2015. április 12., vasárnap

Roger Hobbs: Ghostman - A megoldóember

  Egy ember, akiről semmit sem tud senki. Nincs neve, nincs arca, csak munkái vannak, amiket elvégez. Felbukkan, megoldja az ügyet bármi áron, aztán tovatűnik. Csak készpénzzel fizet, csak készpénzt fogad el és nem hagy nyomot a világban. Nagyon érti a dolgát. A bankrablások és az álcázás nagymestere. Ő a Szellem, aki Roger Hobbs izgalmas regényének főszereplője. Négy blogger vállalkozott arra a lehetetlen küldetésre, hogy megpróbálja megismerni A megoldóembert addig, amíg újra el nem tűnik. Tarts velünk, nyomozz az eltűnt pénz után izgalmas kalandokon keresztül és a turné végén nyerd meg a Libri Kiadó által felajánlott könyvet.

Roger Hobbs: Ghostman - A megoldóember

Miért pont ez? Néha kedvet kapok a thrillerekhez is, a Ghostman fülszövege pedig megalapozta a hangulatot. Éreztem, hogy ezt most nekem el kell olvasnom.

Fülszöveg: Nincs bankszámlája, nem használ útlevelet, nincs nyoma egyik nyilvántartásban sem. Nem létezik. A szakmában csak úgy ismerik: a Szellem. Álneve: Jack Delton. Jack régóta bujkáló bűnöző, aki pár évvel korábban bejutott Kuala Lumpur legszigorúbban őrzött bankjába, majd egy rossz döntés következtében a zsákmányt és társait is elvesztette. A banki meló megrendelője azóta is a nyomában van, és amikor rátalál, Jacknek nincs más választása: el kell vállalnia egy újabb veszélyes küldetést. 48 órát kap, hogy a félresikerült kaszinórablásból származó egymillió dollár és a súlyos sebesülésekkel menekülő elkövető nyomára bukkanjon. De nem Jack az egyetlen, aki a pénzt akarja: egy gyönyörű FBI-ügynöknő és egy kegyetlen módszereiről ismert bandavezér érdeklődését is felkelti az ügy, Jack pedig olyan erőkkel találja szemben magát, amelyek elől nem menekülhet… 
  Roger Hobbs huszonnégy évesen megírta első nemzetközi bestsellerét. A Ghostman egy évvel később minden jelentős kriminek járó irodalmi díjat besöpört, huszonöt országban vették meg a kiadás jogait, és nagyszabású film készül belőle. A regény folytatása A nyomtakarító címmel hamarosan olvasható.

Vélemény: A fülszöveg nagyjából lefedi a történetet, ami két szálon fut. Egyszer a jelenben vagyunk, másszor pedig a Kuala Lumpurban történt "ázsiai meló" részleteit ismerhetjük meg, így Szellem múltját is. Mind a két szál nagyon érdekes és izgalmas, de az igazi csavar, ami ledöbbentett, az az "ázsiai melónál" volt. A két szál egyébként összefügg egymással, mert Szellem a Kuala Lumpurban elkövetett rablás során nagy hibát követett el, így adósa lett a rejtélyes irányítónak, aki a mostani melóba ezért rángatja bele. 


  A könyv annyiban másabb a többi krimihez képest, hogy itt magukat a bűnözőket kísérjük szemmel, míg a nyomozás és a rendőrök a háttérben maradnak. A bűnözők és főleg Szellem szemszöge a lényeges. Ráadásul itt nem egy Sherlock Holmes regénybeli gyilkosságról van szó, hanem bankrablásokról, személyiséglopásról, drogokról, pénzmosásról és az ezekhez kapcsolódó gyilkosságokról. Az FBI csak egy ügynöknő alakján keresztül képviselteti magát, aki ugyan fontos szerepet tölt be, de nem sokat szerepel a regényben. (Női olvasóként még azt is feltételeztem, hogy lesz itt valami romantika, de aztán ez nem jött össze.) Szóval "belülről" ismerhetjük meg ezt a világot, amit nagyon részletesen felvázol az író, és még azt is sikerül elérnie, hogy a bűnözőnek, nevezetesen Szellemnek drukkoljunk.

Szellem karaktere nagyon kedvelhető, annak ellenére, hogy ő itt a rosszfiú. Szinte semmit nem tudunk meg róla, csak belső jellemvonásokat, de ez pont elég, hiszen a külső mit se számít nála. Az a dolga, abból él, hogy kiválóan tudja magát álcázni és még papírokat is tud hozzá szerezni. Az álcázás nagymestere, ismer minden trükköt ahhoz, hogy egy pillanat alatt más valaki legyen belőle. Egy kis smink, hajfesték, más ruha, más testtartás, más járás, más beszédstílus és máris a harmincas vagány férfiból, lett egy ötvenes egyetemi professzor pillanatok alatt. Hihetetlenül nagy túlélő, nem is csoda, hiszen roppantul intelligens és pillanatok alatt alkalmazkodni tud bármilyen szituációhoz. Lenyűgöző egy karakter.

