2014. november 3., hétfő

Holly Black: Red Glove - Vörös kesztyű

Cassel Sharpe tragikus fordulatokkal és meglepetésekkel teli történetét már megismerhettük az első részben. Az átokvetők világa azonban még közel sem oldott meg minden problémát: továbbra is szabadon garázdálkodnak a gengszterek, Cassel bűnöző édesanyja kiszabadult, és nagyban zajlik a politikai háború az átokvetők támogatói és az ellenük törvényeket életbe léptetni akarók között. Vajon hogyan lavíroz a ravasz Cassel ennyi kérdőjel közepette? Ezt tudhatjátok meg, ha velünk tartotok A vörös kesztyű blogturnéban! És ha ügyesen számláljátok meg a nyomokat, még egy példányt is nyerhettek a könyvből! 

Holly Black: Red Glove - Vörös kesztyű 

Miért pont ez? Ugyan nem írtam róla, de olvastam az első részt és imádtam. Muszáj volt elolvasnom a folytatást. 

Fülszöveg: Cassel teljesen mindennapi srácnak tartotta magát, amíg rá nem jött az igazságra: keze egyetlen érintésével képes átváltoztatni bármit – vagy bárkit – azzá, amivé csak akarja. Így történt, hogy Lila, a lány, akibe gyermekkora óta szerelmes volt, fehér macskává változott. Most, hogy Lila visszanyerte emberi alakját, Casselnek örülnie kellene. Csakhogy Lilára szerelmi átkot vetettek iránta, és ha ez az érzelem nem valódi, akkor Cassel semmit nem hihet el neki, bármit tesz vagy mond. Amikor a fiú legidősebb bátyját meggyilkolják, a szövetségiek a segítségét kérik, ugyanakkor a maffia is a nyomában van, mert pontosan tudják, mennyire értékes lehet számukra. Ha életben akar maradni, mindkét oldal előtt kell járnia egy lépéssel. Ebben a játékban, amelyben a vesztest hatalmas veszély fenyegeti, a szerelem átok, és a szélhámosság az egyetlen válasz. 
„Sötéten és veszedelmesen elbűvölő történet” – Cassandra Clare 

Vélemény: Mikor az első rész (White Cat) megjelent, még nem voltam Blogturné tag, csak a követője. Éppen olvasnivalót kerestem magamnak a friss megjelenések között, nem mintha annyira kellett volna a több száz olvasatlan mellé még egy, de hát tudjuk hogy van ez. A könyvmoly hörcsög fajtája akkor érzi magát elégedettnek, ha hemzseg a polc olvasatlan könyvektől. A Turnésok akkor annyira meghozták hozzá a kedvem, hogy be is szereztem az első részt. Természetesen ez is olvasatlanul csücsült utána a polcomon, mert csak elraktároztam a többi mellé. A második rész közeli megjelenése miatt viszont előkaptam és egyszerre daráltam le a két részt. A harmadikat már tuti nem fogom bespájzolni, hanem azonnal nekiugrok, mert ez a sorozat piszok jó. Cassel pedig az egyik legjobb fiúkarakter, akihez valaha szerencsém volt. 

A könyv és a sorozat négy vonzereje

 Az írónő stílusa, a világ és a karakterek annyira jól sikerültek, hogy egyáltalán nem aggódtam a második kötetekre jellemző üresjárat miatt. Ezt a részt akkor is imádtam volna, ha az égvilágon semmi se történik benne, mert nagyon szeretek Cassel "fejében lenni" és "hallgatni" a belső monológjait. Casselnek nem csak jó dumája és szarkasztikus humora van, hanem piszkosul eszes is. Na meg egy kicsit szociopata is. Az írónő nagyon sokat dolgozhatott azon, hogy Casselt igazi szélhámosnak tudja megírni, ezt bizonyítja az is, hogy elég sok háttértitkot tudhatunk meg arról, hogyan is működik a szélhámosok agya. Ezek a részek felértek egy kisebb útmutatóval. Nagyon bírtam azokat a részeket, ahol valamilyen átverést készít elő a barátaival és izgatottan vártam, hogy mi fog kisülni belőle. Olyan stílusa lett az egész könyvnek, mint pl. a Kapj el, ha tudsz című film. Ez az egyik fő vonzereje a könyvnek.


