2014. szeptember 25., csütörtök

Claudia Gabel, Cheryl Klam - Káprázat (Elusion)

  A Maxim Kiadó jóvoltából szeptemberben megjelenik Claudia Gabel és Cheryl Klam írónőpáros Káprázat című könyve. 
Tarts te is velünk ezen a káprázatos utazáson! - Számos extra és értékelés mellett megnyerheted a három példány egyikét! 


Claudia Gabel, Cheryl Klam - Káprázat (Elusion) 

Miért pont ez? A fülszöveg felcsigázott és imádom a disztopikus könyveket. 

Fülszöveg: A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul. 

Vélemény: Vérig vagyok sértve. Komolyan! Ezt a függővéget! Még simán olvastam volna tovább, már tűkön ültem, hogy mi lesz, amikor finito. Egy nyamvadt mondattal se több. Most várhatom a második részt. 

  Tudom, unalmas vagyok, de ezt a könyvet is a The Sims-hez tudom hasonlítani. Ahogy a könyvet olvastam, végig olyan volt, mintha az embereknek itt lehetőségük lenne belépni a játékba és azokon túl kiegészítőt is választhatnak, hogy most éppen melyik világba akarnak elkalandozni. Még akkor is a Sims járt az eszemben, amikor a Káprázat világában bajok történtek és elszürkültek vagy kifehéredtek dolgok, pontosan ilyen amikor szaggat a játék. :D 

  Szóval a Káprázat világát úgy kell elképzelni, mintha be tudnánk kerülni egy virtuális valóságba, egy játékba, meghívásos alapon még multiplayer lehetőség is van. Ez már bőven elég volt ahhoz, hogy lenyűgözzön a könyv világa, ami nagyon korrektül lett kidolgozva. Akit már elkapott párszor a gépszíj egy játékkal kapcsolatban, az nagyon is át tudja érezni, hogy mennyire addiktív lehet. Az emberek tömegével rákattannak a Káprázatra, szinte alig van az utcákon, járműveken, kávézókban olyan ember, akin ne lenne rajta a teljes ketyere, amivel kalandozni lehet. Közben a valós világ teljesen kaotikus, az emberek nem törődtek vele, elhanyagolták és lerombolták. Olyan fokú a szennyezettség, hogy oxigénmaszkokkal kell közlekedniük és védekezniük kell a savas eső ellen. De ez szinte nem is érdekel senkit se, mindenki figyelmét a Káprázat köti le. Ez a központi beszédtéma az egész világon. Először azért, mert a többi városban, országban, majd az egész világon árusítani akarják, majd pedig azért, mert megjelenik az ellentábor, akik tönkre akarják tenni a Káprázat monopóliumát, ugyanis nem csak, hogy káros az egészségre, de olyan fokú függőséget okoz, ami halálhoz vezet, minden biztonsági intézkedés ellenére. Ahol ugyanis gépek vannak, ott a hackerek is megjelennek, így a biztonság semmit sem ér.

  Ragen apja volt a feltaláló, de halála után Patrick, Ragen apjának tanítványa és egyben a lány gyerekkori barátja lesz a Káprázat tulajdonosa és a vállalat vezetője, alig 20 évesen. Amennyire penge Patrick a Káprázathoz, annyira buta hozzá Ragen. A lány apja halála után nem is használja a Káprázatot, mert csak fájdalmat okozna neki a sok emlék, de nagyon büszke arra, hogy édesapja megpróbálta ebbe a rút világba visszacsempészni a szépséget, még ha csak egy illúzió erejéig is. Ebben a világban én is tuti, hogy rákattannék a Káprázatra. Milyen kényelmes is lehet, hogyha kedvem támad megnézni mondjuk az egyiptomi piramisokat vagy a lábamat lógázni egy tengerparton, nem kéne mást tennem, csak hazajönni a munkából, felrakni magamra a ketyerét és voilá, nyaralnék. Még pénzbe se kerülne, nem kéne vacakolni a szabival se, a pakolással sem, szóval a lehető leggyorsabb és legkényelmesebb kikapcsolódást nyújtaná. De egyben pont ez lenne a veszélye is. 

