2015. szeptember 10., csütörtök

Chanda Hahn - Tükröm, tükröm

   A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Chanda Hahn - Tükröm, tükröm... című regénye, a Balszerencsés tündérmesék sorozat második része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt az újabb tündérmeséket. Az út ezúttal is rögös lesz, telve bonyodalmakkal, ám azt azért megígérhetjük, hogy rosszfiúkból, tündérekből, piros almákból és varázslatokból sem lesz hiány. 
  Az utazás első napjára 2015. szeptember 6-án kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más idegenvezetővel kiegészülve barangolhatjátok be a legszebb és legrémisztőbb Grimm mesék helyszíneit. Eközben persze rengeteg érdekességgel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek fődíja - a kiadó jóvoltából - három példány a Tükröm, tükröm... című könyvből. 

Chanda Hahn - Tükröm, tükröm 

Miért pont ez? Nagyon szerettem az első részt a mesés és varázslatos hangulata miatt, na meg Grimm-fan vagyok. 

Fülszöveg: Mina Grime eddig sikeresen túl van már pár küldetésen, és úgy tűnik, egyre leleményesebben talál megoldást a mesékhez. De ahogy a lány egyre ügyesebb, a Történet is egyre nehezebb kihívások elé állítja. Mina érzi, hogy sokkal nehezebb és félelmetesebb dolgokkal kell megbirkóznia, mint korábban. Úgy tűnik, Jared mindent megtesz, hogy elnyerje Mina bizalmát, ennek ellenére az őt körüllengő titokzatosság éberségre kényszeríti a lányt. Legújabb küldetésében a barátai játsszák a főszerepet, de korántsem olyan leosztásban, ahogy azt Mina először gondolta. Közben emberek tűnnek el titokzatos módon, köztük Jared is. És míg Mina próbál szembeszállni a Történettel, elveszíti legerősebb fegyverét, a Gimoire-t. A lány kénytelen teljesen egyedül szembenézni a fenyegetéssel, és úgy tűnik, a mese megoldása csak olyan áron valósulhat meg, ha Mina megbirkózik vele, hogy szerelme, Brody a legjobb barátnője karjaiba fut. Amikor már minden veszni látszik, Mina szerettei veszélybe kerülnek, és a lány már abban is kételkedik, hogy ő túléli-e a próbát. Végső elkeseredésében felteszi a jól ismert kérdést: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken? 

Vélemény: Éppen akkor jelent meg a sorozat első része nálunk, amikor rákattantam a Grimm filmsorozatra, ami teljesen magába szippantott, így keresni kezdtem a hasonló történeteket. Nagyon nagy volt az örömöm, amikor rátaláltam Chanda Hahn sorozatára. Bár a filmsorozat a felnőtt közönségnek készült, míg az írónő regényei inkább a tiniknek és/vagy kisgyerekeknek, ugyanúgy elvarázsolt a Bűbájtalan világa is. Olvastam egy interjút az írónővel, amiben rá is kérdeztek, hogy mennyire ihlette a regénysorozatot a filmsorozat (ezek szerint nem csak nekem fordult meg a fejemben a kérdés), mire a válasz az volt, hogy semennyire. Az írónő már a filmsorozat előtt belekezdett a regényfolyamba, az első kötet a 2010-es NaNoWriMo során íródott. (National Novel Writing Month - amatőr írók versenye, minden évben egy adott hónapban meg kell, hogy írjanak egy regényt egy hónap alatt. Az elkészült regényekre akár kiadók is felfigyelhetnek.) Örülök, hogy az írónő végigcsinálta a versenyt, hogy felfigyeltek a könyvére és, hogy azóta is töretlenül írja az újabb részeket (idén júniusban jelent meg az ötödik kötet külföldön Forever címmel), mert teljesen elvarázsolt a karaktereivel, a mesék sajátos feldolgozásaival, a történettel, a humoros és bájos hangulattal. A második kötet után kijelentem, hogy az egyik kedvenc könyvsorozatom lett. 

