2015. május 25., hétfő

Sally Green: Half Bad - Fogság

  A Ciceró Kiadónál jelent meg néhány hete a külföldön már nagy sikert aratott Half Bad sorozat első része a Fogság. 2014-ben a Goodreads év végi versenyén ez a történet bekerült a legjobb debütáló művek döntősei közé, nem véletlenül. Kövesd végig a hat állomásos blogturnét, érdekes véleményeket és információkat olvashatsz erről a különleges könyvről, amiben a fehér nem mindig a jó, a fekete pedig nem egyértelműen a gonoszt jelzi. Izgalomból és feszültségből nem lesz hiány, ráadásként a játékunkon drukkolhatsz a megnyerhető nyereménykönyvért is. 

Sally Green: Half Bad - Fogság 

Miért pont ez? Nagyon szeretem a boszis sztorikat, így nem volt kérdés, hogy ezt a könyvet is el fogom olvasni.

Fülszöveg: nem tudsz írni, olvasni 
de a sebeid gyorsan gyógyulnak, 
még egy boszorkányhoz képest is 
nem bírod ki naplemente után 
a négy fal között 
gyűlölöd a Fehér Boszorkányokat, 
de Annalise-t szereted, 
pedig ő is az 
tizennégy éves korod óta 
ketrecben tartottak 
                                    csak meg kell szöknöd 
                                    és megtalálnod Mercuryt, a Fekete 
Boszorkányt, aki fiúkat eszik 
és mindezt még a 
tizenhetedik születésnapod előtt 
nem nagy cucc 

Vélemény: A Half Bad az egyik legjobb YA fantasy, amihez szerencsém volt, mégpedig azért, mert újat tudott mutatni és nem tudtam ráhúzni azokat a sablonokat, amik a műfajt jellemzik. Voltak hasonlóságok, de maga a stílus egyedivé tette az egész könyvet. Élveztem a könyv olvasását és mindig tartogatott valami meglepetést, sosem tudhattam, hogy mi következik legközelebb. Bátran vegyétek a kezetekbe, ha valami újszerű YA fantasyra vágytok, szeretni fogjátok a Half Badet.

  A fülszöveg írásmódja és stílusa nagyon jól megmutatja, hogy milyen a könyv. Az E/2. személy rögtön beránt a sztoriba és együtt szenveded ki Nathannal, a félvér boszisráccal a fogságot. Nagyon ütősre sikerült ez a rész és meglepő módon megszerettem Nathan fogva tartóját. Ugyan egy szemétláda női boszorkány volt, de ennek ellenére főhősünk rengeteg tanítást kapott tőle és neki köszönheti a jó fizikai erőnlétét is. Mindezek később nagy hasznára válnak Nathannek. Mielőtt azonban azt hinnétek, hogy Nathan nagyágyú, meg kell említenem, hogy nem tud olvasni, így ez eléggé hátráltatja őt később mindenben. Ráadásul még csak egy kölyök, aki nem érti, hogy mi van körülötte, de próbál túlélni. Mindezek miatt szerettem meg a karakterét és ezért szurkoltam neki őszintén, mert látni lehetett benne az esendőséget. Nem egy instant hős.


A szökés utáni részeknél már átváltunk E/1. személyre, amivel még közelebb került hozzám a karakter. Eddig is benne lehettem a gondolataiban, hiszen "végigcsináltam" vele a rabságot és a szökést, de az E/1. személy otthonos, kényelmesebb érzést nyújtott. A szökés után indulnak be igazán az események és innentől kezdve tudjuk meg lassan adagolva, hogy miért is került Nathan fogságba, ki a fene az a Mercury, ki az az Annalise és miért is annyira fontos hősünknek. És arra is választ kapunk, hogy miért fontos a tizenhetedik születésnap. 

A regénynek különleges hangulata van. Hiányzik belőle a YA regényekre jellemző rózsaszín, mindent-nagyon-pozitívan-látunk-még-az-apokalipszis-közepén-is légkör. A Half Baden van egyfajta varázsos köd, és enyhe szomorúság is, nekem az ilyenekről mindig London jut eszembe. Néhol elkapott egy Harry Potterhez hasonló fíling is, de pont abban a pillanatban, hogy átment volna koppintásba, visszavett az írónő egy kicsit és nem lépte át a határt. Imádtam ezeket a részeket, mert teljesen magába szippantott a mágia.