 Kimondottan tetszett, hogy az ő alakján keresztül "megyünk végig" a könyv eleji elcseszett meló egyes lépésein. Tulajdonképpen Szellem nyomozza ki, hogy a két ürge milyen hibát követett el, ami miatt félresikerült az akció és az ő feladata megkeresni a pénzt is, ami között még mindig ott van a robbanófesték. Az irányítónak, aki itt a főnök, az az érdeke, hogy még a patronok felrobbanása előtt meglegyen a pénz. És Szellemnek is ez az érdeke, ha életben akar maradni. Bennfentesként végig is tudja vezetni az egész folyamatot, a menekülést, szinte mindent. Nagyon érdekes volt látni, hogy ez a világ hogyan is működik, volt pár áll-leesős pillanatom, pedig azt hittem, hogy már bankrablásos témában sem tudnak újat mutatni. Végig az járt a fejemben, hogy ebből milyen jó filmet tudnának csinálni, aztán eszembe jutott, hogy el is készítik. 

  Az emberek általában nem egyedül rabolnak ki egy bankot, de túl nagy csapatot sem lehet csinálni, mert annál nagyobb a lebukás esélye és a hibalehetőségek. De minimum kell egy irányító, aki kiterveli az egészet és minimum kell egy kormányos, aki megtervezi a menekülési útvonalat, illetve biztosítja a járművet. És persze kell egy olyan is, aki eltakarítja a nyomokat. Mind a három típusnak fontos szerep jut a regényben és bővebben meg is tudhatjuk, hogy valójában ki mit csinál és milyen szerepe van. Emellett még rengeteg érdekességet megtudhatunk pl. a különböző pontokon elhelyezett túlélőcsomagok, a frissen nyomott pénz útja és bevezetése a forgalomba, és a többi, amire laikusként nem is gondolnánk. A legjobban ez tetszett a regényben, hogy az író alaposan kidolgozott minden egyes részletet és meg is osztotta velünk.


  Az események folyamatosan pörögnek, nincs megállás. Egy pillanatig sem unatkoztam, mert vagy akció volt, vagy pedig új infókat tudtam magamba szívni az alvilági létből. Nem is az életforma volt megdöbbentő, hanem a gondolat, hogy a valóságban is léteznek ilyen alakok, akik így élnek. Emellett a vér is folyt rendesen, jó sok lövés eldördült, csak úgy repkedtek a fegyvertípusok nevei is és a drogos jelenetek is elég megdöbbentők voltak. Szellemből egyébként kiváló FBI-os lehetne, van is erre egy mondás "rablóból lesz a legjobb pandúr". Mivel ez sorozatnak indul, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az író megtartja-e Szellemet alvilági figurának vagy FBI-ost fog belőle csinálni.

  Aki szereti a műfajt, a bankrablásos sztorikat és a pörgős regényeket, az bátran vegye a kezébe a Ghostmant. Engem nagyon lekötött, nemcsak az izgalmak és az akciók miatt, hanem a hihetetlenül részletes és jól kidolgozott világa miatt is. Nagyon sok mindent megtudtam erről a világról, amit álmomban sem gondoltam volna. Sokkal kegyetlenebb, mint hittem volna.   
____________________________________________________________________________________  
Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Szellem
Tetszett: a részletesség
Fordította: Nagy Gergely
Oldalszám: 416 oldal
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2015. 02. 27.
____________________________________________________________________________________  
Blogturné extra
Legkeresettebb bankrablók listája

 Ide kattintva egy humoros írást találtok a legkeresettebb bankrablókról. Érdemes elolvasni, engem megmosolyogtatott a téma ellenére.
____________________________________________________________________________________  
Nyereményjáték

 A Szellem Kuala-Lumpurban egy olyan cseles bankrablást követett el társaival, ami minden képzeletet felülmúlt. A férfi és társai egy csomó pénz emelnek el a bankból, de az összeget senki sem tudja. Mivel mi nem vagyunk bankrablók, de tudjuk, hogy milyen különleges pénzeket emelt el Szellem a bankból, így a te segítségedet kérjük. Minden blogon elrejtünk egy papírpénzt, a te feladatod lesz kitalálni, hogy mi a pénz neve. Egy kis segítséget kapsz majd hozzájuk és fotót is csatolunk a pénzről, de nem lesz egyszerű a feladat, mert nem szokványos külföldi valutákról van szó. Nyomozásra fel! Aki helyesen beírja a különleges pénzek nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, annak a turné végén esélye van megnyerni a Libri Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


A ___________ 1962 óta az ország pénzneme. 100 csonból áll, bár ezeket már nem használják. Európai ábécés jele a ₩. Melyik pénzről van szó?

a Rafflecopter giveaway  
 Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győztesnek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk. 

____________________________________________________________________________________  
 További állomások

04/06 Zakkant olvas
04/08 Függővég
04/10 Tekla könyvei
04/12 Könyvszeretet
____________________________________________________________________________________   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...