2015. május 29., péntek

John Green - David Levithan: Will és Will

   Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will és Will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt. 
  A Will és Will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!


John Green - David Levithan: Will és Will

Miért pont ez? Az idegen nyelvű olvasandó listámon már nagyon régóta fent volt, de nem jutottam el odáig, hogy a kezembe is vegyem a könyvet. Aztán felröppent a magyar megjelenés híre, így megint felfedeztem magamnak a regényt.

Fülszöveg: Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Vélemény: "folyamatosan gyötör a kétség, hogy magamat öljem meg vagy mindenkit magam körül." kedves will, ezzel néha én is így vagyok és szerintem a legtöbbünknek van ilyen időszaka, hullámvölgye.
tudom, milyen a depresszió, tudom, hogy a gyógyszer segít, de azt is tudom, hogy nem oldja meg a gondokat. tudod mi oldja meg?
ha erőt veszel magadon és önvizsgálatot tartasz, ha találsz valakit, aki törődik veled és átsegít a bajokon.
például isaac. vele érzed, hogy lazul az a ragdós kulimász, amiben poshadsz. mert mit ad meg neked?
folyamatosan ott van. felvidít. képes elérni azt, hogy szeresd magad és szeretni tudj valakit. szóval ne gyötörjön a kétség, senkinek se kell meghalnia.
ott van neked ő. a nap minden egyes perce rohadtul szar, tudom. kivéve amikor az msn előtt ülsz és várod, hogy isaac írjon.
isaac mindig ír. a világod pedig helyrebillen, a szétcsúszott dolgok újra összeállnak, egyben vagy. mert ott van ő. valaki, aki törődik veled.
és akkor mi van, ha meleg vagy? ugyanazok a vágyaid, hogy szeretni tudj és szeressenek. hogy elfogadjanak és te is el tudd fogadni a másikat.
ugyan még nem láttad és még egy csók se csattant el. a virtuális világban, de ott van. hiszel neki és benne. azt hiszed, hogy ő majd megoldás lesz mindenre, kirángat, elrángat, felemel.
reménykedj benne, bízz is, de ne ő legyen az egyetlen. mert sose tudhatod, hogy a helló és a viszlát között mennyi idő adatik meg nektek.
a viszlát után is fel kell tudni állni.
mini coppert bírjad, jó srác és egy nagy szeretetgombóc. pozitivizmusa, energiája és lendülete fel tudja kavarni azt a poshadt vizet.
ha jól figyelsz, akkor még tanulhatsz is tőle. tanultál is, nem?
mit is tanultál?
próba-bukta-próba-bukta-próba-bukta-próba-az.
ezek a kapcsolatok.
ugyanazt éli át minden egyes ember, mindenhol a világon.
ugyanazt akarja mindenki.
nem vagy egyedül.
maura pedig dögöljön meg. persze képletesen. rosszat ugye nem kívánunk.
de szar dolog a karma. vissza fogja ő még kapni, amit veled tett.
de az lenne a legnemesebb, ha meg tudnál neki is bocsátani.
mindenki mindig elrontja a dolgokat a kapcsolatokban, de meg lehet őket javítani. akarás kérdése.
csak bírni kell.
amit végül tettél miniért, bebizonyította, hogy te is tudsz törődni. nem vagy belül halott, csak azt hitted.
én szeretlek. mindig van legalább egy, aki szeret. néha több is. csak ki kéne szedni a fejed a kútból és körbenézni körülötted.
ugye, hogy jobb így?


Kedves Will!

  Tulajdonképpen mi bajod van? Tudom, hogy sok, de konkrétan mi? Tudom, hogy nehéz ellavírozni a gimnázium őserdejében, a vadonban. Főleg, ha nyíltan kiállsz a meleg barátod mellett, hogy támogatod. Megbántad. De miért is? Mióta baj az, ha szeretünk és elfogadunk valakit és kiállunk mellette? Mit érdekel az téged, hogy a gimnáziumi életedben a peremre szorultál? Meddig is leszel még ott? Nem sokáig. Az életedből egy hangyányit. Tényleg azt hiszed, hogy a gimiben lévő társadalmi státuszod fog jelenteni mindent? Ettől lesz jobb, szebb és sikeresebb jövőd? Inkább hagyd már abba a nyavalygást és legalább ne Minire haragudj, azért aki. Ő szeret téged nagyon. És igenis törődik veled. Jane-t pedig vedd már észre az istenszerelmére. Konkrétan az a bajod, hogy még nem tudod ki vagy és pontosan mit akarsz. Csak annyit tudsz, hogy neked is arra van szükséged, mint mindenkinek a világon, de fogalmad sincs, hogyan kapd meg. Szeretet, elfogadás, törődés, ottlét, figyelem, hallgatás, ölelés és vigasztalás, nevetés. Meg kell tanulnod a módot, hogyan is kapd meg.
Egyet értek a szabályaiddal és mégsem:

1. Fogd be!
2. Szard le!

Nekem is akkor jöttek a kellemetlen élmények, mikor valamelyik szabályt nem tartottam be. De tudod mit? Néha igenis ki kell nyitni a szádat, néha igenis szükség van arra, hogy ne leszarj dolgokat, hanem érdekeljenek. Ha elvágod magad a világtól, az akkor is megtalál. Ez az élet. Próba-bukta-próba-bukta-próba-bukta-próba-az. Mindenben ez a sorrend. 