 A második vonzereje a gengszterhangulat. Gyerekkorom óta szeretem a gengszteres sztorikat (a Keresztapa trilógia kihagyhatatlan!), így már az első résznél beleszerettem az Átokvetők sorozatba. Itt is megvannak a nagykutyák, a nagy gengszterfamíliák, a csatlósok és ott van Cassel kaotikus családja, akik próbálnak lavírozni a Brennerek és a Zaharovok között. Mindenki tart mindenkitől, mindenki átver mindenkit és mindenki nyal mindenkinek, abban a hiszemben, hogy valahogy meg tudja úszni azt, hogy kinyírják. Cassel próbál kicsiben játszani és ezen a szinten is maradni (bukméker a suliban, megviccel ezt-azt), de a családja és a város egyszerűen nem akarja őt békén hagyni. Cassel ugyanis az egyik legfélelmetesebb képességgel rendelkezik, amitől még Zaharov is összecsinálja magát és ezért nagyon is kellene neki a srác a bandájába. Megpróbálja behálózni, majd lekenyerezni Casselt, mert amit tud irányítani, attól már nem fél annyira. 

  Cassel egész jól meglenne a kisstílű bűnöző életvitellel és a sulijával, de mindig valaki keresztülhúzza a számításait. Csőstül jön a baj a fejére. Szerelmes az egyik nagykutya, Zaharov lányába, akire Cassel anyja átkot rakott. Lila az átok miatt azt hiszi, hogy viszontszereti Casselt. A srác próbálja magát távol tartani a lánytól, amíg az átok tart, mert ő az igazi nem pedig a hamis szerelemre vágyik. Lila persze pont abba az iskolába kerül, hogy Casselnek véletlenül se legyen nyugta. Zaharov is megpróbálja behálózni, a testvére, Barron át akarja csábítani a másik famíliához, az anyja is folytatja bűnöző életét, ezért állandóan aggódik miatta. A másik testvérét megölik és ha mindez nem lenne neki elég, akkor ott van a két FBI ügynök, akik vele akarják megkerestetni a besúgó testvére gyilkosát és azt az átokvetőt is, aki a Zaharovok tehetséges és megfoghatatlan bérgyilkosa. Még felsorolni is sok, hogy mekkora nyomás van a fiatal srácon, nem csoda, hogy egy kissé szociopata. És szinte felsorolni se lehet, hogy mennyi minden történt egy köteten belül, csak úgy pörögtek az események és repkedtek a poénok. Bár a fekete humort nem mindenki tudja értékelni. Én az a típus vagyok, aki igen, így sokat nevettem a könyvön. 

 A harmadik nagy vonzereje a sorozatnak az a misztikus világ. A sorozat egy olyan világban játszódik, ahol a társadalom egy része nem egészen ember, hanem átokvető, tehát van valamilyen képessége. Szerencsevető, érzésvető, halálvető, stb. Nem csak a gengsztervilág, de az állam is hasznot akarna húzni a képességeikből. A történelem során hol titokban éltek, hol szerencsének gondolták a létezésüket, hol pedig üldözték őket. Jelenleg politikai vita tárgya, hogy mindenkinek kötelezővé tegyék azt a vizsgálatot, amiből kiderül, hogy valaki átokvető-e vagy sem. Mindenki kesztyűt hord és az igazi átokvetők nem reklámozzák, hogy azok. Aki nem átokvető az szorgalmazza ezt a vizsgálatot, mert fél tőlük, az átokvetők pedig attól félnek, hogy így valami kísérlet tárgyai lesznek vagy a kormánynak kell dolgozniuk és úgy érzik, hogy az alapvető emberi jogaikat sérti meg az állam ezzel a vizsgálattal. A háttérben elég nagy vita megy ebből, és ez a háttér csak egy apró kis részletnek tűnik a többi között, de ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a könyv világa jól kidolgozott legyen.

A negyedik vonzerőt a karakterek teszik ki. Egytől egyig bírom az összes szereplőt és ez nagy szó. Általában mindig van legalább egy karakter, ami idegesít vagy papírmasé, de itt mindegyik annyira jól sikerült, hogy simán el tudnám hinni a létezésüket. Mindenkinek van egyénisége, saját stílusa, egyéni célja, vágyai, érdekei és törekvései. Ezek hol keresztezik egymást, hol pedig hasonlók lesznek, ettől kapcsolódnak össze a karakterek jól a történetben. Cassel és a családja nagy kedvenceim, a már nyugdíjas bérgyilkos múltú nagyapával az élen. A lökött és kissé labilis, de gengszteresen kemény anyukát is bírtam. Amikor pedig összegyűlik a család az egy kész katasztrófa, egy morbid jelenség. A poénjaik is azok. Lila, Zaharov lánya a másik nagy kedvencem. Utálnom kellene, de mégis nagyon megkedveltem. Természetesen ő a legbetegebb a csapatból. 

