2014. március 30., vasárnap

Oliver Bowden: Assassin's Creed - Fekete lobogó

Üdv a fedélzeten! A három napos (március 29-31.) mini blogturné második hajóján vagy. Az első hajón még beavatatlan kapitánnyal találkoztál és egy kicsit többet megtudtál Nassauról. Ezen a hajón már játszottak az AC játékokkal is és megismerheted az írót egy kicsit közelebbről. A harmadik hajón pedig egy igazi rajongó kapitánnyal fogsz találkozni!

Oliver Bowden: Assassin's Creed - Fekete lobogó

Miért pont ez? Nagy rajongója vagyok a játékoknak, amióta csak kipróbáltam az első részt, így egyértelmű volt, hogy el fogom olvasni a könyvet. 

Fülszöveg: "Lenyűgözött a csuklyás alak látványa. Szinte hipnotizált a halál végrehajtója, aki az őt körülvevő vérontással mit sem törődve, csak az alkalmas pillanatra várt, hogy lesújthasson."
  A kalózkodás aranykorában járunk, amikor csábít az ismeretlen Újvilág. Edward Kenway, egy gyapjúkereskedő elkényeztetett fia képtelen ellenállni a nyílt tenger, az arany és a kalandos élet vonzásának. 
  Amikor a családi gazdaságot megtámadják, kapva kap a lehetőségen, és megszökik. Hamarosan kora legrettegettebb kalózai között emlegetik a nevét. 
 A mohóság, a becsvágy és az árulás azonban a nyomába szegődik, és amikor egy megdöbbentő összeesküvés bizonyítékaira bukkan, amely azzal fenyegeti, hogy mindent elpusztít, ami kedves számára, utat enged a kíméletlen megtorlásnak...
  Így belesodródik az Orgyilkosok és a Templomosok között fennálló évszázados küzdelembe.

Vélemény: Érdekes helyzetbe kerültem, mert az előző AC játékokkal már játszottam, viszont nem olvastam a könyveket. Ezt a részt viszont nem játszottam még, de könyvet olvastam. Adós maradok egy olyan poszttal, ahol összehasonlítom a kettőt. Már alig várom, hogy játsszak vele! :)

  Aki szereti az AC játékokat, azoknak nem mondok újat azzal, hogy milyen sajátos hangulata van. Viszont, aki nem ismeri ezt a világot, annak is élvezetes lehet a könyv. A részek nem kapcsolódnak annyira szorosan egymáshoz, önállóan is élvezhetők. Azt is ki merem jelenteni, hogy a nők/lányok is élvezni tudják ezt a könyvet. 

  A játékok és a regény közös eleme, hogy a főhős mindig valami nemes cél elérésén vagy saját bosszú beteljesítésén munkálkodik. A helyszínek változnak, a személyes történet is, a fegyverek is fejlődnek, de a hangulat mindig kiváló.

  Edward Kenway nem profiként kezdi a pályafutását, hanem egy link, iszákos, csajozós gyapjúkereskedő fiaként, aki csak úgy elvan a világban, felelőtlen és bunyót bunyóra halmoz. Úgy tűnik, hogy az egész élete ilyen jelentéktelenül fog eltelni és pocsékba megy a létezése. De közbe jön a szerelem és egy véletlen is, és ez mindent megváltoztat. Edward kap egy nagy pofont az élettől és olyan kalandba keveri magát, hogy kénytelen lesz felnőni és meggondoltan cselekedni. A szerencse forgandó, így nem támaszkodhat mindig a mázlijára. Egy kis időbe telik, míg erre rájön. A regény erőssége a kalandon és az akciókon túl, a karakterfejlődés. 

  Edward karakterfejlődése nagyon szépen kidolgozott. A nagyszájú és humoros stílusa végig megmarad, de a regény végére, miután megtöri az élet és összeszedi magát, egy kicsit bölcsebb és megfontoltabb lesz a viselkedése és a beszéde. Egy sokkal értékesebb ember lesz belőle, mint aki a legelején volt. Ő mindig is érezte, hogy az iváson és a birkatenyésztésen kívül nemesebb és nagyobb célra hívatott.