Örülök, hogy Jane bekerült az életedbe, mert megtanított arra, hogy szerethető vagy és te is tudsz szeretni. Amit Miniért tettél, kárpótolta a barátodat minden egyes hülye szabályszegésed miatt. Mert a barátod. Ezt teszik a barátok. Kitartanak és megbocsátanak. De mindkét félnek meg kell érte dolgozni. Az élet rövid és kemény, a kapcsolatok törékenyek, pont ezért kell tartalmat vinni bele és energiát fektetni a dolgokba a nyöszörgés helyett. 


Kedves Mini/Pici Cooper!

  Nekem Pici maradsz azután is, hogy átjavították végül a neved. Pici, aki ezer fokon ég és ezerrel pörög az élet minden egyes területén. Akinek a szerelmi életéhez tényleg egy csapat kell. Felnéztem a lelkesedésedre és irigyeltem, hogy mennyi szeretetet vagy képes adni. A musicaled nem véletlenül aratott akkora sikert. Fel merted vállalni, hogy ki vagy, hogy meleg vagy. Rájöttem, hogy ugyanazt éled meg, mint a heterók. Próba-bukta-próba-bukta-próba-bukta-próba-az. Akkor miért is vagy más? Nem a szexuális beállítottságod a lényeg. Hanem, hogy milyen ember vagy, hogy ki vagy. Hogy mennyire törődsz, mennyire szeretsz, mennyire tudsz elfogadni. A sikered mögötti igazság, a valódi Te pedig nagyon meghatott. Remek ember vagy, még ha néha túl sok és idegesítő. De inkább száz Pici legyen mellettem, mint egy Maura.

Srácok és mindenki, aki olvassák a bejegyzést!

  A borítón és a címen ne akadjatok fenn. Van, amikor nem a külsőségekre kell adni.A két író valami zseniálisat hozott létre, amit kár lenne kihagyni. Ezt a sztorit, ezeket a karaktereket meg kell ismerni. Hogy miért? Mert iszonyatosan sokat tanít az emberi kapcsolatokról, bemutatja, hogy egytől egyig mindenki szorong, fél, retteg, szomorú és mindenki ugyanazt akarja az élettől és az életben, de ezt mindenki elfelejti és csak a saját poklával foglalkozik. A regény megmutatja, hogy a saját poklod könnyebben elviselhető, ha beengedsz oda mást is, mert legalább nem leszel egyedül. Ha pedig ott van valaki melletted, akkor valami klasszat is ki lehet hozni a pokolból. Nem kell benne ragadni egyedül. Sokan vagyunk, mindig van valaki, aki szeret, csak hagynunk kell, hogy szeressenek. El kell tudni fogadni. Nemtől, kortól, rassztól, vallástól függetlenül. Kategorizálunk, de rohadtul nem ezek határoznak meg minket. Hanem az határoz meg minket, hogyan szeretünk, hogyan figyelünk oda a másikra és hogyan törődünk. Szóval tanácsolom, hogy olvassátok el a könyvet és ti is gondolkodjatok el kicsit a mondanivalóján. Mindenki találhat benne legalább egy mondatot, ami legalább egy kicsi változást hoz. Érdemes.

  
____________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Pici/Mini Cooper
Tetszett: a regény szerkezete, a mondanivaló
Nem tetszett: -
Fordító: Komáromy Zsófia
Oldalszám: 310 oldal
Kiadó: Maxim Kiadó
___________________________________________________________________________________
Nyereményjáték 

  A Will és Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat. Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és incs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway
___________________________________________________________________________________
További állomások

05/23 Kelly és Lupi olvas
05/24 CBooks
05/25 Angelika blogja
05/26 MFKata Gondolatai
05/27 Dreamworld
05/28 Tekla könyvei
05/29 Könyvszeretet
05/30 Media Addict
05/31 Zakkant olvas
06/01 Bibliotheca Fummie
06/02 Always Love a Wild Book
06/03 Deszy könyvajánlója
____________________________________________________________________________________ 

1 megjegyzés:

  1. "...a legjobb barátod. Amikor reggel felébredsz, kikelsz az ágyból, és a lábadat a padlóra téve felállsz. Nem araszolsz ki az ágy szélére, és nem nézel le, hogy ott van-e a padló. A padló mindig ott van. Aztán egyszer csak nincs többé."

    A kedvenc bekezdésem.

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...