2013. december 6., péntek

Sherry Gammon - Szerethetetlen

A Maxim Kiadó jóvoltából december 3-án megjelent Sherry Gammon nagy sikerű könyve, a Szerethetetlen, amelyből film is készül. Maggie és Seth kalandokkal teli szerelmi történetét a Blogturné Klub 10 bloggere turné keretében mutatja be Nektek.
  November 27-től minden nap egy-egy ajánlóval, sok extrával és szokás szerint nyereményjátékkal várunk Benneteket!


Sherry Gammon - Szerethetetlen
Miért pont ez? A fülszöveg magával ragadott. És... A borítóról kell beszélnem? Szerintem nem. :)
Fülszöveg: A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik. 
  Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti - és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen, ha szerelemről van szó.  

Vélemény: A fülszöveg ugyan nem árulja el, de nem nagy titok, hogy Maggie édesanyja, Barbara alkoholista. Elsősorban nem én vagyok a könyv célcsoportja, ami az életkoromat illeti, így más szemmel olvastam a történetet, és a szerelem helyett inkább a szenvedélybetegség és annak hatása ragadta meg a figyelmem. Persze a szerelmi szál sem volt mellékes, de a tinik közti szerelem varázsa már nem ugyanolyan, amikor idősebb az ember, mások a prioritások.


  Hosszú éveket éltem szenvedélybetegek körül és magam is éppen leszokóban vagyok a dohányzásról (meg a kávéról, meg a PC játékokról, meg a könyvekről? Na azért a legutolsóról mégsem), így mélyen érintett a téma. Az írónő vagy nagyon alaposan utánajárt a dolgoknak vagy voltak saját tapasztalatai, mert hátborzongatóan jól alkotta meg Barbara és Maggie karakterét, magát a helyzetet, szóval nagyon is tudta, hogy miről ír.

  Nem mondok vele újat, de nagyon nehéz az élet a szenvedélybetegek mellett. Ha nem volt még benne tapasztalatod, de úgy gondolod, hogy el tudod képzelni, akkor képzelj még hozzá százszorta erősebb negatív érzéseket és akkor fogod megközelíteni azt, hogy milyen is valójában. Anyagi és fizikai károkat is okozhat, amiket még ímmel-ámmal helyre lehet hozni, de lelki károk is vannak, amiket viszont nagyon nehéz meggyógyítani. Maggie-t is ez zavarja a legjobban és a szenvedélybetegek körül élők mókuskerekében van. Gyűlölve szereti az édesanyját és talán mindent el tudna viselni, még őt is, ha viszont szeretné Barbara.

  A könyv megrázó és megható volt. Egy tinédzserről szól, aki küszködik alkoholista édesanyjával, az élettel és úgy általában mindennel. Bizalmi és kötődésbeli problémái vannak, nem csoda, hogy nincsenek barátai, főként egészséges kapcsolata nem alakulhatott ki. Tetézi a bajait, hogy egy pszichopata drogdíler is kipécézte őt magának. A történet végig lassan csordogál, mert nem is annyira az akció lényeg, hanem az, hogy ebből a lehetetlen helyzetből sikerül-e Maggie-nek ép elmével kikerülnie valahogy.

  A sötét és komor hangulat mellett viszont ott volt egy kis izgalom, egy kis boldogság, egy kis humor és a lehetséges remény is, Seth képében. Furcsa volt ez a kettősség és talán emiatt adtam a könyvnek eggyel kevesebb pontot. A történet az alkoholista anyukával, az alultáplált és lelkileg sérült lánnyal és a fiúval, aki kiugrást jelenthet ebből az életből, bőven megvett volna magának és kerek egészet alkotott volna. De ott volt mellé ráadásnak a drogos ügy és egy kisebb nyomozás, ami elvette az élét a történteknek. Így is nagyon élvezhető volt a könyv, sőt, kellett is, hogy valami feloldja egy kicsit a feszültséget, csak számomra nagyobb értékkel bírt volna a történet, ha a reális és az irreális ennyire nem keveredik.

  Reális, hogy Maggie anyja alkoholista és hogy milyen mellette az élet. Reális, hogy a lány az anyja szeretete után epekedik és mivel azt nem kapja meg, ezért bizalmi problémái vannak. Reális, ahogyan reagál, ahogyan él, ahogyan gondolkodik. Még talán az is reális, hogy drogdílerek vannak a környéken. Seth karaktere viszont nem illett annyira ebbe a világba, annak ellenére, hogy egy beépített ügynök. Ettől vált túl amerikaivá számomra a történet.

  Végig szurkoltam Maggie-nek, hogy valahogy sikerüljön neki kilábalni ebből a pokolból, végig együtt tudtam érezni a karakterével, éreztem azt az őrületet, ami körülötte van és kívántam neki, hogy Seth legyen az az ember, aki segíteni tud neki végre. Seth kiválóan alkalmas is lett volna/volt erre a szerepre és a kapcsolatuk szépen alakult. A pokol és az őrület része zseniálisan sikerült a regénynek és tényleg szívfacsaró volt. Seth körülményei, az élete volt számomra nem odaillő a regényben.