Forrás
 
  Egyedüli bajom, hogy rövidek a részek és várni kell az újabbakra, nem tudom egyben ledarálni a sorozatot, de ez csak az én telhetetlenségem. Az első rész óta már egy éve itt motoszkál bennem, hogy jó lenne már olvasni a másodikat, mert annyira klassz hangulata volt az elsőnek, hogy vissza szeretnék menni abba a világba. A hideg idő közeledtével meg egyenesen vágyakoztam egy ilyen mesés, szórakoztató és laza könyvre, ami totálisan kikapcsol. A gyerekkori esték hangulatát hozta vissza a Tükröm, tükröm..., amikor annyira megnyugtató és kényelmes érzés volt bebújni a meleg ágyba vacsi és fürdés után, meginni az esti kakaót és meghallgatni egy mesét a szülőktől. 

  A Tükröm, tükröm... a Hófehérke mesét dolgozta át, amit már a címből is sejteni lehet, de elég egyedi módon, meglepő csavarokkal. Bár a regény utolsó egyharmada érinti igazán a mese feldolgozását, a háromnegyede inkább a háttérbeli szálakat helyezi előtérbe, abszolút nem okozott csalódást a regény. Sőt! Még ha nem is lett volna benne mesefeldolgozás, akkor is élveztem volna az olvasást, mert a háttérben futó szálak sokkal érdekesebben alakultak és a karakterek is elszórakoztattak. 

Forrás
  Mina folytatja a küldetéseket, bár megpróbál kibújni a nagyobbak elől, de mindig rájön, hogy nem adhatja fel, mert akkor a kisöccsének, Charlie-nak kell továbbvinnie a családi hagyományt. Charlie pedig még csak nyolc éves, nem is beszél egy trauma miatt, nem is tudja, hogy mi történik a családban és hogy mivel foglalkozik a nővére. Minán újra és újra felülkerekedik a védelmező ösztön és az elhatározás, hogy megtöri azt a nyamvadt átkot, igenis végigjátssza az összes mesét a Történettel és a Grimoire-ral. A regény háromnegyede erről a vívódásról szól, illetve arról, hogy Mina az istenért sem akarja elvállalni azt a nagy küldetést, ami közeledik, de a Történet mindig keresztbe tesz és minduntalan a következő nagy mese felé tereli Minát, ami végül a regény utolsó egyharmadában teljesedik ki. 

  Mindeközben Mina kisebb-nagyobb kalandokba keveredik annak az idegesítő Jarednek köszönhetően, aki még mindig csak titokzatoskodik, nem hajlandó elmondani, hogy mit tud a Grimmekről, a mese világáról, a Grimoire-ról, a Történetről és nem hajlandó azt sem elárulni, hogy ő kicsoda. Mindig csak ott legyeskedik Mina körül és bosszantja őt, miközben a lány Brody után ácsingózik. Mina szeretné rendbe hozni szerelmi életét, de egyszerűen a sors nem engedi, hogy Brodyhoz közel kerüljön. Ellenben Jareddel több időt kénytelen együtt tölteni, ezáltal egy kicsit jobban nyit a fiú felé is. Rengeteg minden kiderült Jaredről, a mesevilágról, a Történetről, a Grimmekről, miközben szórakoztató kalandokon bukdácsolt át a főhősnőnk. Imádtam azokat a részeket, ahol Jared végre többet szerepelt, ami által jobban megismerhettem. Sok kérdésre választ kaptam, de ettől csak még kíváncsibb lettem a háttérben húzódó nagy összefogó történetre, mert rengeteg újabb kérdés felvetődött.

