2014. február 22., szombat

A hét halálos bűn könyvekbe burkolva

Nancy engedelmével én is elcsentem A hét halálos bűn könyvekbe burkolva ötletét. Az eredeti ötlet innen származik. 

Nálam így jelenik meg a hét halálos főbűn:

KAPZSISÁG - Melyik a legolcsóbb és melyik a legdrágább könyved?

  Szerintem a legolcsóbb könyvem Kathy Reichs  Csont és vér című könyve, amit egy antikváriumban szereztem be 200 Ft-ért. A legdrágább Országh László Angol-magyar nagyszótára, aminek az ára évekkel ezelőtt is 11.000 Ft körül mozgott, a főiskolás tankönyveim is hasonló áron voltak. De ha elvonatkoztatok a tankönyvektől, enciklopédiáktól, akkor Mark Lawrence-től a Tövisek Császára (4595 Ft) a legutóbbi legdrágább.

HARAG - Melyik szerzővel állsz utálom/szeretem viszonyban?

  Kettő is van. Lőrincz L. László és Laurell K. Hamilton. Lőrincz L. László vagy Leslie L. Lawrence könyveit tinikorom óta zabálom. Tudom, hogy ugyanazt a hangulatot, humort és érdekes helyszíneket kapom, néhány könyve mégis már túlságosan a biztonságra "játszott" és nem okozott meglepetéseket. Laurell K. Hamilton Anita Blake sorozatát imádom, de haragszom az írónőre, hogy a jó kis paranyomozós sztorikból pornót csinált, a nyomozási szál rovására. Nem jött be a stílusváltása, megölte a hangulatot. 

FALÁNKSÁG - Melyik könyvet faltad örömmel újra és újra minden megbánás nélkül?

  Unalmas leszek: A Jane Eyre-t hétszer olvastam el eddig, Dickenstől a Karácsonyi éneket is kb. ennyiszer. Poe versei és elbeszélései is mindig a kezem ügyében vannak. Charlotte Bronte tájleírásai gyönyörűek és a könyv bemutatja, hogy a szerelem akkor is szerelem, ha mindkét fél elfuserált és csúnya. A Karácsonyi ének pedig meghozza az ünnepi hangulatomat, ha épp nincs, és gyerekkori jó emlékeket hoz vissza. A Poe imádatot pedig szükségtelen túlmagyaráznom: zseniális, hogy mennyire félelmetes hangulatot képes teremteni a semmiből.

LUSTASÁG - Melyik az a könyv, amit lustaságból elhanyagoltál?

  Patrick Rothfuss - A szél neve és Maria Janion - A vámpír. Mind a két könyv egy féltégla (írom ezt, miközben a Trónok harcát olvasom :D) és valahogy nem volt kedvem vagy időm befejezni egyiket sem, pedig párszor belekezdtem. 

BÜSZKESÉG - Melyik az a könyv, amelyikről beszélni szoktál, ha nagyon intellektuális olvasónak akarsz tűnni?

  Én nem annak akarok tűnni, hanem az vagyok...... :D Na jó, a viccet félretéve, kevesebb az olyan könyv, amiről nem beszélek, mint amiről igen. Az összes kötelezőről, ezeken kívül az iskolai kötelezők íróitól még további könyvekről és Fitzgerald, Capote, Plath, Stendhal, stb. műveiről.

BUJASÁG - Mely tulajdonságokat találod a legvonzóbbnak egy férfi/női karakterben?

   A női karakterekhez egyáltalán nem vonzódom, nem is szeretem őket, inkább csak elviselem, hogy vannak. Közülük is csak azokat viselem el, akik erősek, intelligensek, magabiztosak, megfontoltak, meg tudnak állni egyedül is a lábukon, akik igazi harcosok, szóval a badass csajok.
  A férfi karaktereknél is a hasonló jegyek dominálnak, de hangulatfüggő, hogy éppen mely típusokat bírom. Jelenleg a harcos típusokért rajongok, akikben minden adottság megvan ahhoz, hogy bosszút álljanak a szeretteikért vagy kiálljanak valami magasztos ügy mellett. Nem szeretem a tipikus hősöket, inkább az olyanokért vagyok oda, akiknek van egy sötét oldala és a cél érdekében nem riadnak vissza semmitől. Az olyanokat is nagyon szeretem és becsülöm, akiket leharcolt az élet, de a pokolból kilábalnak és A pontból eljutnak B pontba, tehát felemelik saját magukat a vacak sorsukból. A legfőbb közös az általam kedvelt férfikarakterekben a bölcsesség, az intelligencia, a szarkasztikus humor, a nyers erő, az elhivatottság, a tartás, a küzdésre való képesség, a ravaszság és a hűség. Szemszín, hajszín, testfelépítés mellékes. De nagyon bírom a művészlelkeket, mert megértem őket és ugyanígy bírom a geek srácokat is, mert szintén megértem őket (szerencsétlenek mindig alulmaradnak a könyvekben, mert a hősnőnek a bárgyú tekintet kell, a kék szem, meg a hősködés).

IRIGYSÉG - Mely könyveket szeretnéd a leginkább megkapni ajándékba?

  Általában mindig nagyon hamar beszerzem azokat, amiket szeretnék, de ennek ellenére sosincs olyan, hogy a kívánságlistám 100 alá csökkenjen. Mindent elolvasok, mindent szeretnék, a világ összes könyvét, azokat is, amik még meg sem íródtak. De túl rövid az élet és az emberek túl gyorsan alkotnak, nem bírom a tempót. :D Ez a legfőbb bűnöm.

1 megjegyzés:

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...