2015. december 18., péntek

Cassie Beasley - A varázslatos Circus Mirandus

  Egyszer volt, hol nem volt...A Blogturné Klub két bloggere a következő nyolc napban a mesék birodalmába kalauzol Titeket, s a Betűtészta Kiadó hét új mesekönyvét mutatja be Nektek! Ha a turnéval tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás című mesekönyvét. Hangolódjunk együtt, mesékkel az Ünnepre! 

Cassie Beasley - A varázslatos Circus Mirandus 

Miért pont ez? Kedves gyerekkori emlékem fűződik a cirkuszok világához.

Fülszöveg: A regényben az ötödikes Micah nagypapája megbetegszik, és a kisfiú, hogy megmentse őt, elindul megkeresni azt a varázslatos cirkuszt, amelyről kisgyerekkora óta hallgatja a nagypapa meséit. El szeretné hozni neki a Fényhajlítót, aki ígéretet tett a kis-nagyapának: egyszer teljesíti egy kívánságát. Szívbemarkoló történet a csoda erejéről, a gyermeki képzeletről, melyet akár utolsó napjainkig meg tudunk őrizni, s továbbadni a nekünk legfontosabbaknak. S, hogy valóban létezik-e ez a cirkusz, vagy csak egy közös menedék a nagypapának és unokájának? ,,Ha hiszel benne, meglátod!" 
 A Publishers Weekly is dicsérte, és olyan klasszikus, kisiskolásoknak szóló művekhez hasonlították, mint a Pán Péter vagy Roald Dahl könyvei. A regény megjelenésekor rögtön a hónap listavezető bestsellere lett az Amazonon. A filmipar is felfigyelt a könyvben rejlő lehetőségekre és már folynak a tárgyalások a szerzővel a megfilmesítési jogokkal kapcsolatban.

Vélemény: Szerintem legalább minden második ember járt már cirkuszban életében vagy látta kívülről, így mindenki tudja, hogy milyen sajátos hangulata van. Nekem kedves gyerekkori emlékeim vannak a cirkuszokkal kapcsolatban, még bohócfóbiám se alakult ki. Gyerekként nagyon tetszett az a miliő, ami a cirkuszokra jellemző, egy teljesen külön világ. Gyerekként pedig még varázsosabbnak tűnik és hihetetlennek, amit pl. az akrobaták is művelnek. A varázslatos Circus Mirandusnál már maga a cirkusz megadja ezt a varázsosságot, de az írónő ezt megcsavarta igazinak tűnő mágiával és egy kedves fiúunoka-nagypapa kapcsolattal. Nagyon kedves és bájos történet volt, miközben olvastam, "fejben" visszarepültem a gyerekkoromba és ez most kimondottan jól esett. Nem olyan mágiát kell elképzelni, mint a Harry Potterben, másfajta varázslat volt benne. Itt nem szaladgáltak köpenyben, meg varázspálcával a kezükben és nem is mormoltak varázsigéket. A csoda egyszerűen csak megtörtént és rejtély maradt. 

  Micah Tuttle és a nagypapája között ritka jó kapcsolat van, ami talán annak is köszönhető, hogy a fiú szülei halála után Ephraim vette gondozásba. Mint nagypapa, maximálisan teljesítette a kötelességét, nagyon szereti az unokáját, mindent megad neki. Együtt építettek egy fára egy kis házikót, ahol gyakran játszottak, de Micaht leginkább nagypapája gyerekkori cirkuszi történetei fogták meg a leginkább. A Tuttle család erőssége, hogy nagyon értenek a csomókhoz, elég egy kis zsineg és csodás dolgokat tudnak belőle készíteni, ez a másik pont, ahol Micah érzi a mágiát. Ezek nem egyszerű csomók, valami van bennük, ami üzenetet közvetít, csak el kell tudni olvasni. 

  Micah soha, egy percig sem kérdőjelezte meg a hihetetlen történetek igazságát, más már rég legyintett volna a nagyapára, hogy: ugyan, bolondságokat beszél. És pont ezzel követtek el volna el egy nagy hibát, ugyanis a mágiához és ahhoz, hogy valaki megtalálja és meglássa a Circus Mirandust, hit kell. Aki nem hisz, az előtt láthatatlan marad ez a világ. Micah vágyik rá, hogy egyszer majd lássa a cirkuszt, de elvan a nagypapájával és a mesékkel, azt hiszi, hogy még sok boldog év vár rájuk. Egyik nap azonban borzasztó dolog történik, Micah nagypapája nagyon beteg lesz és ágyban kell feküdnie. Az orvos szerint már nem fog sokáig élni, így a nagypapa húga, Gertrudis néni beköltözik a házba, hogy mind a kettőjük gondját viselje. Micah hamar megtapasztalja, hogy amilyen szeretni való a nagyapja, annyira undok és utálatos a húga. Gertrudis néni úgy viselkedik, mint egy diktátor, még be se engedi Micaht a nagypapája szobájába. Mindezeket menet közben tudjuk meg, mert a regény két síkon játszódik: a jelenben és a múltban. A jelen Micah szála, a múlt pedig a még kisfiú Ephraim szála.