  Furcsa, hogy az ember mindig happy endet vár, talán erre vagyunk beprogramozva, de sajnos az élet nem ennyire egyszerű. Nem jön a szőke herceg fehér lovon, karddal a kezében és visz el a pokolból egy csettintésre a királyságába. Nagyon sokat kell kínlódni, mire az ember össze tudja magát szedni egy ilyen élet után és változtatni tud rajta, sokszor nem is sikerül. Seth viszont egy csettintésre betoppant, iszonyatosan jól néz ki, gazdag, fegyvere van, mert ügynök, iszonyat jó kocsival jár és a többi. Ezek egy kicsit belerondítottak a képbe, de aztán a fejemhez kaptam, hogy én nem drámát vagy dokumentum regényt olvasok, akármennyire hiteles is a történet, hanem egy YA könyvet, ami tele van tiniszerelemmel és reménnyel.

  Mielőtt túlságosan is rápörögtem volna arra, hogy egy kicsit meseszerű lett az egész, az írónő megoldotta a problémát és ezért felnézek rá. Gondoskodott ugyanis arról, hogy nem felejtette el burkoltan megemlíteni: hiába jön egy megmentő az életükbe, a probléma nem tűnik el magától, hanem tovább kell rajta dolgoznunk és lassan, kemény munkával, lépésről-lépésre meg kell dolgoznunk a boldogságért.

Minden lánynak kívánok egy Sethet, mert csillogó gazdagság ide vagy oda, a srác nagyon megértő, optimista és lelkileg erős. Ha ilyenek lennének a srácok/férfiak, kő-kövön nem maradna. :)
________________________________________________________________________________________________
Történet: 5/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc: Booker, Seth, az a bizonyos kocsi :)
Tetszett: Seth és Booker munka közben.
Nem tetszett: a vége túl amerikai lett az ízlésemnek.
Fordító: Kleinheincz Csilla
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2013.12.03.
Oldalszám: 400 oldal
________________________________________________________________________________________________
Blogturné extra
A szenvedélybetegségekről

  Mindenki függ valamitől vagy valakitől, a gyerek a szüleitől, az alkalmazott a főnökétől, a kutya a gazdájától, ez az élet természetes velejárója. A függőség nem feltétlenül rossz, lehet előnyös is, de egyben hátrányos is az egészségünkre, az életünkre, a megélhetésünkre vagy a körülöttünk lévőkre nézve. Amikor a fejlődésünk során valami félresiklik (akár lehet egy rossz lépés - első szál cigaretta - vagy egy apró hiba), akkor kialakulhat az ún. kóros szenvedély (addikció, szenvedélybetegség) állapota. 

  A káros függőségeknek vannak fajtái és fokozatai, de mindegyikre jellemző, hogy egy adott viselkedésmintára épülnek, szinte lehetetlennek tűnik a deviáns viselkedés abbahagyása és ez uralja az embert, ez a domináns az életében, kihatással van mindenre. Vannak elfogadottabb, kevésbé elfogadottabb és teljesen elítélendő függőségek. A különbséget mindenki érzékelheti, ha maga elé képzel egy munkamániást és egy drogfüggőt. Nem ugyanaz a kettő, de mégis mindegyikre jellemzők a fentebb felsorolt "tünetek".

  Megkülönböztetjük a kémiai szerek által kiváltott függőséget és a viselkedési addikciókat. Az első csoportban lévő függőségeket, ahogy a nevében is benne van, valamilyen kémiai anyag alakítja ki és teszi szinte lehetetlenné az elhagyásukat, de ez nem jelenti azt, hogy ne sikerülne. A viselkedési addikciók általában pszichikailag alakulnak ki, de biokémiai folyamatok is állnak a háttérben pl. endorfin termelődés.  
 Kémiai szerek által kiváltott függőség az alkoholizmus, a nikotinfüggőség és az egyéb pszichoaktív szerek által kiváltott függőség. Viselkedési addikciók például a játékszenvedély, evési zavarok, szex- és szerelemfüggőségek, a kapcsolatfüggőség, a munkamánia, testedzés-függőség és még a végtelenségig lehetne sorolni.

  A legjobb védekezés a megelőzés, nem tudni ugyanis, hogy kinek mire és hogyan reagál a szervezete. Az első szál cigaretta nem jelent semmit az osztálytársunknak, csak bulikon fog dohányozni, a hétköznapokban egyáltalán nem kell majd neki, viszont nálunk lehet, hogy olyan függőséget okoz az az egy szál, hogy teljesen megváltoztatja és tönkreteszi az egészségünket. Szóval óvatosan mindennel! 

  A leszokásban szerencsére már nagyon sokan tudnak segíteni, vannak különböző programok, szervezetek, ahol magasan képzett szakorvosok és/vagy már leszokott emberek nyújtanak segítséget, csak akarni kell.
______________________________________________________________________________________________
Nyereményjáték
1. Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat. (Segítség a Rafflecopter használatához a blog jobb felső sarkában a Blogturné fülecske alatt.)
2. Minden blogon keressetek egy kiemelt betűt, majd a 10 betűből kirakott szót (amiből kiderül, hogy Maggie miben kéri Seth segítségét) írjátok be a Rafflecopter megfelelő rublikájába.

a Rafflecopter giveaway

_______________________________________________________________________________________________
Olvass bele!

 _____________________________________________________________________________________________
Nézz be a többi állomásra is!


11/27 Szilvamag - a sorozatról
11/28 Nem harap a... - a megfilmesítésről
11/29 Angelika blogja - playlist
11/30 MFKata gondolatai - trailer
12/01 Kristina blogja - dreamcast
12/02 Deszy Könyvajánlója - interjú
12/03 Kelly Lupi olvas - Deleted Scene
12/04 Dreamworld - idézetek
12/05 Roni olvas - karakterek
12/06 Könyvszeretet
______________________________________________________________________________________________

1 megjegyzés:

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...