2015. július 3., péntek

Elizabeth Little - Amíg a lányod voltam

Elizabeth Little krimije meglepő őszinteséggel kalauzol el minket Amerika hírességektől hemzsegő és pletykára éhes világába, csak úgy mint az aranyásók által elhagyott kihalt vidékekre, ahol sok családi titok lappang. Janie Jenkins a börtönviselt egykori celeblány nyomozásba kezd, hogy kiderítse ki anyja gyilkosa. Lehet, hogy tényleg ő lenne, csak nem emlékszik semmire? De akkor ki akarja rákenni a gyilkosságot? Ez az anya-lány kapcsolat bőven tartogat meglepetéseket az első oldaltól, az utolsóig kezdve.

 Gyere tarts velünk és 3 bloggerünkkel, akik megpróbálják kiismerni Janie és az anyja kapcsolatát és múltját, ami bonyolultabb, mint az elsőre bárki gondolná. A turné végén, ha ügyesen felismered a börtönviselt celeblányokat, akkor lehetőséged van megnyerni Libri Kiadó által felajánlott 2 könyv egyikét neked is! Nyomozásra fel! 

Elizabeth Little - Amíg a lányod voltam 

Miért pont ez? A krimikre és a thrillerekre egyszerűen nem tudok nemet mondani, ha már a látómezőmbe kerülnek.

Fülszöveg: „Holtodiglan-rajongók, itt az új kedvencetek.” – People Janie Jenkins szexi, okos, és nemrég szabadult a sittről.  
  Évekkel ezelőtt a lányt az évtized perében elítélték anyja meggyilkolásáért. Ártatlanul ült, vagy mégsem? Az anyja gyönyörű volt, gazdag és elviselhetetlen. Úgy játszott a férfiakkal, ahogy macska az egérrel. Valaki brutálisan végzett vele, és Janie nevét írta fel vérrel a holttest mellé. Szabadulása után a lány megfogadja, megtalálja anyja valódi gyilkosát… 
  A nyomok egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek, ahol mindennek és mindenkinek története van. Egy kifakult fotó, egy elhagyott ház, egy gyűrött napló – mindösszesen ennyi maradt a lányra az anyai örökségből, ám ez is éppen elég ahhoz, hogy mindent összezavarjon. Janie egy dologban biztos: gyűlölte az anyját. De hogy megölte volna? Az álmos kisváros sötét titkokat őriz, és a médiával, a rendőrséggel és egy nem akármilyen rosszakaróval a nyomában Janie kénytelen időben leleplezni magát, ha nem akarja újra ő elvinni a balhét… 
  Elizabeth Little 24 országban megjelenő sikerkönyve az év legmeglepőbb krimije, Janie Jenkins pedig az utóbbi idők legizgalmasabb főhősnője. 

Vélemény: Ha beleszaladok egy krimibe, az esetek többségében nem gondolkozok, hogy elolvassam vagy sem. Ennél a regénynél viszont elgondolkoztam, mert a celebvilág, nos nem az én világom, ha lehet el is kerülöm. De a fülszöveg és a Holtodiglanra való hivatkozás miatt mégis elcsábultam, annak ellenére, hogy még nem olvastam az előbb említett regényt, de a jó és a rossz hírek miatt beszereztem már azt is. Az Amíg a lányod voltam nem lett a kedvenc krimim vagy regényem, de tökéletes nyári strandolvasmánynak tartom vagy akár majd a borongósabb időkben kikapcsolódásként, mert a kisvárosi hangulat kellemes tavaszias vagy nyárias időre emlékeztetett. A celebvilág ellenére sem bántam meg az elolvasását, mert pozitív csalódásom volt. Azt hittem, hogy egy Lindsay Lohan vagy Paris Hilton-féle világba csöppenek, de ennél többet nyújtott a regény. 

 Az Amíg a lányod voltam egy furcsa egyvelege a kriminek, a celebvilágnak és a kisvárosi sztoriknak. Szerencsére a celebvilág háttérbe szorult, ha meg is jelent, akkor nagyon kreatív módon. Janie mesélt róla vagy pedig a fejezetek közé fűzött cikkeken, wikipédia bejegyzéseken vagy blogbejegyzéseken keresztül leshettem bele, hogy mi is zajlik a külvilágban Janie szemszögén kívül. Ez a szerkesztési stílus nagyon jól megfűszerezte a regényt, felfrissítette egy kicsit Janie monológját. 

