2012. április 1., vasárnap

Sara Shepard - Pretty Little Liars

Miért pont ez? Nézni kezdtem a sorozatot és hirtelen ötlettől vezérelve a könyveket is el akartam olvasni, így belevágtam az első részbe.

Történet: Az általános iskolában öt barátnő (Alison, Spencer, Emily, Hanna és Aria) elválaszthatatlan baráti kört alkotott, az egyik nyári szünetben azonban Ali teljesen váratlanul eltűnik. A rendőrség, sőt az egész város keresi az eltűnt fiatal lányt, de nem jutnak semerre. A lányokat annyira kiborítja az eset, hogy eltávolodnak egymástól és másokkal kezdenek el barátkozni. Aria elköltözik a családjával Izlandra, majd három év múltán visszatérnek, de Alit még mindig nem találták meg, a lány szülei el is költöztek és egy új család vette meg a házukat. Lépésről lépésre kibontakozik a lányok élettörténete és Ali rejtélyes eltűnésének körülménye, de egy napon minden össze-kuszálódik. A lányok váratlan üzeneteket kapnak sms-ben, e-mail-ben, az utcán és mindegyik A-tól, a rejtélyes idegentől érkezik ismeretlen címről és számról. Ezzel csak az a gond, hogy csupa olyan tényt tartalmaznak az üzenetek, amiről csakis Alison tudhatott. A lányok rettegni kezdenek. 

Vélemény: A filmsorozat hangulata annyira megfogott, hogy késztetés éreztem arra, hogy el is olvassam könyvben. Bár a sorozat már a második évad végénél jár, én pár rész után abbahagytam, hogy majd a könyvek elolvasása után folytassam, pedig megesz a fene, hogy mi lehet még a következő részekben. 

  Nem szeretem a chickliteket, de ez mégis vonzott, hiszen krimi is egyben. Nem csak egy eltűnt lányt keresnek végig, hanem egy feltételezhető gyilkost is, illetve a rejtélyes A-t, aki a lányokat zsarolja. Mindemellett mindegyik lány életében vannak olyan titkok, amik a két keresés között felkavarják az állóvizet és kíváncsiak leszünk arra, hogy Alison eltűnésén kívül hogyan is alakul az életük. Ugyan a sorozat és a könyv is sznob és gazdag környezetben játszódik, a lányok élete elég keményen alakul, az írónő nehéz témákat feszeget. Több szemszögből követhetjük az eseményeket, egy-egy fejezet más és más lányról szól, szinte olyan mintha négy különböző könyvet olvasna az ember. 

  Eleinte úgy tűnt, hogy a sorozat sokkal kidolgozottabb és izgalmasabb, mint a könyv, ráadásul elég sok apróságban eltér a kettő egymástól, a főszál mégis megmaradt ugyanazon a vonalon. Az első rész elolvasása után, még mindig a filmsorozat az izgalmasabb, a könyv csak az első pár részt dolgozza fel és nem kronológia hűen. Ennek ellenére kitartok a könyvek mellett, mert a sorozat ugyan izgalmasabb, de a könyvben sok háttérinfót kaphatunk, amitől még érdekesebb lesz a történet. 

Alison: ő a fő rejtély, köré csoportosul az egész történet. Egy gyönyörű fiatal lány volt, szőke, kék szemű, magabiztos, határozott, mindenki megfordult utána, a pasik őérte éltek, a lányok meg irigyelték. Ő volt a bandavezér is, a barátnői mind imádták és áhítattal csüngtek a szavain. Mélyen megrázta őket, hogy Alison eltűnt, de a visszaemlékezésekből egyre jobban látjuk, hogy mindez csak egy felszínes máz volt. Alison egy pszichopata volt, aki zsarolta mind a négy lányt valamivel és gátlástalanul elkövetett olyan dolgokat is, amiket még talán a felnőttek sem mernek megtenni, mert félnek a törvénytől. A négy lány valamilyen szinten megkönnyebbül, hogy Alison eltűnt, de egyben morbid módon vissza is várják, hiszen szerették. 

Hanna: Alison eltűnésével ő lépett a helyébe, megszabadult jó pár kilótól egy nyár alatt (a bulímiának köszönhetően, amihez állandóan visszatér), kikupálódott, végre összejött az iskola legjobb pasijával, egy igazi liba lett, de lassan kiderül róla, hogy nem az, akinek látszik. Alison idejében még kövér volt és állandóan ezzel csúfolták, a szülei elváltak, az apjának új barátnője és új lánya van, Hannát kis disznónak becézi. Egyedül maradt az édesanyjával, aki titkon még abban reménykedik, hogy a férje egyszer visszatér, közben próbálja fenntartani a gazdagságot és megalázó dolgokat tesz azért, hogy a lányát mindig kihúzza a csávából. 


Emily: az iskola úszócsapatában van, keménykezű szülei vannak, állandóan teljesítménykényszer alatt van. Annak idején gyengéd szálak fűzték Alisonhoz, aki zsarolta ezzel. Alisonék házába költözik egy új lány, Maya a családjával, aki más módon érdeklődik Emily iránt, mint az szokás. Emilynek ugyan van barátja, Ben, de Maya megjelenésével erősen elgondolkozik azon, hogy ő inkább a lányokat szereti. Érdekes volt olvasni, hogy egy serdülő fiatal hogyan is küzd meg ezzel a problémával.

Spencer: hasonló családja és életmódja van, mint Emilynek. A szülők szigorúak, sznobok, sokat várnak el a lányaiktól, a legapróbb hibának sincs helye. Melissa a legidősebb lányuk, aki olyan árnyékot vet Spencerre, hogy szinte megfullad tőle. Úgy érzi, hogy a szülei sosem fogják úgy szeretni őt, mint Melissát és mindig a nővére lesz a szebb, a jobb, az okosabb, tehát az első mindenben. Mélyről fakadó irigységének köszönheti, hogy nővérének szinte az összes barátját elcsábítja, ezzel bosszulva meg akaratlanul is, hogy hanyagolják őt.