 A regény eleje egy kicsit lassan indul be, legalábbis azoknak, akik a harcot és a kalandot várják. Én szükségesnek tartottam az első fejezeteket, hiszen Bowden így meg tudta mutatni, hogy miből fogja összegyúrni a későbbi Edwardot, a harcost. A szerelmi szálat és az udvarlási időszakot, majd a kapcsolat későbbi alakulását női szemmel nézve nagyon élveztem. Ez a könyv nemcsak a kalózkodásról és a harcról szól. Ha nem lenne a szerelem, akkor Edward talán sosem indul el azon az úton, ami értékessé és bölcsebbé teszi. 

A csapat
  A játékok mindig valamelyik fontosabb történelmi helyszínen játszódnak, így érdekes volt, hogy egy kalózos részt is kapunk. Imádom a kalózokat, de nem tudtam elképzelni egy kalózos AC részt. Várakozáson felüli élményt nyújtott! A privatér és kalózélet hűen bemutatásra került. Bowden olyan információkat is megosztott, amik az újdonság erejével hatottak és érezhető volt az információk jellegéből, hogy alaposabban körbejárta a témát. Pl. Ha kíváncsi vagy rá, hogy a kalózok miért kötözték a nadrágjuk szárát a bokájukhoz, megtudhatod a regényből. 

  Az összeesküvés elméleteket is kedvelem, a politikai csatározásokat és azt meg különösen, amikor egy bosszúhadjáratra indul a főhős. Mindezt tökéletesen egybegyúrta az író. 

  A játékkal ugye még nem játszottam, de a részek sokban hasonlítanak egymásra, ami a harcot illeti. Ebből a részből sem hiányozhatott a számomra legkedveltebb fegyver, a csuklóra erősített, ruhaujjból kipattanó penge. A kalózélet pedig hozta magával az olyan fegyvereket, mint az ágyú, de a pisztoly is közkedvelt volt. Elfogult vagyok, így nem tudok mást mondani, mint azt, hogy a harcjeleneteket nagyon jól megírta Bowden. Magam előtt láttam Edward mozdulatait és engem is elkapott a harci kedv, állandóan mentem volna játszani, ha meglenne a játéknak ez a része. Nem volt itt szépítés sem, folyt a vér elég rendesen és az egyéb belsőségek is a külvilágra kerültek.

  A játékokat eddig az egyedi és sajátos hangulat miatt szerettem, ez az első, hogy a karaktert is nagyon megkedveltem. Edward lett a kedvencem. A kalózos hangulat pedig iszonyatosan jól sikerült! 

  Nagyon ajánlom mindenkinek, még azoknak is, akik nem ismerték eddig a játékokat és az AC világát. Rabul fog ejteni, ha nem is a világ, akkor Edward a nagyszájú és humoros stílusával!

  Külön kiemelném a külalakot és a formát is, mert nagyon ínyenc vagyok a könyvek terén. A szerkesztés nagyon jól sikerült, nem emlékszem rá, hogy találkoztam volna bárhol is hibával. A borító egyszerűen gyönyörű, olyan jó nézegetni (látható helyen is van a könyv a közelemben :D), ráadásul dombornyomásos is. Az pedig egy plusz ráadás, hogy a belső borító is képekkel kitöltött. A hátsó belső borítóból kell is nekem egy poszter. 

                                                                                                  Itt beleolvashatsz!
________________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pont
Karakterek: 6/5 pont
Kedvenc: Edward ♥
Tetszett: a karakterfejlődés és a kalóz téma kidolgozottsága
Nem tetszett: -
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
Kiadó: Fumax kiadó
Oldalszám: 440 oldal
Megjelenés: 2014. első negyedév
________________________________________________________________________________________________
   Blogturné extra
Az íróról

  A szerző eredeti neve Anton Gill, írói álnevét inkognitója megőrzése miatt használja. 1948-ban született, Ilfordban, Essexben, de Londonban nőtt fel. Édesapja német, édesanyja pedig angol.  Foglalkozását tekintve író és reneszánsz-kutató. Hivatalosan 1984 óta író, 35 műve jelent meg. Az írás előtt színészként és rendezőként dolgozott, később íróként és producerként, végül megállapodott csak az írásnál. Antony Cutler és Ray Evans írói álnéven is munkálkodik. Az AC regényeken kívül néhány életrajzi és több történelmi, misztikus  regénye is megjelent, többek között Egyiptomról is. Ő is nagy játékos, a karakterek ábrázolásánál a játékok ihlették meg. Kedvelt időtöltése az utazás.


________________________________________________________________________________________________

A többi hajó:
03/29 Nem harap a...
03/30 Könyvszeretet
03/31 Függővég
________________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...