2014. április 13., vasárnap

Rachel Hawkins - Hex Hall (Hex Hall #1)

  A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Rachel Hawkins Hex Hall című regénye, a nagysikerű Hex Hall sorozat nyitókötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy turné keretein belül bemutatja Sophie Mercer varázslatos kalandjait.

 2014. április 3-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Rachel Hawkins - Hex Hall

Miért pont ez? Az angol várólistámon már nagyon régóta ott volt a könyv, de valahogy mindig elsiklottam felette. Most, hogy megjelenik nálunk magyarul, ideje volt, hogy a kezembe vegyem. 

Fülszöveg: Három évvel ezelőtt Sophie Mercer rádöbbent, hogy boszorkány. Ebből jó pár kalamajka keletkezett. Anyja, aki nincs megáldva boszorkányképességgel, mindenben segíti őt, de csak akkor értekezik Sophie apjával, akit a lány szinte csak fényképről ismer, amikor nagyon szükséges. De amikor Sophie bűbája nagyon rosszul sül el a szalagavató bálon, és túlságosan magára vonja az emberek figyelmét, apja az, aki úgy dönt, büntetést érdemel: ezért a Hex Hallba, egy elzárt nevelőotthonba kerül, mely a rossz útra tért Prodigiumok (vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók) gyűjtőhelye. 
  A hasonszőrű csudabogár-tinikkel töltött első nap végére Sophie szép kis listával dicsekedhet: három erős, szupermodell-kinézetű ellenség, egy szívdöglesztő boszorkánymester iránt érzett bimbózó szerelem, egy ijesztően követő kísértet, és egy szobatárs, akiről kiderül, hogy a suli leggyűlöltebb diákja, és ráadásul vámpír. De a legrosszabb akkor jön, amikor Sophie rádöbben, hogy egy titokzatos ragadozó támadja meg a diákokat, és egyetlen barátja az első számú gyanúsított. 
  Egyre több lesz a vérfagyasztó rejtély, és Sophie kénytelen felkészülni a legnagyobb fenyegetésre: egy ősi, titkos társaság egyetlen célja, hogy elpusztítsa a Prodigiumokat - de különösen őt.

Vélemény: A fülszöveg és borító már annak idején is rabul ejtett, mégsem vettem kezembe a könyvet. Túl sok volt a boszis-vámpíros-farkasos-tinis regény, ráadásul elkalandoztam más műfajok felé is. Most viszont jól esett visszatérni a YA fantasyhoz és nem is választhattam volna ehhez jobb könyvet, mint a Hex Hall. A történet csavaros volt, a főhős lány nagyon szórakoztató, a sok élőlény és apróbb meglepetések pedig varázslatossá tették az egészet.

  Sophie egy egyszerű lány, szerencsére a Mary Sue karakterektől messze van. Tisztában van a korlátaival, de a határokat állandóan feszegeti, nagydumás, vicces, szóval szórakoztató. Még a bénázásokat is elegánsan és viccesen reagálja le. Eddigi élete is zűrösen alakult az állandó iskolaváltások és költözések, na meg a félresikerült kezdetleges varázslatai miatt, de a Hex Hall-ba bekerülve még nagyobb kalamajkába keveredik. Az iskola lényege pont az lenne, hogy Sophie végre letelepedjen, megtanulja használni az erejét és szocializálódjon más Prodigiumok között, mert az emberek világa nem igazán jött be neki. Ehelyett még jobban felfordul az élete.

  A fülszöveg felsorolja az első napjának eredményét: ellenségek, egy bimbózó szerelem, egy kiutált barát, stb. De ez még mind semmi, ahhoz képest, amik történni fognak a regényben és amik ki fognak derülni. A világot nagyon jól összerakta az írónő és a sok kis háttérsztorival, az ilyen-olyan szervezetek és ellenségek felsorolásával, valamint a különböző lények sajátosságaival és különleges apróbb elemekkel egy kis varázsdobozt hozott létre. Sikerült egy tényleg varázsos hangulatot összehoznia, ráadásul humorral megspékelve. Az írónő úgy csempészett be sablonos elemeket, ahogy Sophie szokta lekezelni a saját bénázását: viccesen, de emellett elegánsan is. Nem maradhatott ki a seprűn való utazás, pedig ez egy elcsépelt elem, mégis nagyon jól vette ki magát a történetben.

  Sophie kezdi megismerni a saját erejét, de annyi minden történik az iskolában, hogy egyszerűen képtelen normálisan haladni a tanulmányaival, pedig nem ártana. Az ellenségek csak gyűlnek és gyűlnek, ráadásul egyre hatalmasabbak, Sophie pedig egyre lassabban tanul és egyre bénább. Erősen próbálkozik, mint egy pitbull, nem akarja elereszteni ezt a boszorkányság dolgot, de szegény mindig valami akadályba ütközik. Sokszor a mázlijára kell hagyatkoznia és a csípős nyelvére vagy a vehemens természetére.

  A mellékszereplők közül nagyon bírtam Jennát, a vámpírt is, mert nem csak a vámpírság vagy a háttérsztorija miatt volt különleges, hanem úgy, ahogy van, az egész csaj bizarr volt. Néha még én is gyanakodtam, hogy valami nem stimmel körülötte. Viszont a három lányt nem sikerült megszeretnem és elég sablonosnak találtam, de mégis kellettek a sztoriba. Mindig kell gyenge láncszem is.