 Janie mint karakter nagy meglepetés volt számomra. Előre féltem attól, hogy mi lesz, ha egy gazdag üdvöske fejében kell lennem több száz oldalon keresztül. Hogy a fenébe fog ez a csaj nyomozni? Majd nyavalyog, ha letörik a körme vagy koszos lesz a Prada cipője? Valahol viszont reméltem, hogy az "örökös", aki csak balhét balhéra halmozott és azt hitte pénzen mindent meg lehet venni, elhalványul egy kicsit, hiszen több évnyi börtönbüntetést kapott és az azért nem semmi. Ráadásul nem gyorshajtásért vagy ittas vezetésért, nem is drogbirtoklásért, hanem gyilkosságért ítélték el. Már azt a traumát sem lehet személyiségbeli változás nélkül megélni, hogy az ember egy bulis éjszaka után felébredve a saját halott anyját pillantja meg, majd pedig a padlóra vérrel írt nevét. Janie egy kemény csaj, aki elszántan elindul megtalálni az igazi gyilkost, miután kikerül a börtönből. Bár nem tudja, mert nem emlékszik, de mélyen érzi, hogy hiába utálták egymást az anyjával azért megölni nem lett volna képes. Mégiscsak az anyjáról volt szó. Be akarja bizonyítani, hogy nem ő követte el a gyilkosságot. 

 A nyomok és a lassan előbukkanó emlékek egy isten háta mögötti kisvárosba vezetik. Először csak próbál túlélni a börtönlét után, elkerülni a sajtót, hozzászokni a kinti léthez, mert azért tíz év börtön nagyon is megviseli az embert. Janie pl. nem tud ágyban aludni, csakis a kádban megágyazva, minél kisebb térben bír létezni. Próbálja túlélni a váratlan sokkot, hogy kikerült a börtönből és mégsem ott fogja leélni élete hátralévő részét. Noah, az ügyvédje maximális segítséget nyújt neki a szabadulás után is, de Janie hamar lekoptatja őt is, mert a maga útját akarja járni és nem akar szólni Noah-nak a kis nyomozós tervéről. Noah karakterét nagyon megkedveltem, főleg a visszaemlékezések során, amiken keresztül Janie megosztotta velünk a Noah-val való kapcsolatát. Hiába hittem és éreztem azt, nem volt köztük szerelem, de egyfajta tagadhatatlan vonzódás mégiscsak. Furcsa kapcsolatuk volt, majdnem olyan, mint a szerelem, de mégsem. Noah nagyon törődő volt és igazán a szívén viselte Janie sorsát, ami félreértésre adhat okot. De ez a szál nem bontakozott ki, nem lett belőle szerelem, nem is ezen volt a hangsúly, csak egy kicsit megspékelte a sztorit. 

  Janie a kisvárosba tulajdonképpen egy véletlen folytán jut el, nem ez volt az eredeti úti cél. Noah-val kidolgoztak egy tervet, hogy új személyazonosságot és új külsőt felvéve hogyan tud meglógni a média elől, hogy meghúzza magát egy másik kisvárosban, ahol új életet kezdhet, amit meg is tehetett volna. Anyja halála után ugyanis nagyon sok pénzt örökölt, tekintve, hogy anyuka csakis gazdag pasikhoz ment férjhez, akik elég hamar meg is haltak vagy ha nem, akkor a válás sikerült jól. Elbújni azonban nagyon nehéz egy világhíres botrányhősnek, főleg úgy, hogy a média az ő képével és sztorijával van tele a szabadulás alkalmából. Sokan kételkednek benne, hogy ártatlan és sok haragost is szerzett, mások pedig tartanak tőle. A börtönbeli lét során eléggé meghökkentő gyűlölködő leveleket is kapott, ráadásul egy blogger is olyan szinten rászállt, hogy az már zaklatás. De Janie ahelyett, hogy követné a tervet, saját nyomozásba kezd és a kisvárosban kikötve rengeteg dolgot megtud a múltjáról és a családjáról, így közelebb is kerül a gyilkoshoz.