  A könyvnek lett egy enyhe függővége, de csak pont annyira, hogy az ember kíváncsiságát fenntartsa a következőre. A nyomozás szál lezárul, de még nagyon sok szál nyitva marad. Mi lesz Cassel és Lila szerelmével? Mi lesz Cassel sorsa a továbbiakban? Mi lesz a családjával? Vajon Cassel meg tudja őrizni a jóságát vagy elkezd nagyban játszani? Mi lesz egyáltalán az átokvetőkkel a társadalomban? 

  Ha egy kicsit is szereted a morbid humort, a gengsztervilágot és mellé a fantasyt is, akkor ne hagyd ki a sorozatot. Imádni fogod!

____________________________________________________________________________________  
Történet: 6/5 pontból
Kedvenc: Cassel, Lila
Tetszett: az egész
Nem tetszett: -
Fordító: Császár László
Kiadó: Könyvmolyképző 
Megjelenés: 2014.11.21. (Elit start: 2014.10.21.)
____________________________________________________________________________________  
  Blogturné extra 
 Kedvcsináló idézetek 

"Az élet telis-tele van lehetőségekkel, hogy az ember szar döntéseket hozhasson, aminek eredményeképpen jobban érzi magát. És az első ilyen után a többi már gyerekjátéknak tűnik."

"A legtöbben három okból nem tesznek soha feljelentést, ha egy szélhámosnak esnek áldozatul. Az első, hogy az igazán mesteri szélhámosok általában nem hagynak maguk után túl sok bizonyítékot. Ha az ember azt sem igazán tudja, ki verte át, akkor nincsen értelme feljelentést sem tenni. A második ok, hogy az ember, vagyis a célpont, beleegyezett abba, hogy maga is részt vegyen valamilyen törvénytelenség elkövetésében. Ha feljelentené a szélhámost, akkor ezzel együtt önmagát is fel kellene jelentenie. Azonban a legegyszerűbb és leghatásosabb mégis a harmadik indok. A szégyen. Mert senki nem szereti, ha mindenki tudja, hogy ő az a barom, aki hagyta magát átverni."

"- De én azt hittem, hogy csak megjátsszuk... - Elhallgat, és az ajkába harap. Annyira fél a válaszomtól, hogy nem tudja rávenni magát a kérdés befejezésére.
- Megjátszottam, hogy megjátszom - felelem halkan. - Azt hazudtam, hogy hazudok. Nem jutott eszembe semmi más módja annak, hogy elhitessem, veled semmiképpen nem lehetünk együtt.
Értetlenül néz.
- Várj csak! Akkor most miért mondtad el?
Basszus!"

"- Nem mondom, hidegvérű egy kölyök vagy! - jegyzi meg Hunt ügynök.
- Belsőmet kínzó fájdalmamat sztoikus tekintetem mögé rejtem.
Hunt ügynök olyan szemmel néz rám, mint aki legszívesebben belenyomná az egyik ujját ebbe a sztoikus tekintetbe." 
____________________________________________________________________________________  
Nyereményjáték 

 Ezúttal egy kis vadászatra invitálunk titeket. A könyv egyik legfontosabb tárgya az a bizonyos címben is megjelenő vörös kesztyű. Nektek ezúttal nincs is más dolgotok, mint minden egyes állomáson megszámolni, hány vörös kesztyű lapul a bejegyzésben, és azt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba! 

FONTOS! A blogturné bannerben látható vörös kesztyű nem számít bele a játékba, azt ne számoljátok! A szerencsés nyertes egy A vörös kesztyű kötettel lesz gazdagabb!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk! 

 a Rafflecopter giveaway
____________________________________________________________________________________  
                                               További állomások 

11/01 Deszy könyvajánlója
11/03 Könyvszeretet
11/05 Dreamworld
11/07 CBooks 
____________________________________________________________________________________  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...