  Ephraim nagypapa levelét olvashatjuk a regény elején, amiben az Embert keresi, aki Fényt hajlít, vagy modernebbül, a Fényhajlítót, mert az ígért neki egy csodát még gyerekkorában. A nagypapa úgy érzi, hogy most jött el az ideje annak a csodának. Micah természetesen tud a levélről, a Circus Mirandusról és a csodáról. Meg van róla győződve, hogy a Fényhajlító egy nagyon nagy hatalmú varázsló, aki ha eljön, meg fogja gyógyítani a nagypapáját. Az üzenetváltás azonban nagyon lassan történik, Ephraim nagypapa egyre rosszabbul van, Micah pedig egyre türelmetlenebb, így a kisfiú eldönti, hogy maga fogja megkeresni a Circus Mirandust és maga hozza el a Fényhajlítót. A keresésben segítségére lesz az egyik osztálytársnője is, Jenny, aki hitetlen az egész üggyel kapcsolatban, de jó barátként segíteni akar. Ezzel megindul a nagy hajsza és egy varázslatos kaland veszi kezdetét. 

A varázslatos szál a Circus Mirandushoz kötődik és a nagypapa csodája köré összpontosul. Egészen a könyv végéig rejtély marad, hogy mi volt a nagypapa kérése. Közben megismerjük a cirkuszt Micah-án és Ephraim nagypapa gyerekkorán keresztül, így egyfajta családtörténetet is kapunk és egyúttal magyarázatot is a Tuttle család mágiához való kötődésére. A cirkusz tényleg varázslatos, nem olyan, mint a valóságban. Itt a madárnő tényleg tud repülni és a madarakkal bánni (az ő története is nagyon megfogott), az elefánt nagyon okos, matekpéldákat old meg, a jegyszedő pedig ránézésre megmondja egy gyerekről, hogy mennyi időre érvényes a belépője. A Fényhajlító pedig olyan helyekre tudja varázsolni a gyerekeket, mint pl. az Antarktisz, ahol pingvinekkel játszhatnak. Chintzy pedig, a vörös arapapagáj hölgy, tényleg tud beszélni, ő a Fényhajlító "postagalambja". Ő volt az egyik kedvenc karakterem, mert nagyon aranyos volt és vicces is. A humor neki volt köszönhető. 

  A cirkusz, a csoda és a sok varázslat, valamint furcsaság teljesen elbájolt, de ugyanannyira szerettem az emberi oldalát is a regénynek. Nagyon sok szeretet volt ebben a regényben, az a tiszta, romlatlan, feltétel nélküli szeretet, amikor egy világot képes megmozgatni az egyik ember a másikért. Míg Micah foggal-körömmel harcolt a nagyapjáért, addig a háttérben, burkoltan ott volt a nagyapa aggódása is a kis unokájáért, hogy vajon mi lesz vele, ha ő meghal. Egyben én is aggódtam, hogy vajon mi lesz a sztori vége, mert azt nem akartam elhinni, hogy meghal a nagyapa és Micah a hitetlen, undok és zsarnok Gertrudis nénivel marad. Számomra elég meglepő fordulatok voltak a könyvben, pedig azt hittem, hogy egy gyerekkönyvben az egyszerűség dominál, hát nem. A másik, ami nagyon lényeges volt, az Jenny és Micah barátsága. Nem akarom ráhúzni azt, hogy szerelmi szál, hiszen kilenc éves kortól ajánlják a könyvet, nem véletlenül, de felnőttként máshogy nem tudom értelmezni ezt a nagyfokú hűséget, csak mint kezdeti szerelem. Jenny nagyon ragaszkodott Micah-hoz, annak ellenére, hogy ő badarságnak tartotta a varázslatot és a cirkuszt. Jenny volt a józan ész, a figyelmeztető hang a regényben, ami óvatosságra int, hogy ekkora csodák azért nem léteznek. Gyakran engem is elbizonytalanított, hogy a cirkusz valójában nem is létezik, vagy ha igen, akkor ott nincs semmi varázslat, csak látszat van. 

  Nagyon aranyos, bájos, kedves kis történet volt, megható jelenetekkel, sok-sok varázslattal és furcsasággal, engem teljesen elvarázsolt a történet is és a karakterek is. Életemben nem olvastam még ehhez hasonló könyvet, így örülök az élménynek. Bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak, sőt még felnőtteknek is.  
_____________________________________________________________________________________ Történet: 5/5 pontból
Kedvenc: Micah, Chintzy, Ephraim
Tetszett: a cirkuszi és varázslatos hangulat
Nem tetszett: a csomózás, mint varázserő
Illusztrálta: Diana Sudyka
Fordította: Rét Viktória
Oldalszám: 320 oldal
Kiadó: Betűtészta Kiadó
_____________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

A mesék és mesekönyvek világában, a történet mellett fontos szerepet kap a képi megjelenítés is. De kik is a leghíresebb mesealkotók, akiknek meséivel találkozhatunk a filmeken? Minden állomáson találtok egy kis ismertetőt egy-egy magyar vagy külföldi mesealkotóról. A feladatotok kitalálni, kiről is lehet szó, a nevet pedig beírni a rafflecopter megfelelő sorába!

5. állomás 
Amerikai animátor, rajzfilmes, szinkronszínész és filmrendező, a rajzfilmes aranykor emblematikus figurája. Dolgozott a Warner Brothers és a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiónak is. Nevéhez olyan figurák fűződnek, mint Dodó Kacsa vagy Tapsi Hapsi. 

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 a Rafflecopter giveaway  
_____________________________________________________________________________________
 További állomások 

12.15. - Könyvszeret (Válassz foglalkozást!) 
12.15. - Szembetűnő (Papírbabák) 
12.16. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.) 
12.17. - Szembetűnő (Valamicsoda) 
12.18. - Könyvszeretet (A varázslatos Circus Mirandus) 
12.19. - Szembetűnő (A könyv, amibe bement egy óriás)
12.20. - Könyvszeretet (Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.)
12.21. - Szembetűnő (A varázslatos Circus Mirandus)
12.22. - Könyvszeretet (A könyv, amibe bement egy óriás)
_____________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...