  A könyv nagyon jól bemutatja, hogy mennyire gyarló és gyenge is az emberi természet. Szinte mindenki rákattan a Káprázatra és csak nagyon kevesen ellenzik. Sőt! A nagyhangúakat a lehető leghamarabb lehurrogják, egészen addig, míg halálos balesetek nem történnek. Amikor a balesetek száma megszaporodik, akkor kezdenek el felfigyelni az emberek arra, hogy valami nagyon nem stimmel. 

  Regan is elkezd nyomozni, mert hosszú idő után kalandozásra indul és találkozik édesapjával a virtuális világban, ami elvileg lehetetlen. Hiba lenne a rendszerben vagy él az apja? Az biztos, hogy hiba van a rendszerben, hiszen már komoly problémákat okoz. De vajon mi ez a hiba? Ki a felelős? Mi történik valójában? Patrick mindent tagad, pedig Ragen gyerekkori barátja és elvileg ez a barátság erősebb mindennél. Na meg, a fiú elvileg szerelmes is a lányba. Először cuki a srác, olyan mint Richie Rich, de aztán kiderül, hogy egy nagy barom. A szokásos szerelmi háromszög egyik csúcsa Josh lesz, aki régebbről ismeri Patrickot. Egyedül azon lepődtem meg, hogy bekerült egy harmadik is, mert én végig azt hittem, hogy a szerelmi szál Ragen és Patrick között fog tekeregni. Hát nem. 


  A szerelmi szálhoz több hozzáfűznivalóm nincs, mégpedig azért, mert egyáltalán nem érdekelt. Nem ezért faltam a sorokat, nem is zavart, de nem is kötött le. A világ, a társadalomkritika, a Káprázat, a nyomozás és az összeesküvés elméletek annyira lekötötték a figyelmem, hogy szinte nem is foglalkoztam a kis románcokkal. Aki bírja a műfajt, annak lehet, hogy nem hoz sok újdonságot az életébe a világ, de én szerencsére még újonc vagyok ezen a területen, szóval teljesen belelkesített a könyv és rajongtam a világfelépítésért. Imádom a játékokat, a kütyüket, a különféle alkalmazásokat, a csúcstechnológiát, szóval teljesen oda voltam, meg vissza.

                                             Itt beleolvashatsz!

________________________________________________________________________________________________ 
Történet: 6/5 pontból
Tetszett: a világfelépítés
Nem tetszett: -
Kedvenc: Regan apja
Fordította: Béresi Csilla
Oldalszám: 352 oldal
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2014. 
________________________________________________________________________________________________ 
Nyereményjáték 

Gyertek és utazzatok velünk!
 A könyvben Regan különböző érdekes helyre utazik a Káprázat nevű program segítségével. Azonban a Káprázatba valami hiba csúszott és az emberek benne ragadtak. Mindennap más csodás helyre invitálunk titeket, ahol azt kell megállapítanotok, hogy “bugos” a kép vagy sem. A “bug” szó angolul bogarat jelent, informatikában pedig valami véletlenszerűen fellépő hibára utal. Tehát bizonyos helyen oda nem illő elemeket rejtünk el, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megállapítani a képen van-e a normálistól eltérő részlet vagy sem. Ha találtál valami hibát a képen, akkor elég egy “igen” szó, ha a képen nincs semmi eltérő részlet és az eredeti képet látjátok, akkor elég egy “nem” szócska.

 A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk. Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.


 a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________
 További állomások 

09/15 MFKata gondolatai 
09/16 Bibilotheca Fummie
09/17 Kelly és Lupi olvas 
09/18 Deszy könyvajánlója 
09/19 Cbooks
09/22 Insane Life 
09/23 Nem harap a ... 
09/24 Roni olvas
09/25 Könyvszeretet
09/26 Dreamworld
________________________________________________________________________________________________ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...