2014. május 16., péntek

Meg Rosoff: Just in Case - Sorsbújócska

   A Majd újra lesz nyár című regényével Meg Rosoff bebizonyította, hogy ért a kamaszok nyelvén, és mély emberismerettel és remek humorral képes ábrázolni a kamaszkori szorongást. Az írónő új könyvében, a Just in Case-ben egy fiatal fiú, Justin nehéz útját ismerhetjük meg. A srác a fejébe vette, hogy a Sors végez vele, ám ő megpróbálja kijátszani azt. 
  Kövessétek velünk végig Justin útját az öt állomásos blogturné keretein belül, a legügyesebb pedig meg is nyerheti a regény egy példányát!

Meg Rosoff - Sorsbújócska

Miért pont ez? Megfogott a borító és a fülszöveg.

Fülszöveg: „Hogyhogy ez még sosem jutott eszébe? Belezuhanhat egy szerelőaknába, összeeshet szívrohamban. Autóbalesetben eltörhet a gerince. Elkaphatja a madárinfluenzát. Rádőlhet egy fa. Jöhet üstökös. Gyilkos méh. Ellenséges hadsereg. Árvíz. Sorozatgyilkos. Eltemetett nukleáris hulladék. Etnikai tisztogatás. Idegen lények inváziója.” És ez csak néhány módja annak, hogyan sújthat le ránk a Sors. Rémes. Hogyan tudjuk kicselezni? Mondjuk úgy, hogy egyszerre mindig minden eshetőségre gondolunk, és akkor nem marad fogása rajtunk, és békén hagy? Ki tudja… de a biztonság kedvéért csak meg kell próbálni! Valahogy így okoskodik Justin, akit korábban Davidnek hívtak, miután a fejébe veszi, hogy a Sors a fejébe vette, hogy végez vele. Első körben nevet és stílust változtat, aztán örökbe fogad egy képzeletbeli kutyát, akivel aztán nekivág, hogy elmeneküljön Sorsa elől… 

Vélemény: Első ízben volt szerencsém "találkozni" az írónővel és nagyon örülök neki, hogy ez megtörtént. A Majd újra lesz nyár című regényét nem olvastam, valahogy elkerülte a figyelmemet, de a Sorsbújócska után biztos, hogy minden könyvére vadászni fogok. 

  A fülszöveg alapján azt hittem, hogy nagyon gyerekes lesz a téma, mert ugye a gyerekek szokása a képzeletbeli barát, ami ez esetben egy kutya. Tévedtem. David/Justin egy tipikus tinédzser srác, leszámítva azt, hogy gyakran már az őrültekéhez hasonló gondolatai vannak. Egy kicsit paranoiás lesz a főhős és ettől beindulnak a furcsa dolgok.

  David öccse majdnem meghal, de sikerül őt megmentenie. Ez az esemény azonban elindít egy kisebb lavinát David életében. Félni kezd a haláltól, magától a Sorstól. Azt hiszi, hogy a Sors mindenkire rászállt, ő mindenki közös ellensége. Azt hiszi, hogy ki tud kerülni a célkeresztből, hogyha nevet és öltözködési stílust változtat. A Sors nagyon is tudja, hogy David/Justin mit tervez, és szarkasztikus megjegyzéseiből tudjuk, hogy egyáltalán nem felejtette el a fiút, csak röhög és kíváncsian figyeli az eseményeket. Nagyon tetszett, ahogy a Sors néha "kiszólt" a könyvből és nem konkrét karakterként jelent meg.

  Justinnak sikerül az átváltozás, elképzel egy kutyát is maga mellé, szerez egy barátot, belép a suli futócsapatába, találkozik egy idősebb lánnyal is, aki borzasztóan érdekelni kezdi. Ezzel a paranoiával alakul át az élete, hiszen Justinként ő egy új ember, elhiteti magával, hogy így új életet tud kezdeni. A friss kezdet pedig furcsa dolgokat tud kihozni az emberből. David teljesen átlényegül Justinná, egy olyan sráccá, akit elképzel. Bátrabb lesz és nyitottabb is lesz új dolgokra, de sajnos nem mindig jó irányba haladnak a dolgai. Olyan, mintha teljesen megőrülne. Ugye ott a képzeletbeli barát, a kutya. Emellé még hallucinál is éneklő és beszélő nyulakról. Néha hallja a Sorsot is és olyan dolgokat tesz meg, amiket David nem tett volna. Például szóba áll egy idősebb lánnyal és szerelmes lesz.

  Az egész könyv szürreális, de pont ez teszi érdekessé a regényt. Sose tudtam, hogy mikor mi fog történni, mi lesz az, ami valójában is megtörténik és mi lesz az, amit csak Justin képzel. Ettől volt a karakter is és a történet is kiszámíthatatlan. Ha akartam volna, se tudtam volna kitalálni, hogy mi lesz a történet vége. Részben ez is hajtott előre az olvasásban. A karaktereket nagyon szerettem, bár Justint néha önzőnek és néha szerencsétlennek tartottam, főleg, amikor a depressziós időszakát élte. Agnes pedig tipikusan az a lány, akit nagyon bírnék, ha valóságos ember lenne, bár Justin miatt haragudnék rá egy kicsit.

  Az írónő stílusáról nem tudok általánosságban írni, de ha ilyen a többi könyve is, akkor imádni fogom őket. Sajátos humora van, a történet szürreális és érdekes, a karakterek kedvelhetők, szóval úgy, ahogy van, az egész könyv nagyon szerethető. Újra is fogom olvasni, mert ahogy visszaemlékszem a könyvre kellemes érzéseket hagyott bennem. Ha szereted a furcsa, de bájos történeteket, akkor a Sorsbújócskát neked találta ki az írónő.

Ui.: A borító és maga az egész külalak, forma, betűstílus és papír is nagyon tetszik. Pék Zoltán pedig az egyik kedvenc fordítóm.
________________________________________________________________________________________________
Történet: 6/5 pontból
Karakterek: 5/5 pontból
Kedvenc: Justin
Tetszett: a könyv furcsa hangulata
Nem tetszett: -
Fordította: Pék Zoltán
Oldalszám: 300 oldal
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Megjelenés: 2014
________________________________________________________________________________________________
 Nyereményjáték

  Az Európa Kiadó jóvoltából megnyerhetitek a Just in Case egy példányát! Minden állomáson összekevertünk egy keresztnevet, méghozzá a könyv egyik karakterének a nevét. Tegyétek helyes sorrendbe a betűket, és írjátok be az adott állomáshoz a megfelelő keresztnevet. Továbbá ne felejtsétek el lájkolni az Európa Kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát sem.


  a Rafflecopter giveaway
________________________________________________________________________________________________
 A turné többi állomása




05/14 Dreamworld - Borítómánia
05/16 Könyvszeretet
05/18 Zakkant olvas
05/20 Media Addict
05/22 Deszy könyvajánlója ________________________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ania Ahlborn - Vértestvérek

Ania Ahlborn - Vértestvérek  Fülszöveg: Az Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, a...