 A kisvárosi hangulat lehet kellemes is, de legtöbbször hátborzongató számomra. Az emberek olyannyira szimbiózisban élnek és annyira boldognak mutatják magukat a külvilágnak, hogy az számomra creepy, ijesztő. Pont azért ijesztő, mert a látszat mindig hazugság, rengeteg pletyka, affér, titok, gyűlölködés, harag, sérelem és kavarás van a cukormáz mögött. Ebben a kisvárosban sincs ez másként. Janiet eleinte senki sem ismeri fel, ő csak egy idegen, aki egy nagyobb városból érkezett, hogy valami történelmi kutatásához gyűjtsön anyagot. De egyre több időt tölt el a városban, így lassan a felszín mögé lát, ráadásul egyre nyilvánvalóbb és egyértelműbb kérdéseket tesz fel, ami miatt gyanakodni is kezdnek rá. Érdekes volt együtt nyomozni Janie-vel és megismerni a kisvárost a lakóival együtt. Annak ellenére, hogy nem nyaralásról volt szó, hanem egy súlyos dologról, én kimondottan élveztem ezt a kisvárosi hangulatot és a szereplők közti konfliktusokat is. Nem azt mondom, hogy lerágtam a tíz körmöm az izgalomtól, de nagyon kellemesen elszórakoztatott a sok kavarás, pletyi és kellőképpen fenntartotta a kíváncsiságom, hogy lendületesen továbblapozzak a következő fejezethez. 

 A végkifejletet és a nyomozás eredményét természetesen nem lövöm le, csak annyit árulok el róla, hogy én ledöbbentem és totál nem erre számítottam. Sem a nyomozásban, sem a szerelmi szál alakulásában (igen, volt szerelmi szál is). A krimi része nem volt annyira erős, elvégre nem egy Sherlockkal, hanem Janie-vel "nyomoztunk", sokszor már előre lehetett látni, hogy mi fog történni vagy kiderülni, viszont az írónő jól bánt az időzítéssel. Amikor rájöttem valamire, akkor pár mondat után az írónő is kimondta a megoldást, szóval nem az volt, hogy már fejezetekkel előrébb tudtam valamit, amit nem kellett volna. 

  A celebvilág és Janie karaktere miatt egy újszerű krimit olvashattam. Szerencsére az általam rettegett celebvilág nem volt annyira mérvadó, inkább csak egy díszlet, egy apró kellék a háttérben. Maga Janie is sokszor szarkasztikusan állt ehhez a világhoz, a karakterét szerintem ezért kedveltem meg annyira. Benne volt még valahol a kis elkényeztetett libuska, néha volt nagyon nőcis megnyilvánulása, de az esetek többségében egy kemény és lázadó csaj volt, akinek nem kellett bátorságért, jó dumáért és káromkodásért a szomszédba mennie. Nagyon bírtam a stílusát és az írónő stílusát is. Sokszor fel is nevettem Janie valamilyen megnyilvánulásán. 

  A celebvilággal, a kisvárosi hangulattal, a kisebb szerelmi szállal, az intrikákkal, a humorral és a lájtos krimiszállal egy nagyon jó kis nyári olvasmány. Nem egy kemény lélektani thriller, de azért voltak benne durvább részek is, az írónő viszont nagyon jól kiegyensúlyozta ezeket humorral, vagy elvonta a figyelmet róla és elterelte a kisváros szereplőire vagy az intrikákra.   


___________________________________________________________________________________
Történet: 4/5 pontból
Kedvenc: Janie, Noah
Tetszett: a stílus
Nem tetszett: a krimiszál gyengeségei
Fordította: Nagy Gergely
Oldalszám: 444 oldal
Kiadó: Libri Kiadó
___________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték 

 Janie Jenkins Amerika egyik leghíresebb gazdag fiatalja volt, mielőtt édesanyja meggyilkolásáért börtönbe csukták volna. A lány mindent megkapott: ékszerek, szponzorok, vörös szőnyeges események, divatos ruhák, modellszerződés, híres férfiak, csillogás és gazdagság… Ugye láttunk már ilyet? Naná! 

Mind a három blogon olyan híres nők/lányok szerepelnek, akik szintén nagyon elkényeztettek, gazdagok és hírhedtek is, és persze megjárták a hűvöst. Találd ki, és írd be a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába és neked is esélyed van megnyerni a Libri Kiadó által felajánlott 2 könyv egyikét. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
__________________________________________________________________________________
 További állomások 

07/01 Zakkant olvas 
07/03 Könyvszeretet
07/06 Tekla Könyvei
___________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...