfiú érti a varjak beszédét, társalogni tud velük, de egy kedves könyvtáros nő és az általa adott könyvek segítségével az emberekkel is tökéletesen megtanult  kommunikálni, bár igénye nincs rá. Krát nem különösebben zavarják a mostohakörülmények, hiszen neki ez a természetes, ebben nőtt fel, ő is olyan, mint a varjak. Néha viszont hiányolja a szüleit és a családot, ezért is figyeli a fáról a nem messze lakó családot. 

  Egyik nap bajt észlel a figyelt család háza körül: a szökésben lévő rabok veszélyt jelentenek rájuk. Kra számára kiderül, hogy az apa a szomszédos börtön igazgatója, emiatt pedig még Lydia, a kislánya élete is veszélyben forog. Kra a segítségükre siet, így felfedve ezáltal a kilétét. A családdal való találkozásnak köszönhetően a sorsa összefonódik az övékével, a rabok miatt pedig elindul egy olyan úton, ami veszélyekkel és titkokkal teli. Lydia segítségével a Szövőember nyomába szegődik, hogy igazságot szolgáltasson a szülei halála miatt, valamint hogy megmentse a Vadak faját és megakadályozzon egy nagy háborút. 

  Érdekes volt a Vadak fajáról olvasni, ez tette igazán különlegessé a sztorit és megmagyarázta, hogy Kra nem egy különc fiú, hanem egy Vad, aki a varjakhoz nem csak úgy kapcsolódik, hogy érti a nyelvüket, hanem irányítani is tudja őket, a legendák szerint pedig még talán maga is képes varjúvá változni. Sok Vad bújik meg az emberek között titokban, mindegyik képes valamilyen állat nyelvét megérteni, képes őket tömegével irányítani. Természetesen a Vadak világában is vannak jók és rosszak, akik szemben állnak egymással. Itt is megjelenik a főgonosz, aki "világuralomra" akar törni, ez pedig nem más, mint maga a Szövőember, aki Kra szüleinek haláláért és még rengeteg állat és Vad haláláért felelős. 

Kimondottan tetszett a gonoszok és a főgonosz karaktere, illetve a múltbéli háború története. Kellőképpen tragikus volt a háttérsztori, hogy egy gyerek át tudja érezni a rosszat és érzékelni tudja, hogy baj van a könyv világában, de annyira nem ment bele véres részletekbe, hogy ne olvashassa el mondjuk egy tizenkét éves. A gonoszok is kellőképpen rosszak voltak, de a mesékre jellemző kifigurázás is jelen volt benne, hogy enyhítsen egy kicsit a karaktereiken, hogy ne legyenek a gyereknek rémálmaik miattuk. 

A főhős fiú és a mellékszereplők is mind egytől-egyig szerethetők voltak és a korukhoz méltón viselkedtek. Nem éreztem egyik gyereket se koravénnek, sem pedig ostobának és szerencsétlennek. Megvolt bennük a fiatalos lendület, a gyerekekre jellemző naivság, de a cél eléréséhez szükséges makacsság és elszántság is. Szimpatikusak voltak a felnőtt Vad szereplők is, példamutatóak és segítőkészek voltak. Egy pillanatra sem kezelték le a gyerekeket, hanem tisztelettel bántak velük. 

A varjakat pedig egyenesen imádtam, főleg Rikacsot. Nagyon vicces párbeszédek köszönhetők a varjaknak és a szerethető figurájuknak. Morc állandóan morgolódott valamin és ő próbált lenni a józan ész, próbálta terelgetni a többieket, egy kicsit merev volt. Rikacs kölyökvarjúként hozta a formáját, hebrencskedett, vicceskedett az idősebbekkel és állandóan ehetnékje volt. Tejes pedig szinte meg se szólalt egész végig, ő volt a vén és csöndes varjú, akiről tudta az ember, hogy figyel a háttérben, mégsem szól bele a dolgokba. Később mégis ő vált az egyik legszerethetőbb karakterré, főleg miután fény derült a személyes élettörténetére. 

A túlvilágon játszódó jelenetek pedig egyenesen elvarázsoltak és egyfajta megnyugvást adtak, ami a gyerek olvasóknak is megnyugvást adhat. Krának lehetősége volt ott találkozni a szüleivel, még ha csak egy röpke pillanatra is. 

Külön kiemelném, hogy azért az író ügyelt arra, hogy nem lehet szemet hunyni Kra életstílusa felett. Lydia apján keresztül valósult meg ez a kritika, ő volt az ugyanis, aki állandóan nevelőszülőkhöz akarta irányítani Krát, hiszen az nem normális az emberek világában, hogy egy kiskorú egy parkban él és árván. Közben persze egyfajta ellenség is lesz ezáltal, mert rajta kívül senki sem, még az olvasó sem akarja, hogy Kra nevelőszülőkhöz kerüljön. 

Nagyon-nagyon ajánlom kicsiknek-nagyoknak. Okosan megírt történet ez, jól kidolgozott, szerethető karakterekkel, bájjal, kalanddal és izgalommal. Az idei legjobb gyerekkönyv volt nálam. Várom a folytatásokat nemcsak a történet lezárása miatt, hanem Kra, Rikacs és a többi varjú miatt is. 

__________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: a varjak, főleg Rikacs, Kra
Tetszett: az egész
Fordította: Magyari Andrea
Oldalszám: 302 oldal
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.
__________________________________________________________________________________
  Blogturné extra 
A varjakhoz köthető mitológia 

A varjakat a hollóval együtt az istenek hírnökének tartották. Nem csak az időjárásról hoztak hírt és a hosszú életet jelképezték, de egyben rossz ómenek is. A szerencsétlenségek és a halál hírnökei is. Bizonyos mondák szerint a varjak nem mások, mint csintalan tündérek madár alakban. Valószínűleg a madarak intelligenciája és okossága miatt párosították őket a tündérekhez. 

A görög–római mitológiában a fehér varjak voltak a hírhozók, de Athéné istennő bekormozta a tollukat, mikor egyszer rossz hírt hoztak. Károgó hangjukat pedig Apollón istennek köszönhetik, egy hazugság leleplezése után megtiltotta a varjaknak, hogy énekeljenek. 

Forrás: wikipédia 
__________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

A Krát felnevelő varjak korukban, színükben és személyiségükben különböznek egymástól, de a varjakat a valóságban nem eszerint különítjük el, hanem fajok szerint. Mi most ezeket a fajokat keressük. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő bejegyzésekben a kiemelt betűk segítségével kitaláljátok, hogy melyik varjúfajokra gondoltunk. A faj nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. 

 Ha kitaláltátok mind a négy faj nevét, esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott Vadak – A fehér varjú hangja regény egy-egy példányát! 

 Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway
__________________________________________________________________________________
 További állomások 

11/22 Dreamworld
11/23 Könyvszeretet
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/25 Deszy Könyvajánlója
__________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...