  A szerelmi szálat is izgalmasnak találtam, pedig nagyon úgy kezdődött, ahogy a többi szokott. Új lány meglátja a suli legdögösebb pasiját, a dögös pasi szemétkedik, majd hirtelen elkezdi észrevenni a jelentéktelen új lányt. Amikor már lehúztam volna a képzeletbeli rolót a szerelmi szál előtt, akkor jött egy olyan jelenet, ami miatt imádni kezdtem ezt a részét is a regénynek és tűkön ülök, hogy mi lesz még itt. A függővégről nem is beszélve. Na, az egy nagy arculcsapás volt! Kár, hogy nem jelent meg egyben az egész sorozat, egy szuszra végig tudtam volna olvasni az egészet.

  De! Minden jóban van valami rossz is, így ennek a könyvnek is volt hibája, ami miatt még mindig haragszom egy kicsit. Bár nincs új a nap alatt, azt azért nem sikerült elegánsan csinálnia az írónőnek, hogy elfedje más művek hatását. Sok művel véltem hasonlóságot felfedezni és ez engem zavart. Az iskola, a tanári kar, az épület nagyon hasonlított a Harry Potterre és elég sokáig bennem volt az érzés, hogy egy HP fanficet olvasok. Utána belekeveredett egy kis Alkonyat is, egy kis Beautiful Creatures is és bár önmagában szeretem mindegyik művet, azt vallom, hogy minden és mindenki maradjon a saját helyén. Nehezen dobtam le magamról a bosszúságot, de a könyv végére sikerült az írónőnek megszerettetnie velem az egész sztorit, mert voltak azért saját ötletei is. Pont azért nem tudtam hova tenni ezt a fanfic jelleget, mert az írónőnek hatalmas fantáziája van és hihetetlenül jó stílusa. A karakterei érdekesek, jópofák, viccesek, a történet maga is jó volt és számtalan kisebb apróság is (pl. fura tárgyak, vagy a bál jelenete) egyedivé tették az egészet.  

  Összességében nagyon szórakoztató, felüdítő és nagyon olvasmányos könyv volt a Hex Hall. A YA fantasyk rajongóinak must have darab!
________________________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 pontból
Tetszett: a főhős stílusa és a sztori
Nem tetszett: a túlzott Harry Potter-hatás
Kedvenc: Sophie és Archer
Fordító: Acsai Roland
Oldalszám: 272 oldal
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2014.04.25.
________________________________________________________________________________________________
Blogturné extra
A folytatásokról
 
Demonglass - Hex Hall #2

  A folytatásban Sophie Londoba utazik, hogy megtegye azt, amit az anyjának ígér az első rész végén. Nem elég, hogy az ereje veszélyezteti a környezetében élőket és a szeretteit, de a L'Occhio di Dio is vadászik rá. Ennek tetejében Sophie egy sokkoló felfedezést is tesz, ahogy megérkezik Londonba: valaki démonokat nevelget, hogy az erejüket felhasználva elpusztítsa a világot.




Spellbound - Hex Hall #3

  Sophie a varázsereje nélkül azt hiszi, hogy boldogabb életet fog élni, de hamarosan rá kell jönnie, hogy ez tévedés. A Brannickok miatt nem lenne rossz, ha rendelkezne az erejével. Hamarosan kiderül, hogy nem is ez a legfőbb ok, amiért szüksége lenne rá: epikus háború készülődik és több mint valószínű, hogy az ő képességein fog múlni a végkifejlet.




  A sorozat annyira sikeres lett, hogy egy spin-off sorozatba is belekezdett az írónő. A School Spirits főhőse a 15 éves Izzy Brannick, aki vadásznak nevelkedett. A családja századokon át irtotta a szörnyeket, de mikor Izzy nővére eltűnik egy munka során, a család felfüggeszti az öldöklést, hogy a lány nyomára bukkanjanak. 

________________________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték

  Miután Sophie kénytelen-kelletlen beköltözik a külvilágtól elzárt Hekate Hall nevelőotthonba, számtalan új dologgal találja szembe magát. Hogy pontosan mik is ezek? Megtudhatod, ha velünk tartasz és részt veszel a játékban. Ha ügyes vagy, és a sors is neked kedvez, akkor megnyerheted a Könyvmolyképző által felajánlott 3 Hex Hall példány egyikét.

1) Minden blogon találtok egy puzzle-t, amit ha kiraktok, megpillanthatjátok a képet. (Fontos! Soha nem konkrét személyre vagyunk kíváncsiak, mindig gyűjtőnevekre, általános fogalmakra.)
2) Minél többet fejtetek meg, annál nagyobb az esélyetek a nyereményre.
3) Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe, hogy szerintetek, mit is ábrázol az adott kép.




provided by flash-gear.com

a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________
A turné többi állomása:

04/03 Dreamworld - Boszorkányüldözés
04/05 Deszy Könyvajánlója - Fajhatározó
04/07 MFKata gondolatai - Trailer
04/09 Kelly&Lupi Olvas - Borítók
04/11 Insane life - Idézetek
04/13 Könyvszeretet - A folytatásokról
04/14 Függővég - Best of interjú az írónővel
04/16 Media Addict - Dreamcast
________________________________________________________________________________________________
  

3 megjegyzés:

  1. Szia. Külön linket lehet kérni a puzzle-höz?

    VálaszTörlés
  2. Igen, az jól jönne :/

    VálaszTörlés
  3. http://six.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=3404247&k=6118269

    Itt a link! :)

    VálaszTörlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...