   A szerelmi háromszögekkel tele van a padlás és már inkább bosszantó, mint izgalmas vagy érdekes, de ebben a sorozatban olyan bájosan van megírva, hogy egyáltalán nem zavart. Eddig is Team Jared voltam, de a második rész után már elvakult Team Jaredes lettem. Minek ide Brody? A szőke, kékszemű, tejfelesszájú, puhány, tedd ide-tedd oda, kis szerencsétlen srác? Persze, ő a szőke herceg, valaki még abban hisz és annak szurkol, de szerintem Jared karaktere sokkal szórakoztatóbb, összetettebb és izgalmasabb. Sosem tudom eldönteni, hogy Mina éppen kinek a pártján áll inkább, de nagyon remélem, hogy végül Jaredet fogja választani. Úgy izgulok értük, mintha a barátaim lennének. :D Jared sokkal jobban megnyílt ebben a részben és nemcsak Minához, hanem hozzám, az olvasóhoz is közelebb került. Brodyt meg végleg leírtam, csak legyintettem rá a jeleneteinél.  

  Mina kisöccse, a család, a barátnő, Nan és az új szereplők is mind szórakoztatók és bájosak voltak, Mrs. Wong (a ház, amiben Mináék laknak, és az alatta lévő kínai étterem tulajdonosa) pedig megint nagyot alkotott. Nagyon gyanússá vált a nő, szerintem tud valamit és fontos szerepe lesz még a későbbiekben. Új szereplők is megjelentek, illetve újabb mesebeli alakok, akik egytől-egyig megfogtak valamivel. Vagy valamilyen tettükkel vagy valamilyen tulajdonságukkal, de kitűntek a háttérből, ez pedig elég ritka, hogy az összes mellékszereplő emlékezetes maradjon.

A képek forrása
  A nyelvezet és a stílus továbbra is könnyen emészthető, kellemes, bájos és vicces, a történet követhető, a karakterek elbájolnak, a varázsos hangulat nagyon erős, egyszerűen nem tudok rosszat mondani. Tényleg. Imádom ezt a sorozatot és izgatottan várom a harmadik részt. Addig is újra fogom olvasni télen az első két részt, beburkolózva a meleg takaróba, teával vagy kakaóval és fahéjas sütivel, kivonom magam a forgalomból és a valóságból. Ez lesz a karácsonyi olvasmányom.

____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Jared, Mina
Tetszett: az egész
Nem tetszett: rövid a könyv
Fordította: Stier Ágnes
Oldalszám: 272 oldal
Kiadó: Maxim Könyvkiadó 
Megjelenés: 2015. ősz
___________________________________________________________________________________
Blogturné extra 
Mount Adams National Park 

A Mount Adams vulkáni hegy lába előtt fekvő erdőben játszódik a könyv egyik legemlékezetesebb és számomra legszórakoztatóbb jelenete. A videóban képeket nézhettek meg a helyről, hangulatos zene kíséretében. 


___________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

Ahogyan a regény címe is jelzi, ezúttal Hófehérke meséje kerül előtérbe, így mostani turnénk során ebbéli tudásotokat teszteljük. Ráadásul rögtön két játékkal! 

Feladat: 
1.) Minden állomáson találtok egy kérdést mellyel nincs más dolgotok, mint válaszolni rá, a megoldást pedig beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ezt ismételjétek meg minden állomáson. 
2.) A kérdések mellett láthattok egy-egy képet is, rajta a Gonosz királynő és Hófehérke fotóival. Csakhogy történt egy kis gubanc. A tündérek viccből összecserélték a film-, és sorozatfeldolgozások párosait, így a ti dolgotok megtalálni, melyik Hófehérke, melyik mostohához tartozik. A képek alatti betűk és számok segítségével párosítsátok össze őket, majd a helyes megoldást írjátok be a rafflecopter erre kijelölt sorába (mindegy melyik helyre). 
3.) Ha megválaszoltátok mind a 5 kérdést, és megtaláltátok az 5 párost, esélyetek nyílik megnyerni a Maxim kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét, vagy az írónő által biztosított ajándékcsomagot. 
4.) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk. 


3.) állomás: 
Hányszor kereste fel a Gonosz mostoha Hófehérkét álruhában? 

 a Rafflecopter giveaway

___________________________________________________________________________________
 További állomások 

09/06 Deszy könyvajánlója
09/08 Dreamworld 
09/10 Könyvszeretet
09/12 Kelly és Lupi olvas
09/14 MFKata gondolatai
____________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...