2014. június 2., hétfő

Antonio Ferrara - Rossz voltam

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg az idei Könyvhétre Antonio Ferrara: Rossz voltam című kisregénye. Kövesd végig a turné állomásait, öt blogger vállalkozott arra, hogy bemutassa Angelo nem mindennapi történetét.

  Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra szokás szerint, érdemes velünk tartanotok! Legyetek jók, ha tudtok!



Antonio Ferrara - Rossz voltam

Miért pont ez? A fülszöveg kíváncsivá tett és kíváncsi vagyok más nemzetiségű írók műveire is, nemcsak az angol-amerikai alkotókéra.

Fülszöveg: Angelo igazi keményfejű, cinikus tizenkét éves kamasz, aki mindig kapható valami balhéra. Ő a rossz fiú mindenhol: otthon, az utcán, a kollégiumban, az iskolában. Csakhogy legutóbbi csínytevése nagyon rosszul sül el: akaratlanul is egyik tanárnője halálát okozza. Büntetésből egy tanyára kerül, egy kis közösségbe, néhány hozzá hasonlóan problémás gyerek közé, Costantino atya felügyelete alá. A pap mélységes meggyőződése, hogy az ember alapvetően jónak született, csak meg kell találnia a lelkében rejtőző jóságot. Angelo persze mindent megtesz annak érdekében, hogy kihozza a sodrából ezt az idegesítően kiegyensúlyozott, őszinte és mosolygós papot. Csakhogy Costantino atyáról lepereg minden provokáció, és a fiú azon kapja magát, hogy célja és kötelessége van: egy kiskutya gondját kell viselnie. Hosszú és rögös út vezet a változásokhoz, a kis közösségben fel-felüti a fejét a bűn és a kísértés. Mindenkinek megvan a maga démona, amivel nap mint nap meg kell harcolnia. Van, akinek sikerül, és van, akinek nem. De a tanyán töltött idő mindannyiuk életét megváltoztatja. A rossz fiúét is.

Vélemény: Régen olvastam olyan könyvet, ami ekkora nagy vitát indított volna el bennem. Az egyik felem szerette, a másik felem viszont nem érezte azt, hogy ez annyira jó könyv lenne, hogy a kedvenceim közé kerüljön. Talán azért is, mert nem én vagyok célcsoportja. Sok hasonló történettel találkoztam már az életem során, így nekem nem okozott akkora meglepetéseket és megmondom őszintén, hogy a vallásos téma sem a szívem csücske. Ez nem jelenti azt, hogy a könyv nem jó. Hazudnék, ha ezt írnám.

  Kiemelném a könyv tanító jellegét, ami miatt igenis érdemes elolvasni. Megtanítja, hogy az odafigyelés és a szeretet hosszú távon kifizetődik. Képes megváltoztatni az embert, képes jobbá tenni. Ha valakivel rosszul bánnak vagy elhanyagolják, természetes reakciója lesz az, hogy rossz válaszokat ad az emberek viselkedésére. Ha viszont valaki kikerül a rossz környezetből és folyamatosan szeretetet és törődést kap, akkor egy idő után megtanulja, hogyan is viselkedjen helyesen. Megtanulja, hogy létezik szeretet is, létezik jó is. Megtanulja elfogadni a segítséget és a törődést és ezáltal ő is szeretni és törődni kezd. Ez a legfőbb mondanivalója a történetnek.

  Angelo élete rosszul alakul. Apránként megtudjuk, hogy a rossz viselkedése mögött mi van a háttérben. Az elején csak azt tudjuk, hogy ő egy "rossz gyerek". Az egyik ártatlan csínytevésének végzetes következménye lesz, ami miatt elküldik az iskolából egy farmra, ahol hasonló problémás gyerekek "nevelkednek". Constantino atya a kulcsfigurája ennek a helynek. Az ő sajátos viselkedése és hozzáállása segít a gyerekeknek. Törődik velük, igazságos, szabadelvű, nem az a vaskalapos atya, aki a pálcával csapkod és állandóan a Bibliából idézget. Ez mentette meg nálam a vallásos szálat. Ugyan volt utalás a Bibliára, Angelonak állandóan ugyanazon a helyen nyílt ki a Biblia, de nem ez volt a fő motívum.

  Érdekes volt látni Constantino atya módszereit, hogyan is változtatja meg a gyerekek életét. Pedig volt itt baj bőven. Vérfertőzés, terhesség, erőszak, kleptománia, viselkedészavarok. Nem volt egyszerű egyik gyerek helyzete sem. Az atyának mégis sikerült jó körülményeket és szerető közeget létrehoznia. Szerette őket, mintha a saját gyerekei lennének és ez az, ami megváltoztatta a gyerekek életét. Mindegyiknél el tudta érni, hogy akarjanak valamit a jövőben, hogy valami motiválja őket. Ezzel sikerült őket kirángatnia abból a mély gödörből, amiben fásultan dagonyáztak és abból a mély pocsolyából, amibe depresszióval teli beleragadtak. Így lett Angelonak is kutyája, így megtanulta, hogy milyen az, amikor a saját érdekeiden és tetteiden túl, már másért is felelős vagy. Ez volt Angelo számára a legjobb lecke.

  Ettől függetlenül ez nem egy tündérmese, nem a csillogó, habos-babos happy endet kapjuk, mert történnek megrázó és nagyon szomorú dolgok is. Ettől vált igazivá a történet. Kezdett olyan érzésem lenni, hogy ez "túl szép, hogy igaz legyen" és ettől kezdett hamiskássá és erőltetetté válni a történet, de egy ponton megkaptam azt, ami miatt megváltozott a véleményem és elismerően bólogattam.

  Ez nem az a fajta könyv, amin szerelmesen lehet sóhajtozni vagy végig lehet izgulni az egészet, hanem egy olyan könyv, ami az életről szól, a maga nyerseségével. Aki szereti a tanító jellegű és tanulságos történeteket, azoknak nagyon ajánlom! Viszont sajnáltam, hogy annyira rövid, mert szerintem jobban bele lehetett volna menni a gyerekek múltjába. Hiányoltam, hogy annyira nem láthattam a viselkedésüket kiváltó okokat. Így néha nem értettem néhány dolgot és a karakterek hátrányára vált az író szűkszavúsága.

________________________________________________________________________________________________
Történet: 4/5 pontból
Karakterek: 4/5 pontból
Kedvenc: a kutya
Fordító: Garamvölgyi Katalin
Oldalszám: 168 oldal
Megjelenés: 2014, Könyvhét
________________________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

   Jelentős szerepet játszik a történetben Angelo kutyája. Az öt betűs név egy-egy betűjét elrejtettük a turnén résztvevő blogok posztjaiban. Gyűjtsd össze a betűket és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Három példány könyv kerül kisorsolásra! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a kiadó a megjelenés után kizárólag magyarországi lakcímre postáz.

 a Rafflecopter giveaway

________________________________________________________________________________________________

A turné többi állomása

05/26 Deszy Könyvajánlója
05/28 Kelly és Lupi Olvas
05/30 Dreamworld
06/01 Könyvszeretet
06/03 Media-Addict





________________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...