Nathanről az elején semmit sem tudni, csak annyit, hogy fogságban van és meg kell találnia Mercuryt, mielőtt betölti a tizenhetet. Aztán lassan kitárult a világ előttem. Nathan egy félvér boszi, anyja Fehér, apja Fekete. A társadalmat a Fehér Boszorkányok uralják, a Tanácson keresztül. A világ kőegyszerűnek tűnt, nem kellett sokat agyalni a felépítésén, de végül lassan rájöttem, hogy nem minden olyan egyszerű. Ha a Fehér boszik a jók, akkor miért is van rasszizmus még a saját fajtájukkal szemben is? A Tanács miért is üldözi annyira megszállottan a Feketéket, ráadásul saját vadászokkal? Azt aláírom, hogy Marcus, Nathan apja, maga a megtestesült Voldemort ebben a világban, de azt már nem tudtam megemészteni, hogy miért Nathant kell tönkretenni a származása miatt? Ő félig Fehér is és alapjáraton jólelkű srác. Nem inkább az üldöztetés és a sok szemétkedés fogja kihozni belőle a rosszat, a Feketét? A Tanács gyakorlatilag ellehetetleníti az életét. Persze megvan a cél, de akkor is. Szóval van itt dráma rendesen, még egy nagyobb családi is van a háttérben.

  Mindennek tetejébe persze, hogy a szerelmesek sem tudnak együtt lenni. Nathan ugyanis egy befolyásos Fehér Boszorkány család tagjába szerelmes, ami elég kínos ebben a világban. Ráadásul Nathannek menekülnie kell és meg kell találnia Mercuryt, különben meghal. Kizárt, hogy a lányt magával vigye. Lesz egyáltalán jövőjük? 


 Az apró varázsos dolgok (csak a beavatottak számára látható utca, rejtélyes üzenetek, szemek különböző csillogása, stb.) mellett a karaktereket szerettem nagyon. Ha a jó ember/boszorkány mellé példát kéne rakni a szótárban, akkor az Arran lenne, Nathan testvére. Az egyik legkedvencebb tesótörténetem lett az övéké. Azt a szeretetet, odaadást egyenesen tanítani kéne, és akkor nem lenne olyan, hogy rossz testvérek. Gabriel karaktere is nagyon jól sikerült. Ő a vége felé jelenik meg, és míg gyanakodva figyeltem én is, ahogy Nathan, lassan ráébredtem, hogy én nagyon is bírom ezt a srácot. Mercury lénye meg teljesen letaglózott és igazi régi boszis hangulatot adott a regénynek. 

 Nagyon várom a folytatást, nem is kell már sokáig tűkön ülnöm. Nemsokára visszacsöppenhetek ebbe a varázsos világba Nathan-nel együtt és újra ki tudok szakadni a komor valóságból. Hát nem erre jók a könyvek? De. Ehhez pedig jó választás a Half Bad sorozat. Garantáltan elrepít a valóságból.
____________________________________________________________________________________  
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Arran, Gabriel, Nathan
Tetszett: a hangvétel, a narráció
Nem tetszett: -
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Bosnyák Viktória
Kiadó: Ciceró
____________________________________________________________________________________ 
Nyereményjáték 

 Híres boszorkányokat keresünk, filmek segítségével! Van köztük jóságos és gonosz, ezúttal csak annyi a dolgod, hogy felismerd őket a képről és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a filmnek a címét, amiben a képen látható boszorkány játszik! Lesz könnyű, lesz nehezebb, de egyik sem ismeretlen! Sok szerencsét! 

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az értesítő e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

 
 a Rafflecopter giveaway  
____________________________________________________________________________________ 
 További állomások 

05/21 Deszy könyvajánlója 
05/23 CBooks 
05/25 Könyvszeretet
05/27 Kelly és Lupi olvas
05/29 Függővég
05/31 Always Love a Wild Book
____________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...