2014. március 24., hétfő

Ben Aaronovitch - London folyói (Peter Grant sorozat 1.)

Mit szólnál, ha éjjel, a sötét utcán egyszer csak eléd lépne egy szellem, és tanúskodna egy gyilkosság ügyében? Ha önként vállalná az informátor szerepét?
Meglepődnél, ugye? És ezzel még nincs is vége!

  A Blogturné Klub március 22. és 26. között bemutatja nektek Ben Aaronovitch London folyói című urban fantasy-jét, mely a Gabo Kiadó jóvoltából jelenik meg.

 Nyomozz velünk, ismerd meg Aaronovitch varázslattal, folyóistenekkel teli városát és egy kedves, kicsit esetlen zöldfülű rendőrnyomozót, Peter Grantet!
  Ismerd meg velünk London folyóit, az írót és a regény álomszereplőit, nyerd meg a könyv három példányának egyikét! Gyerünk hát, nyomozásra fel! 

Ben Aaronovitch -London folyói 

Miért pont ez? Itt-ott már beszéltek róla a megjelenés előtt, így nagyon izgatottan vártam a könyvet. London, varázslat, nyomozás... Mintha az író kitalálta volna a gondolataimat. Végre valaki írt egy ilyet is!

Fülszöveg: A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról a hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale detektív főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítsa alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással.
  Ben Aaronovitch urban fantasybe oltott krimije szellemes stílusával és ötletgazdag történetével hatalmas sikert aratott Angliában. 

Vélemény: Vááááááá! Imádtam! :)

  Komolyra véve a szót és felnőttként fogalmazva: nagyon szerettem a könyvet és már alig várom a többi részét. Minden egyben volt, a humor, a stílus, a karakterek, a varázsos világ és I love London! ♥

  Imádom Londont, az egyik kedvenc városom, akárhányszor ellátogatok oda és lehúznám a bakancslistámról, mégse teszem, szóval újra és újra el akarok jutni oda. Számomra olyan, mint egy ékszerdoboz. Emiatt imádom, ha olvashatok róla és ha egy író a regénye helyszínévé teszi. Olyan jó volt Peterrel végigrohangálni a városon. Covent Garden, a Temze, szinte előttem volt  az egész, mint egy film. Az már egy plusz öröm volt, hogy varázslat is átitatta a lapokat. 

  A kedvenc helyszínem már kipipáltam a kritérium listán. Következtek a karakterek. Petert rögtön megkedveltem, a fura humorával (én bevallom, hogy hangosan nevettem a beszólásain, tudom, fura humorom van), az esetlenségével és a gondolkodásával. Szerettem a "fejében lenni" még akkor is, amikor a nők között őrlődött. Lesleyt nagyon bírtam, Beverlyvel viszont annyira nem voltam kibékülve az elején, de lassan ő is átkerült a lista másik oldalára. Nightingale-t és Mollyt pedig egyenesen imádtam. Molly nem sok vizet zavar, de olyan kis Tim Burton-ös hangulata lett tőle a könyvnek. Molly a Hodály (ahová Peter beköltözött), elengedhetetlen kelléke volt és végre nem a komornyik kártyát játszotta ki egy író. 


  A karakterek után még inkább felértékelődött bennem a könyv, hiszen Ben Aaronovitch életre keltette a folyókat és a várost! Az a típusú ember vagyok, aki nevet ad a tárgyaknak és nem érdekli, hogy mások mit szólnak hozzá. Így otthonos érzés volt, hogy életre kelnek a nem élő dolgok is. 

  Krimirajongóként nagyon aggódtam a nyomozás szál miatt, de le a kalappal! Nem volt elnagyzolt, végig érdekes volt és tetszett, hogy Ben valószínűleg beleásta magát egy kicsit a témába, mert a helyszínelési dolgok is rendben voltak. Ehhez még rejtély is párosult és mágia! Hol volt az író eddig és én miért nem tudtam róla?

  Az események pörögtek, tetszett az epizodikusság is, színessé tette a történetet. Viszont Peter varázstudása lassan haladt. Eleinte zavart, de aztán megtudtam, hogy több kötet van még hátra, nem csak kettő, így már azzal sem volt bajom. Így a tökéletes. 

  Szóval, aki szereti Londont, a nyomozást, a varázslatot és az angol humort, annak kihagyhatatlan!
 _______________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pont
Karakterek: 6/5 pont
Kedvenc: Molly, Toby, Nightingale, Peter
Tetszett: az egész!
Nem tetszett: -
Fordító: Pék Zoltán
Oldalszám: 376 oldal
Kiadó: Gabo Kiadó
________________________________________________________________________________________________

Blogturné extra
Az íróról

 A lengyel származású brit író 1964-ben született. Édesapja közgazdász volt, de Ben és két idősebb testvére inkább a művészi pályára lépett. Egyik bátyja, Owen színész, másik bátyja, David pedig újságíró. Bennek ezen kívül van még néhány lánytestvére, egy kutyája és egy fia is, Karifa. Gyermekkora és tinédzser élete szürke és unalmas volt egészen addig, míg húszas évei elején fel nem fedezte magában az írási tehetséget. 

  Írt pár Dr. Who epizódot, annak spin-off sorozatánál is közreműködött, írt a Casulty sorozathoz és a Jupiter Moon című sci-fi szappanoperához is pár részt, illetve voltak egyéb próbálkozásai is, de a várva várt siker elmaradt. Hogy meg tudjon élni valamiből, a Waterstonesban lett könyvesbolti eladó. Furcsa mód ennek a váltásnak köszönheti jelenlegi pályafutását, mert ebben az időszakban kezdett el körvonalazódni benne egy történet - egy varázslatos London, gyilkosság, nyomozás - és egy kicsit esetlen, de szerethető rendőr, Peter Grant alakja. A London folyói meghozta számára az annyira várt sikert.

 Ben jelenleg Wimbledonban él és szorgosan írja az új Peter Grant részt.

Az író honlapja: http://www.the-folly.com/ 

_______________________________________________________________________________________________
Nyereményjáték

Ahhoz, hogy megnyerd a London folyói című könyv egyikét a három közül, nincs más dolgod, mint lájkolni a kért oldalakat és ki kell találnod, hogy a főhősnek milyen nyelven kell tanulnia. A választ ki kell nyomoznod!
  Minden egyes állomáson találsz egy kérdést. A válaszok első betűjét összegyűjtve megkapod a fő kérdésre a választ.

 A Kiadó csak Magyarország területére postáz! 

Ki Peter főnöke?

a Rafflecopter giveaway

________________________________________________________________________________________________
A nyomozás további helyszínei:

03/22 Roni Olvas
03/23 Deszy Könyvajánlója
03/24 Könyvszeretet
03/25 Kelly & Lupi Olvas
03/26 MFKata Gondolatai
_________________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...