Aria: ő a kedvencem az összes lány közül. Laza, merész, kicsit önállóbb és felnőttesebb, mint a többi lány. Az öltözködési stílusa is nagyon tetszik. Aria és családja azért költöztek el annak idején, mert az apja viszonyt folytatott egy diákkal, aki később tanársegéd lett. Aria és Alison rajtakapta a párt, innentől kezdve pedig nagy lett a nyomás. Alison zsarolta Ariát ezzel a titokkal, az apja pedig könyörgött neki, hogy ne árulja el az anyjának. Talán ennek is köszönhető, hogy Aria viszonyba kezd az irodalom tanárával, aki frissen végzett az egyetemen. Egy bárban ismerkednek meg, a tanár azt hiszi, hogy Aria már egyetemista, de mikor kiderül az igazság, már nem tudnak kilépni ebből a kapcsolatból.

  Szóval mindegyik lánynak megvan a maga "defektje" és problémája, amiket részben Alisonnak is köszönhettek, aki ahelyett, hogy barátként állt volna mellettük, zsarolta őket valamivel. Eltűnésével a lányok rájönnek, hogy a titkoknak köszönhették a barátságukat és eltávolodnak egymástól, de a rejtélyes üzenetek után ismét közeledni kezdenek egymáshoz. Csak ők négyen tudják Alison mocskos titkait is, amik ha kiderülnek, ők is börtönbe kerülhetnek. Az üzenetek megjelenésével rettegni kezdenek, ráadásul új bizonyítékok előkerülésével a nyomozást is újraindítják. 

  A könyvben sokkal lassabban haladnak az események és ez eleinte zavaró volt, de a lányok furcsa életének köszönhetően nem untam egy percig sem. Megesz a fene, hogy megtudjam, mi is történt valójában Alisonnal, él-e még és ő szórakozik a lányokkal vagy más szórakozik velük Alison nevében. Egy idő után mindenki gyanúsnak tűnik, de nem lehet letenni senki mellett sem a voksot, mert újabbnál újabb meglepő információk derülnek ki a szereplőkről, amik mindig megváltoztatják a történet irányát. Tudom, hogy ehhez az egész könyvsorozatot végig kell olvasnom, hiába szeretném azonnal tudni a megoldást, de végig leköti az érdeklődést, ami a lányok magánéletében történik. Egyet bánok, hogy a filmsorozatból csupa olyan dolgot hagytak ki, ami még inkább nehézzé teszi a témát. Elhiszem, hogy a tiniknek nem szabad és nem kell reklámozni az ivást és a dohányzást, de valljuk be őszintén, hogy ez is az életükhöz tartozik. A könyv sokkal reálisabb ebből a szempontból, mint a sorozat és aprólékosabb a karakterizálás is. A sorozatban egyszer nem láttam, hogy valamelyik rágyújtott vagy berúgott volna, pedig a könyvben szinte mindegyik iszik a bulikon töményet és lazábbat, majdnem mindenki rágyújt és még a füves cigi is előkerül (ez utóbbit valamiért meghagyták, pedig szerintem durvább, mint a dohányzás). A csókjelenetek és szerelemes jelenetek is bővebbek és részletesebbek, míg a filmsorozatban csak lebutítva vannak jelen. Mondhatnám azt is, hogy a filmsorozat a könyv cenzúrázott változata.  Mindenképpen érdemes az olvasásra, ráadásul olyan buta angollal íródott, hogy aki kevésbé tudja jól a nyelvet, az is lazán elolvassa. 

Miért olvasd el? Ha szereted a YA könyveket, főleg a chickliteket krimivel fűszerezve, akkor ezt imádni fogod. Bár a könyv lényege a krimiszál, mégis reális és mindennapi problémákat dolgoz fel, komoly témákat feszeget a tinédzserek életében. A sok szereplő miatt biztos, hogy egyvalakivel azonosulni lehet. A lányok mindegyikében van valami, ami megfogja az embert.

Miért ne olvasd el? Értelemszerűen, ha nem szereted a műfajt, eszedbe sem fog jutni, hogy elolvasd. Ha ismerkedsz a műfajjal, akkor ajánlom. Ha sikerélményt szeretnél az angol tudásod miatt, akkor neked találták ki. 

Ui.: a sorozat most tart a 10-dik kötetnél, összesen 12 kötetre tervezi az írónő. A 13-dik könyv egy kiegészítő kötet. Az első részt magyarul az Ulpius tervezi kiadni, várható megjelenése: 2012. július.
________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból

Karakterek: 6/5 pontból

Kedvenc: Aria és Hanna

Tetszett: hogy mindegyik lánynak van saját "defektje", amitől komolyabbá válik a történet.

Nem tetszett: a nyomozásszál egy kissé lassan haladt.

Kiadás: HarperTeen, 2006

Oldalszám: 304 oldal
________________________________________________________________________


5 megjegyzés:

  1. Meg jelent már magyarul ez a könyv? És ha igen, nem tudod honnan tudnám letölteni?

    VálaszTörlés
  2. Az Ulpius adta ki idén, megrendelhető a Libritől vagy nézd meg egy könyvtárban, hátha már ott is van. :)

    VálaszTörlés
  3. mikor lesz a 2. könyv magyarul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mire 80 éves leszel. Ajánlom olvasd el angolul.

      Törlés
    2. Ooo...akkor meg mindig nincs magyarul? ☹

      Törlés

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...